Правителствена или криминална болница „Лозенец”? Какво не знаем още?

Правителствена или криминална болница „Лозенец”? Какво не знаем още?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.06.2021
  • Сподели:

Наричат я Правителствена болница, и тя продължава да е такава още от времето на Тодор Живков. В нея са лекували висшата номенклатура – от депутат и член на ЦК на БКП нагоре. Била е символ на привилегиите на властта.

 

След всички промени и демократизации за последните 30 години, болницата е все още такава, макар медиите да я наричат скромно болница „Лозенец”. В нея пак има има специални крила за министри и за специални ВИП пациенти… Страннно, че сега тихомълком болницата отново е инструмент за привилегии, осигурени с обществени средства. Вече на по-широк кръг хора от властта и около нея, без това да се разчува.

 

Но скандалното положение с нея гръмна по друг повод – оказва се, че в болницата се извършвани незаконни трансплантации и е източвана Здравната каса. В социалните мрежи избухнаха коментари, че това е било публична тайна от години, едва сега някой се осмелил да го каже. Служебният здравен министър смени ръководството на болницата.

 

Преди повече от две години в e-vestnik писахме за особеното положение на тази болница и читатели ни писаха допълнително подробности и искаха да разкрием още и още (виж тук).

 

Какви са асбурдите с тази болница, които на практика са дългогодишно прикриван скандал?

Първата озадачаваща подробност е, че болница „Лозенец”

 

има несменяем директор от 1999 година досега

 

 

– проф. Любомир Спасов. По правило директорите на такива болници са с 5-годишен мандат и трябва да се обявява конкурс след изтичането му. Такъв не е обявяван за всичките 21 години от назначаването на Спасов до момента. Защо е толкова ценен, незаменим и на кого е удобен?

 

Източници от болницата казват, че той си осигурява подкрепа от всички партии и институции. Директорът й е много услужлив и внимателен към всички по етажите на властта, не само към управляващите в момента. И особено към хората на ДПС. Пеевски е най-видният пациент, заради когото там миналата година са затворили едно крило. Множество пациенти с протекция на политици на ДПС са минали през болница „Лозенец”.

 

Поток от хора от провинцията, местни влиятелни кадри на движението, от които зависят изборни резултати, и просто роднини на депутати са редовни пациенти. В болницата работят като лекари дъщерята и сrнът на Хасан Азис от висшето ръководство на ДПС. Дъщерята е известна с товаа, че често развежда лично пациенти, доведени от провинцията. За някои болницата праща линейки до Кърджали или линейки от провинцията докарват пациенти, някои от които нямат и здравни осигуровки и ги прекарват като пациенти на спешна помощ. Някои ги настаняват, дори когато не са сериозно болни. Докарват ги, да поседят няколко дни да ги изследват, да се почувстват обгрижени в болница в стая с едно или две легла, скъпо обзавеждане и апаратура, разположена в парк и с титлата „Правителствена”. В същите по размер стаи в „Пирогов” лежат по 4 пациента, в Правителствена по един или двама.

 

На много пациенти са правени ненужни скъпи изследвания – скенери и ядрено-магнитен резонанс. И особено на всякакви високопоставени пациенти, които идват и без направление. А болницата, както е известно, е с големи дългове. От 2012 година до сега за реконструкции, ремонти, обзавеждания и апаратура болницата е глътнала над 120 млн. лева. Министерският съвет непрекъснато й отпуска допълнителни средства, за да покрие дълговете й.

 

Хора от персонала твърдят, че тази болница я третират като

 

 

В нея идват и бивши политици, които продължават да я смятат за своя, или просто известни хора и очакват да се лекуват безплатно, дори когато нямат направление от личен лекар. И когато в болницат им поставят въпроса, че трябва направление, някои правят скандали и недоволстват. Например бившият депутат Асен Агов или съпругата на бившия председател на парламента Благовест Сендов. Без направление за рутинни изследвания неотдавна е минала и журналистката от Нова тв Диана Найденова. Болницата предоставя такива безплатни услуги на известни.

 

Правителствена болница е като ведомствена на Министерския съвет за всичките тези години, независимо от различни преструктурирания и прехвърляния. Със заповед на бившия здравен министър Ананиев е определен контиингента от институции, които да обслужва болницата. Той включва министерския съвет, главна прокуратура, висш съдебен съвет, върховен съд, членове на парламента, президентство. В списъка по-рано е била и НСО, но е изключена от него (там са 1000 души на щат). А с последната заповед са допуснати и шофьорите и обслужващия персонал от министерски съвет и др. институции, които идват без направление, правят им скъпи изследвания без да плащат.

 

Всъщност този списък е много отпреди министър Ананиев. Първата промяна я прави правителството на Филип Димитров, което разширява контингента на Правителствена болница от 700-800 души на двойно повече. И тогава болницата е прехвърлена към Военна болница, после отново минава под управление пряко от министерския съвет и здравно министерство. Преди три години правителството реши да я прехвърли на Софийския университет и да я превърне в детска педиатриая – абсолютно несъстоятелна популистка идея, която беше невъзможно да се осъществи. Болницата продължи да потъва в дългове, правителството ги покриваше.

 

И през всичките тези години в болницата е въведен особен режим и кадрова политика. Това е единствената болница, в която има медицински сестри с по 4000 лева заплата, а някои лекари са с по 1000 лева заплата, твърдят хора от вътре. Скъпоплатените сестри обгрижват крилото с ВИП пациентите, които имат привилегията също така да минават през изследвания анонимно, понякога с измислени имена. Това се прави защото при изследвания могат да се установят и някои забранени субстанции в кръвта и не бива да остават такива документни следи.

 

Заплатите в борда на директорите стигат 20 хил. лева на месец, казват пак източници от болницата. Болницата им договор за обслужване и доставки на техника с частната фирма „Медилон”, през която минава всичко – било софтуер, било нужда от поправка на асансьорите или ремонт на някое крило. В болницата се носят мълви кой и как е свързан с тази фирма.

 

И актуалният скандал за трансплантациите – действително там идват чужденци, които получават орган от жив донор. Някои операции се правят събота или неделя, да не се разбира много, твърдят източниците.

 

 

Най-драстичен е случаят с японец,

 

 

пристигнал за трансплантация на черен дроб през ноември. Той бил с алкохолна цироза, за каквато отказват трансплантации в цял свят. Японецът получил отказ в Япония, в Южна Корея и в Австралия. После пристигнал в Турция, където му обещали в някаква клиника, но се оказало, че и там има ред и не успял. Тогава го по съвет на френски застрахователи, с които имал отношения, пристигнал в България, където му обещали луксозна болница, в която могат да направят всичко. Донорът бил украински гражданин, уж братовчед на японеца (по закон у нас жив донор може да бъде само роднина на пациента приемник). Японецът обаче не оживял, изкарал в Правителствена близо 2 месеца и починал. Води се обаче успешно трансплантиран, защото не е починал в първите няколко дни.

 

В болницата се водят на щат над 800 души, а ако се разходиш из нея през деня, там няма и 150 души на работа. Съобщеното от министъра, че леглата са заети средно само 23% е вярно, но има и пациенти, които не са записани никъде. Ако се види броят на изследванията, ще се окаже много по-голям от броя на официално приетите пациенти.

 

Преди години е имало случай да откарат болен от Правителствена с линейка за ПЕТ скенер в „Александровска” болница и той умира там, докато чака. Оказва се, че не е записан и не се води като пациент и задържат за разпит придружаващата го лекарка.

 

 

Иван Бакалов    

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа