Нима пандемията свърши

Нима пандемията свърши
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.05.2021
  • Сподели:

"Кога ще свърши пандемията?"

 

Миналата година по това време въпросът ни вълнуваше повече от всичко друго на света.

Ваксините бяха само далечна перспектива и не знаехме дали са на няколко месеца, или на няколко години разстояние. За сметка на това спомените за "Останете си вкъщи!" и пустите улици бяха съвсем пресни и ни подсказваха, че нищо не е свършило.

 

Май месец 2021 г. България сякаш е приключила пандемията преди шампионите Израел и Великобритания.

 

Само че един наблюдател от последните две държави сериозно би се учудил на преждевременния ни ентусиазъм и ведър оптимизъм. Той би бил искрено изненадан от липсата на мерки, дистанция и дисциплина, а когато погледне колко бавно пъпли ваксинацията в страната и колко сме далеч от колективен имунитет - би бил направо ужасен.

Би попитал кога е свършил локдаунът в нашата мила родина, а ние бихме му отговорили, че тук локдаун никога не е имало, но за сметка на това може би се научихме да си мием ръцете. Може би...

 

Малко предпазливост като за последно никак няма да ни е излишна

 

Ще кажете, че хората се умориха от мерките, от плашенето от екрана, от дезинфекцията, натрапчивата миризма на спирт навсякъде и пазенето от околните като от вълци, от хоумофиса и "Какво ще ядем?" за десети път през този ден.

Ще възразите, че човекът е социално животно и като такова не може да живее във вечна изолация и страх, че е време да си отпуснем душата малко след тази толкова дълга и странна зима. И ще сте напълно, изцяло прави!

 

Проблемът обаче е, че при нас средно положение няма и "да се поотпуснем" обикновено означава "Стоп! Забрави за правилата!".

 

Още повече, че пълното разхлабване на мерките по уникален и не особено разумен начин се съчетава с все още твърде ниско доверие към ваксините и все още прекалено малък брой имунизирани с две игли граждани.

За това не спомогнаха особено и "зелените коридори" с така исканите и чакани "по-добри" иРНК ваксини.

Вместо призиви за последни месеци предпазливост и самосъзнание, отвсякъде ни залива посланието "Вирус няма, действайте!". Вместо да се потупаме по рамо, защото (да се надяваме) най-лошото наистина вече е зад гърба ни, ние директно зачеркнахме пандемията.

 

Нека други държави се плашат още от тоя вирус, ние вече го прескочихме като малък камък и гледаме към светлото безвирусно бъдеще.

А на тези, които все още се притесняват и проявяват предпазливост, дори започва да се гледа с характерен тип насмешка - от онези, с които се гледа на човек, който е заявил, че тази вечер няма да пие, без да е шофьор и без да е болен.

 

Дали това ни поведение ще ни изиграе лоша шега? Никой не може да каже със сигурност.

 

Възможно е целокупният оптимизъм да е напълно оправдан.

Много ни се иска да е така. Вероятно действително загърбихме най-страшното и то ще остане само един лош спомен за една от най-шантавите години в живота ни. Даже може би наистина ни пазят БЦЖ-то, ракията и доматите (по Кантарджиев). Защо не...

 

И все пак - с какво ще ни навреди малко предпазливост? Ей така, за последно...

 

 

Мануела Геренова

Станете почитател на Класа