Парадокс! Изоставено момче плаща кредита на баща си!

Младеж, отгледан в социален дом, плаща кредита на баща си, когото не познава ! Репортажът на Ани Цолова за 23-годишния Христо от Ловеч, чиято заплата е запорирана по решение на съда, потресе цяла България. Хем зарязан от биологичните си родители, хем осъден да им покрива дълговете! Да не повярваш, че е възможно да се случи в държава - членка на ЕС, през 2009 година!
Вероятно институциите, уплашени от публичността, ще се намесят в случая „Христо“ до броени дни - ще намерят адвокат, който да разнищи казуса и да защити интересите на младежа. А ако Христо е късметлия, току-виж се появил и работодател, който да му осигури работа за по-прилична заплата!
Но болезнените въпроси, свързани със случая „Христо“, остават:
Защо не са отнети родителските права на майката и бащата, та да може Христо да бъде осиновен, докато е бил малък – в България или в чужбина?
Защо съответните социални служби не са му намерили осиновители или приемни родители?
Защо това здраво, право и умно момче е прекарало 18 години в социален дом?
Какво ще стане оттук нататък с Христо, който иска да има собствени деца, за които да се грижи с обич?
Заради всички тези „защо?“ и „какво?“ Христо има право да съди държавата България. Защото във всички закони, харти, конвенции и пр. документи за закрила на детето изрично е записано, че подрастващите трябва да бъдат отглеждани в семейство. За което е отговорна държавата.

Станете почитател на Класа