Как ГЕРБ не успя да създаде „морална паника“ по повод НАТО

Как ГЕРБ не успя да създаде „морална паника“ по повод НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.01.2022
  • Сподели:

Знаете ли какво означава някой да иска да създаде „морална паника“? Това е процес, в който политическа фигура или партия се опитва да създаде чувство на паника и тревожност в обществото, че го грози някакво невероятно и неизбежно бедствие. Инициирането на морални паники е безотговорен, опасен и грозен процес. Моралната паника е популизъм в най-крайната му форма.

 

 

Днес ГЕРБ се опитаха да създадат морална паника относно членството на България в НАТО. Няколко минути след като излезе новината, че Русия постави ултиматум на НАТО да се изтегли от България, ГЕРБ започнаха да всяват паника как България не реагира и всеки момент страната ни ще бъде прилапана от Кремъл. Разбира се, Бойко Борисов се появи във лайв във Фейсбук, в който обясни, че само той може да предотврати излизането на България от НАТО. Цялата работа беше „думам ти дъще, сещай се снахо“.

 

Каква обаче е истината?

 

Само за няколко часа министър-председателят, президентът, Министерството на външните работи и министърът на отбраната изразиха единодушна позиция, че мястото на България е в НАТО и че Русия няма никаква работа да се бърка в българската политика… Всички български институции потвърдиха, че България избира НАТО и това няма да се промени, защото сме суверенна държава и сами определяме националния си интерес. Апокалиптичните прогнози, че ни управляват скрити агенти на Москва, не се сбъднаха. Ако видите реакциите на някои други европейски държави, включително Румъния, ще видите, че страната ни в никакъв случай не реагира меко, а напротив.

 

Опитът на ГЕРБ да дискредитира правителството не успя. Ако се питате дали това е държание на „отговорна опозиция“, за каквато ГЕРБ се представят, не, не е. Въпреки уверенията на правителството, ГЕРБ нанесе щети на обществото ни, като за пореден път си позволи да всява паника чрез опасна и вредна дезинформация. При управлението на ГЕРБ доверието в правителството и парламента достигна исторически ниски нива и те много държат девалвирането на демокрацията да продължи.

 

Това би отслабило България както във вътрешната политика, така и в НАТО, където ГЕРБ настояват България да е активна. Истината е, че на ГЕРБ им е все тая дали България е активна в НАТО, или не. ГЕРБ никога не са били отговорна и принципна партия. За тях НАТО и ЕС са просто параван, с който да скрият кражбите си. ГЕРБ ги интересува единствено да се върнат на власт, за да продължат да източват държавата и да рушат демокрацията. Ако има партия, която е заплаха за европейския и натовски път на България, това е ГЕРБ.

 

Следващият път, когато ГЕРБ залеят общественото пространство с апокалиптични пророчества и се почувствате неспокойни, не бързайте да изпадате в паника. Спомнете си, че тези прогнози идват от партия, чиято единствена цел е да разделя и страхува хората, за да може да краде на спокойствие.

 

 

 

Станете почитател на Класа