Ако изборите бяха днес: проектът на Кирил Петков и Асен Василев на второ място след ГЕРБ

Ако изборите бяха днес: проектът на Кирил Петков и Асен Василев на второ място след ГЕРБ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.09.2021
  • Сподели:

Ако изборите бяха сега, "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев щеше да се класира на второ място. Проучване на "Галъп интернешънъл" показва моментна снимка на електоралните нагласи

в България.

 

 

 

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, резултатите биха изглеждали вероятно по следния начин: първи са ГЕРБ-СДС с 21,4% от гласовете, следвани от „Продължаваме промяната“ с подкрепа от 15,2%. На трето място е БСП с 13,4%, а четвърта е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) с 12,3%. Следват "Демократична България" (ДБ) с 12,1% от гласовете на избирателите и ДПС с 11,4%. "Изправи се, БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) получава 4,1%. Това сочат данните от актуално проучване на общественото мнение, проведено от "Галъп интернешънъл" между 21 и 26 септември.

 

Кои избиратели привлича проектът на Петков и Василев?

 

Както посочват авторите на изследването, данните ясно показват как се отразява новината за политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Именно на новата формация се дължи наблюдаваното разместване в пластовете. Но тепърва ще проличи дали това разместване ще бъде трайно. Затова, уточняват авторите на изследването, данните са просто моментна снимка - предстоящите седмици на кампания ще покажат какви са тенденциите.

 

Като че ли в най-голяма степен новата партия привлича електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Към новата формация се ориентират и немалко от избирателите от периферията на ИТН. Дори привърженици на БСП и ГЕРБ показват интерес към новата партия, уточняват авторите на проучването.

 

Очакванията са за по-висока избирателна активност

 

50,6% от анкетираните заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте, заключават авторите на изследването и добавят: "Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност в сравнение с изборите на 11 юли".

Станете почитател на Класа