Документи: Бойко Борисов лично е знаел за проблемите в морското спасяване, но не е взел никакви мерки

Документи: Бойко Борисов лично е знаел за проблемите в морското спасяване, но не е взел никакви мерки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.10.2021
  • Сподели:

Бившият премиер на България Бойко Борисов е бил лично запознат с проблемите на морското търсене и спасяване, но не е взети никакви мерки, става ясно от документите в архива на напусналия ни преди два месеца к.д.п. Никифор Герчев

 

 

По "Транспортал"

 

От сигнална записка, адресирана до премиера Борисов става ясно, че той е бил  информиран лично през 2016 година за проблемите в търсенето и спасяването по време на среща в „Център за интегриран мониторинг и управление на бреговата зона” (ЦИМУБЗ), във Висшето военно-морско училище „Никола Йонков Вапцаров”-Варна. Тогава Борисов е разпоредил на присъствалия на срещата депутат – адмирал Пламен Манушев да сформира работна група, която да направи оценка и предложения за възстановяване работата на морско-спасителната служба. В групата е участвал и к.д.п. Никифор Герчев като представител на неправителствената доброволческа спасителна организация „БУЛСАР“.

 

5tahir

Перун спаси кораб „Тахиархис” – извлече го при 11 м-вълна; 33м./сек – вятър

 

На 10 юли Герчев изпраща докладна записка до Борисов, с копие до новоизбрания президент Румен Радев,  с резултатите от дейността на групата, като се дават следните предложения:

 

Констатира се системна безстопанственост, проявявана от длъжностни лица от ИАМА, изразяваща се в лошо управление, стопанисване и опазване на поверено имущество (Перун), а от друга е видно, че от ръководството на МТИТС не е упражнявано достатъчен контрол върху дейността на ИАМА и дирекция „Правна” и от това е последвала  материална щета в особено големи размери.

 

Какво помним за спасителния кораб „Перун“? - Maritime Global

 

Освен това има и морални щети от  неизпълняване точно и добросъвестно на международните правни отговорности на страната по отношение на коментираната материя. От това могат всеки един момент може да възникнат неблагоприятни последици, за субекта на международното право (Р.Б) заради нарушаване на международно правна норма и на наше международно правно задължение.

 

От групата обаче констатират, че въпреки тежкото състояние на морско-спасителната служба, тя може да бъде „вдигната на крака“ с поредица от мерки. Сред тях са административно-управленчески преструктурирания, подготвяне на предложения за възстановяване на правната рамка за съответствие с международните изисквания,  проучване възможностите за осигуряване на средства за възстановителен ремонт на Перун и Мизар от ЕФ.

 

Според предложенията на групата двата спасителни кораба трябва да бъдат включени в забранителния приватизационен списък, като се предлага „Перун“ да бъде използван като учебен кораб от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, което би позволило поддръжката му в извънкризисно време.

 

Предложенията на морските експерти не само не са взети предвид, но още в същия мандат на правителството на Борисов „Перун“ е предложен за приватизация и продаден през 2020 година, както служебния транспортен министър Христо Алексиев коментира „на цената на един тристаен апартамент във Варна“.

 

В ИА „Морска администрация“ не само че не са извършени промени, но нейното ръководство се задържа чак до началото на октомври, когато к.д.п. Живко Петров бе уволнен от министър Алексиев заради неспособността да се справи с кризата със заседналия кораб „Vera SU”.

 

Междувременно благодарение на "експертната" дейност на ИАМА броят на корабите под Български флаг намаля до такава степен, че страната ни бе извадена от списъците на Парижкия меморандум.

 

За капак морската администрация бе използвана като бухалка при криминалното превземане с фалшиви документи на либийския танкер „Бадр“, което нареди страната ни в списъка на потенциални пиратски държави.

 

 

Документ – Сигнална записка

 

Станете почитател на Класа