Войната за службите започна, а зависимостта от руския газ остава

Войната за службите започна, а зависимостта от руския газ остава
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.05.2021
  • Сподели:

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

 

  • Нов шеф на ДАНС
  • Китайските обувки и митниците
  • Първа книга на Георги Коритаров

 

Президентът Румен Радев издаде два указа - с първия освободи Димитър Георгиев като председател на ДАНС, а с втория назначи Пламен Тончев на негово място. Това стана по предложение на служебното правителство.

Премиерът Стефан Янев обвини досегашния шеф на ДАНС в “политически мотивирани действия”, защото е излязъл в отпуск след оставката на Бойко Борисов. И Георгиев, и Борисов коментираха, че причина за смяната е разследването на руските шпиони.

 

Георгиев вметна между другото, че вътрешният министър Бойко Рашков е с отнет допуск до секретна информация. Самият Рашков каза, че не знае за това. Колегите в “Дневник” са подредили известното дотук.

 

В това време Русия изгони още един български дипломат от Москва. Това е отговор на изгонения руски дипломат от София, след като прокуратурата обяви, че разследва руски агенти за взривове във военни складове.

 

Иначе, България продължава да получава газ почти единствено Русия. Вече 12 години интерконекторът с Гърция не е готов, а новината сега е, че няма да бъде готов и до края на годината, както беше обещал Бойко Борисов.

Изборите идват, ваксинирането остава бавно

Покрай многото промени, може да сте пропуснали, че и шефът на митниците беше уволнен. Елица Симеонова проучи каква е официалната причина и обяснява за какво става дума. Ще подскажа - за китайски обувки.

Съдът окончателно обяви задържането на президентския съветник Илия Милушев през миналия юли за незаконно. Става дума за онова влизане в президентството на 9 юли 2020 г., след което започнаха протестите.

Регистрацията за изборите приключи - ГЕРБ обещават промени в листите, “Демократична България” залагат на същите лица. Всички подробности са в блога ни.

Изборите на 11 юли ще се проведат в извънредна епидемична обстановка. Досега обаче само 6,3 % от българите са напълно ваксинирани.

В Съединените щати вече над половината от възрастното население е напълно ваксинирано, а над 62 на сто от хората са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19.

Натискът над Беларус се засилва

Европейският авиационен регулатор призова всички компании да заобикалят въздушното пространство на Беларус. В това време опозицията в страната обяви, че готви нова вълна от протести срещу Лукашенко.

 

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо направи едно от най-острите изказвания срещу принуждаването на самолета да кацне в Минск и ареста на журналиста. В отговор Беларус затвори посолството си в Канада.

 

Журналистът Раман Пратасевич и приятелката му остават в ареста в Минск. Тук разказваме кой е този човек, който накара авторитарната власт в Беларус да отвлече самолет.

 

Историята за самолета и журналиста можете да гледате в това видео - ще ви отнеме по-малко от 2 минути. Изпратете го и на приятели.

И три препоръки

Излезе първата книга на Георги Коритаров, който почина преди по-малко от два месеца. В нея са събрани коментарите му по Телевизия Европа от тази година. В книгата почти няма нови редове – все едно всеки текст се състои от една мисъл и от едно изречение.

 

„Винаги има цветя за този, който иска да ги види” – думите са на Анри Матис, който е герой в най-новия епизод от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци на 20 век.

 

Той изнася концерти в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай. Свири като солист с Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Софийска филхармония. Той се казва Веско Ешкенази и е Човек на деня на Свободна Европа.

 

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

 

Искрено ваш,

 

 

Иван Бедров

Станете почитател на Класа