ЕЦБ: Не сме в позиция да даваме оценка на мерките по „Магнитски“

ЕЦБ: Не сме в позиция да даваме оценка на мерките по „Магнитски“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.02.2022
  • Сподели:

Европейската централна банка не е в позиция да дава оценка за мерките на американската администрация срещу български граждани и последвалите действия на българското правителство.

 

Така от регулатора отговарят на запитвания на българския евродепутат Илхан Кючюк във връзка със санкциите по закона „Магнитски“.

 

ЕЦБ е наясно с решението на американската администрация срещу определени български граждани и последващите мерки, предприети от българското правителство на 4 юни 2021 г., включително приемането на административен акт, установяващ списък с лица и правни структури „свързани“ със санкционираните граждани“, се посочва в позицията на банката.

 

Въпреки това ЕЦБ не е в позиция да оценява тези мерки, тъй като те са извън както мисията на нейния банков надзор, така и на мандата за надзор на платежните системи, допълват още от регулатора в краткото становище.

 

От банката допълват още, че не могат да дадат мнение по въпроса. „Вместо това Европейската комисия трябва да съблюдава въпроса в контекста на приложимите правни механизми и да използва наличните инструменти, ако бъде необходимо“, допълват още от регулатора в писмо, подписано от управителя Кристин Лагард.

 

Припомняме, че през юни Отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC), второстепенна агенция към американското Министерство на финансите, санкционира трима българи за тяхната роля за корупцията в България. Мярката бе насочена срещу бизнесмена Васил Божков, депутата Делян Пеевски, и бившия правителствен представител Илко Желязков.

 

Санкцията бе насочена и срещу 64 компании съгласно закона „Магнитски“.

 

Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка след тази срещу Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, санкциониран в началото на февруари 2020 г. за „сериозна корупция“ от администрацията на президента Доналд Тръмп.

 

 

Екип на Investor.bg

 

Станете почитател на Класа