Цонев: Кирил Петков и Радев са клетвопрестъпници! Нарушиха клетвата си да спазват Конституцията

Цонев: Кирил Петков и Радев са клетвопрестъпници! Нарушиха клетвата си да спазват Конституцията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.10.2021
  • Сподели:

Кирил Петков и Радев като са се клели в Конституцията, дали я изпълняват?

 

И как се наричат хора, които не спазват клетвата, която са положили? Клетвопрестъпници!

 

Това тежко обвинение направи заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев във връзка с нарушението на Конституцията при назначаването на служебния икономически министър Кирил Петков.

 

„Президентът Радев избра този подход – да има служебен кабинет и още един служебен кабинет. Задкулисието с президента Радев избра този подход – на разделението. Откъде на 21 април Кирил Петков е знаел, че няма да има редовно правителство (за да напише в документите си, че очаква да бъде назначен за министър), след като мандатът беше връчен на 20 април? Откъде това момче е знаел, че ще бъде министър, за да впише в декларацията си, че от 20 април не иска да бъде канадски гражданин“, попита ядосано Йордан Цонев.

 

„И Кирил Петков и Румен Радев са положили клетва да спазват Конституцията и законите на страната. Как се наричат хора, които не спазват клетвата, която дават? Клетвопрестъпници! Кой си позволява и срещу какво да не спазва Конституцията и да иска сега подкрепата от избирателите? Това за първи път се прави по един нагъл начин. Това като общество не ни ли стресира?“, попита Цонев.

„Служебният кабинет на Румен Радев е назначен от задкулисието. От царя на задкулисието, който даде повечето министри на Радев – Иво Прокопиев“, разкри още заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.„Този човек имаше влияние най-малко върху две партии в предишния парламент. Задкулисието прави така, че да няма редовен кабинет“, допълни Цонев.

По думите му кръгът „Капитал“ и хората около Иво Прокопиев са тези, които са избрали Планът за възстановяване да не бъде внесен в срок.

 

„Този план сега може да бъде разгледан само при редовно правителство и тогава да се приеме. Това е“, каза Цонев.

 

И уточни: „Планът вече трябваше да се изпълнява. Условието на Брюксел, за да бъде приет, е да има редовно правителство. Това не ви го казват като идват в телевизионното студио. Сега ще видите, че този план ще стои така и ще го подмятат. Колкото до Зелената сделка – изобщо за да има зелена икономика, е нужно стабилно правителство със стабилна програма.“

 

На въпрос дали твърденията за Иво Прокопиев са в отговор на твърденията за Делян Пеевски като част от задкулисието, Йордан Цонев отговори отрицателно.

 

„Задкулисие е, когато не участваш във властта и я редиш, а Пеевски участва с лицето и името си. Много преди Пеевски да се появи на сцената, групата „Капитал“ разцепи и СДС, и НДСВ“, каза Йордан Цонев.

 

„Делян Пеевски участва с лицето и името си – налага му се да бъде проверяван много често с декларация пред КПКОНПИ. На Прокопиев не му се налага, само пред НАП прави данъчни декларации. Ние правим това навсякъде, защото сме публични личности, които трябва да бъдат проверявани. А тези тримата министри – Василев, Петков и Денков са хора на Прокопиев – това са факти, а не журналистически разследвания“, каза той.

 

Когато говорят за Пеевски искаме да говорят с факти, настоя още Йордан Цонев и подчерта, че причините за санкциите по закона „Магнитски“ са родени в кръга „Капитал“ и по лобистки канали са стигнали до САЩ.

 

След това министрите на Прокопиев направиха черни списъци в България при положение че Европейската комисия излезе с категоричната позиция, че санкциите по закона „Магнитски“ са неприложими у нас. Незаконно направиха български черни списъци и вкараха в тях над 200 фирми и хора, които ги няма в санкциите „Магнитски“. С едно писмо накараха банките да им спрат сметките, въпреки че Европа каза, че това не е законно, възмути се Йордан Цонев.

 

Зам.-председателят на ДПС изброи основанията за номинацията на лидера на Движението за президент на България. Издигнахме г-н Карадайъ по много причини. Основната е, че ДПС е партия призната в Европа и в света – в либералните среди, каза Цонев. И припомни, че Илхан Кючюк е президент на АЛДЕ, групата, в която има над 30-40 партии, 8 европейски премиери са от либералните среди, президентът на европейската либерална младеж е депесарка – Антоанета Асенова. Един от основните европейски либерални принципи е, че различията се толерират, за да има многообразие, подчерта Цонев. И изтъкна личните му качества – Карадайъ е идеалист!.

 

„Вярвахме, че Румен Радев ще е различният държавник от Борисов. Той се оказа алтер егото на Борисов. Той е същият.като Бойко Борисов – авторитарен и жаден за власт, действа на принципа „Разделяй и владей“. Той направи и уточнението, че разминаването на ДПС с Румен Радев е поне отпреди две години и е институционално.

 

Нямам никакво лично отношение към Радев, говоря за поста, той не изпълни със съдържание този пост“, добави Цонев.

 

„Поне от две години говорим, че той не олицетворява единството на нацията. И сега приказки от рода на „Аз не мога да си стисна ръката с чекмеджето”, ама никой не те и кара да си стиснеш ръката с чекмеджето“, подчерта Цонев.

 

„Обаче те караме да бъдеш мост между партиите, караме те да бъдеш медиатор между институциите, караме те, когато има криза в страната, да работиш за нейното решаване, а не за нейното задълбочаване. Разривът ни с Радев е институционален, той не разбира, не изпълва със съдържание президентската институция, която е толкова важна за България“, каза още Цонев.

 

Вместо да работи за решаването на кризата, с действията си ги задълбочава, завърши той.

Станете почитател на Класа