Асен Христов: Мораториумът ще доведе до загуби от 500 милиона лева

Асен Христов: Мораториумът ще доведе до загуби от 500 милиона лева
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2021
  • Сподели:

В предаването „Тази сутрин" по бТВ Асен Христов, каза че в цялата енергийна система има една верига - производителите, потребителите и по средата са доставчиците на ток - това са трите ЕРП-та и ЕСО. „Тези предприятия, когато доставят ток, имат технологични загуби, признати от закона около 7,5%. Този ток ние заплащаме на борсата, ние го купуваме на 500-600 лв. От друга страна на нас ни го плащат 130 лв. Т.е. разликата остава за наша сметка, ние имаме резерви. Веднъж годишно регулаторът вдига леко цените и ние си покриваме загубата за предишната година. Какво се случва, когато цената е толкова голяма като сега. Тогава законът дава право на регулатора това да стане веднъж на 6 месеца. Проблемът е, че за тези 6 месеца ние натрупахме огромни загуби - към Нова година приблизителната сума ще бъде около 250 милиона на трите ЕРП-та и ЕСО. Нашата загуба на ЧЕЗ ще бъде около 70 милиона. Ние изчакахме регулатора да вземе решение поне да спре натрупването на загуби. Но тук е проблемът - идва мораториумът и казва - не, няма да има увеличение".

 

Вдигането на тока, ако ме питате мен, може да стигне до 20-25 процента, но регулаторът казва 11% ви стига, за да не трупане нови загуби, обясни Христов. „Но мораториумът казва - не, няма да имате и това. Ще продължите да трупате още загуби. И тук е въпросът - откъде? Ние сме използвали всичките си резерви. Ако още три месеца трупаме още загуби, ние ще спираме инвестиционните програми, започваме да ограничаваме разходи, съвсем други разходи. Това означава и по-лошо качество, започваме да бавим плащания. Ние търсим начин да получим по-бързо средства - започваме да притискаме търговците да ни плащат не на месец, а на 2 седмица, утре ще ги притиснем на 1 седмица. Търговецът започва да натиска бизнеса. Ние взимаме парите на бизнеса".

 

Когато цените се променят 20-30% в рамките на година няма проблем, но цените скочиха 4 пъти - това е моментът, в който се дава право на регулатора да направи компенсацията на 6 месеца, ЕРП-та не издържат, категоричен е Христов. „Токът ще си идва, но ние може да си създадем юридическа криза. Всички разбират къде е проблемът. Ние разбираме, че хората не искат да им се вдигат сметките. Тогава, за да няма ликвидна криза, вместо да отложим нещата с 3 месеца, регулаторът е намерил решението. Ако искат да не се увеличава токът, сядат експерти е в рамките на следващите 7 дни, казват как ще ни компенсират".

 

Този тримесечен мораториум ще докара нещата дотам, че излезлите пари от системата ще стигнат 500 милиона, дружествата няма да издържат и тогава вече можем да стигнем до това, че все по-малко и по-малко напрежение, обясни още Христов. „След мораториума може да поискаме и повече от 30% увеличение на тока."

 

Държавата, ако иска да не вдигне цената на тока, тя може - но трябва да даде парите на крайните потребители или на ЕРП-та, смяна Христов. „Не трябва разрешение от ЕК. Ако и на 4-те ЕРП-та се даде, тогава няма да има нужда от вдигане цената на тока. Проблемът е в липсата на ликвидност. Цената като я вдигаме, осигуряваме ликвидност."

 

Ние сме говорили с енергийно министерство, с всички, по отделно всеки разбира проблема, но не виждаме действия, които да го решат, изтъкна Христов. „Ние поискахме начин, по който да се компенсира ликвидността и загубите на ЕРП-та от енергийния министър. През Фонд енергийна сигурност, с намаление на ДДС и други - всичко е възможно, но проблемът е във времето."

 

Ако в следващата една седмица не седнем и не намерим механизма, през януари вече ще бъде късно, ако чакаме до края на март - нещата ще се задълбочат, допълни още Христов. „Решението за мораториума е политическо, той не решава проблема, той го отлага, дори го прави по-голям. Решението обаче не трябва да бъде политическо. Ние сме дали 4 предложения, по които очакваме подкрепа от държавата. Трябва да се приложи какъвто и да е механизъм".

Станете почитател на Класа