Фантоми в туризма рискуват живота ни

Не са един или два случаите, когато транспортни фирми без лиценз за туроператори или туристически агенти извършват организирани пътувания. Как те си набират клиентите, на какви цени, сключват ли договор и задължителна медицинска застраховка? Тези въпроси, уви, все излизат на дневен ред постфактум, когато трагедията вече се е случила. Така и драмата в Охрид ги постави във фокуса на общественото внимание няколко месеца след инцидента в местността Бакаджика край Ямбол. А да припомняме ли Лим?
Неотдавна от бранша коментираха, че сивият сектор в туризма е около 50 на сто. Не може да се каже с точност, защото никой не проверява - нали затова фирмите се водят нелегитимни. Няма регламент кой каква дейност и при какви условия може да я извършва.
В някои страни е задължително да има Гаранционен фонд, който да покрива щети при подобни случаи. В България такъв също трябва да работи според европейска директива, но явно всичко си е само на хартия. В други страни пък максимално е ограничен броят на туристическите агенции (у нас те са над 2500) или има строги изисквания за упражняване на такава дейност. В момента законът не забранява да се правят самостоятелно пътувания. При липсата на ред и контрол обаче все по-често ще се питаме не трябва ли организирането на екскурзии да става само чрез туроператор.
Много важен остава и въпросът за културата ни на туристи. Защото фирмите фантоми рискуват живота ни. По-големите санкции, по-високите изисквания за лицензиране на туроператори пак не са 100% гаранция, но с тях поне ще е налице отговорност на всеки по веригата.

Станете почитател на Класа