Шофьорската книжка става като паспорт

МВР ще заложи на една от най-високите степени на защита и сигурност при изготвянето на новите документи за самоличност с биометрични данни. Това каза вчера зам.-вътрешният министър Веселин Вучков пред парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол над европейските фондове.
Промените в Закона за личните документи предвиждат например да можем да се легитимираме с шофьорска книжка, както с лична карта.
В редица страни от Европейския съюз, както и в САЩ и Канада, това е практика отдавна и по принцип няма нищо лошо да бъде въведена и у нас.
За съжаление обаче практиката е доказала, че привнасянето на едно добро решение от чуждестранния опит у нас, не винаги дава и добри резултати. Българските престъпници имат гръмката слава на едни от най-добрите фалшификатори в света, а шофьорската книжка е сред любимите им документи за измама. Много неправоспособни граждани (но най-вече нарушители) искат свидетелство за управление на автомобил „по втория начин“ и именно това го превръща в толкова подходящо за фалшифициране. На трети август полицаи от Благоевград разбиха поредния канал за фалшиви шофьорски книжки. Няколко дни по-късно същото се повтори и в Казанлък. Цената на услугата варира между 1500 и 3500 лв. Излиза че срещу една сума, всеки ще може да си купи фалшива шофьорска книжка и респективно не истинска самоличност.
Затова МВР трябва да хвърли всички усилия новите ни документи за самоличност да бъдат наистина строго защитени от подправяне.

Станете почитател на Класа