Националната сигурност не е говорилня

Промените в законите за МВР и ДАНС са готови и до дни ще влязат в Министерския съвет, обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. И той, и шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов обаче засега отказват да коментират какви ще са промените, въпреки че Цветанов загатна за някои от тях.
Служителите на спецзвената например, които ще разследват дела от голяма обществена значимост, ще минават през детектор на лъжата. Идеята е добра, дано да е и ефективна.
Притеснителното в случая е, че от доста време насам всички въпроси около сигурността се превърнаха в неизчерпаем източник на идеи, спорове и коментари. Бивши полицейски шефове, политически коментатори, власт и опозиция се упражняват в красноречие, докато суровият тон в докладите на Европейската комисия е категоричен: имаме проблем с престъпността. Май наистина е назрял моментът политическото ръководство на МВР да създаде добри условия за работа на експертите. Едва след това ще може да се прецени дали зад добрите идеи и думи се крият и успешни резултати.

Станете почитател на Класа