"Има проблем с прокуратурата в България". Гешев не е отговорил на въпроси на евродепутати

"Има проблем с прокуратурата в България". Гешев не е отговорил на въпроси на евродепутати
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.09.2021
  • Сподели:

България има проблем с прокуратурата, структурата и монопола ѝ върху разследванията, както и начина, по който се водят разследвания, което създава риск от безнаказаност. Това са част от заключенията на евродепутатите от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) след приключването на двудневното им посещение в София.

 

„Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме от главния прокурор. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства. Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката на предишния премиер, но главният (прокурор бел. ред.) не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално“, каза евродепутатът София и'нт Велд по време на пресконференция в петък.

 

По думи на евродепутатът София и'нт Велд от комисията ALDE не е нормално главният прокурор Иван Гешев да не знае нищо по проверката, свързана със снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов

 

По думите на Велд съществува монопол на държавното обвинение при започването на производства и разследвания, което позволява на главния прокурор по собствено усмотрение да не предприема действия по определени случаи.

 

Седемте евродепутати, които бяха на посещение в България, очертаха като други две много проблематични сфери в страната корупцията и медийната свобода.

 

„Корупцията е отрова, тя подкопава обществата и държавата“, каза Велд и подчерта, че проблемът за България, е че тук тя остава „безнаказана“.

 

По отношение на медиите евродепутати казаха, че са задали въпроси на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по повод обвиненията за неравностойно представяне на политическите сили в телевизията. Той самият е отрекъл това да е факт и е подчертал, че всичко в държавната телевизия е балансирано и равнопоставено. Депутатите от комисията АЛДЕ очакват да получат допълнителни доказателства в тази връзка, за да могат да видят какви точно са фактите.

 

Бил е обсъден също и въпросът за неутралността на Съвета за електронни медии (СЕМ), която в момента е „поставена под съмнение“, и се очакват отговори от представителите му.

 

За пореден път като най-сериозни проблеми бяха посочени собствеността на медиите, тяхното финансиране, както и връзката между собствениците и политическата класа.

 

Българският евродепутат Елена Йончева припомни и за проблемите, свързани с публичното и европейско финансиране, което властта разпределя към определени медии.

 

Става въпрос за случая със снимките на нощното шкафче на Бойко Борисов, в които бяха заснети пачки евро и златни кюлчета. От Софийска градска прокуратура прекратиха разследването още в края на 2020 г., когато кабинетът „Борисов 3“ все още беше на власт.

Станете почитател на Класа