Няма такъв инат

Няма такъв инат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2021
  • Сподели:

Неделя.

 

Скучно ми е. Като на джипката на Бойко ми е скучно. Дори да съм в движение, я няма емоцията от едно време. Вече си седя по цял ден вкъщи без да е задължително и тъгувам за времената, когато барем беше забранено да се ходи в парка.

Помня, че като смениха глобата за разходка от 5000 на 300 лв., малко се ядосах, защото пестях повече пари от бездействие при по-високата ставка. Сега е още по-зле. Кисна у нас напълно безплатно. И единствената ми надежда за забавление в неделния ден е най-после да вкарат дресура на тюлени в цирковата програма на Рачков, стига са му канил само клоуни, фрийкове и атлети.

Барем Мария Бакалова да беше спечелила тая пуста БАФТА, че да се поподигравам малко на Добчев. Ама не! Добре че човекът сам предложи тази възможност с манифеста, дето спретнали с Маргарита Младенова. Толкова е дълбокомислен в празнословието си, че трябва да стои на входа на театъра в рамка. Визирам най-вече Сатирата, не толкова Сфумато. Апропо, според вас Добчев ли е съблякъл повече актриси от псевдохудожествени подбуди или филмът "Шоугърлс"?

 

Понеделник.

 

Днес е неочаквано слънчево и все пак излязох. За нещастие, в това време съм пропуснал пресконференцията на ГЕРБ, която развълнувала приятелите ми във фейсбук повече и от смъртта на DMX. Съвсем занижихме критериите са за развлечение.

Само политически лозунги и другарски жалейки има в тая социална мрежа. Вече си знаем и кътните зъби, без да се налага да си фабрикуваме спомени с именити покойници. Не го познавах кой знае колко умрелия, но нека ви разкажа още малко за моята забележителна емоционалност между две купешки мисли за управлението. Не всяка тема трябва да бъде обсъждана, приятели. Някои не си заслужават, други - ние не ги заслужаваме. Както и да е. Дайте пак да си говорим за истинско шоу.

Дано на Азис да му се падне в Капките да имитира себе си от едно време, когато се прадставяше за брадата бяла жена. Пак беше за хонорар трансформацията, но поне не беше чак толкова зависим от чуждото одобрение. Бих гледал и Цитиридис за разтуха, но там единственото смешно е, че напълня.

 

Вторник.

 

Разбирам, че от ГЕРБ предлагат страхотен вариант за премиер - някой си Даниел Митов. Харизматичен е като клозетна седалка, ако позволите да цитирам как Селинджър описва подобни персонажи. Толкова способен и подготвен бил, че специално го държали неизползван ей за такива случаи - като няма кой. Грешка. Прочетох му биографията. Бил външен министър. Не го помня, значи е успешен. Забелязал съм, че на този пост назначенията винаги са някак си външни. Освен че са и с посредствена външност. Не искам да го засегна или нещо, сакън да не решите друго.

Просто откак Мария ни представя пред света, изискванията ми към представителността много са се вдигнали. Как ви се струва идеята тя да оглави един кабинет на националното съгласие? Спокойно, знам, че има други договорености и няма достатъчно години. Ама той и Митов е така.

 

Сряда.

 

Парламентарната борба за бъдещето вече започна. С дебат за сградата на първото заседание. Вари го, печи го, депутатът винаги се е вълнувал от архитектура и интериорни решения. Да е старата, искат от Има такъв народ. Бойко какъв хубав партиен дом преустрои специално за новите депутати, що пара пръсна да го оборудва луксозно, те искат пак да се сбутат натясно. Няма такъв инат.

Следя подробности по тая тема, само за да дам верен отговор, ако се падне в "Последният печели". Категория "Новодомци" за 50 точки. Не пропускам епизод на това предаване. Напомня ми за политическия ни живот. Влизат хора от кол и въже, дето все се имат за знаещи. Падат им се абсурдни въпроси за разрешаване, а те в повечето случаи стрелят напосоки и после викат, че много се научавало и са доволни в общи линии. Цветът на банката няма значение, макар че е застъпена голяма пъстрота. Баш като в парламента.

 

Четвъртък.

 

Когато Самсон бил подстриган, загубил силата си. Точно обратният случай на Тошко Йорданов. Откак е с къса коса, не мога да го позная. Толкова сериозен е станал. Вижте как си личи, че не гледам редовно телевизия 7/8. Аз още мисля, че човекът пише основно скечове и въпроси за референдуми. А той вече е държавник. Поне е грамотен, това е вън от съмнение. За Дани Кирилов навремето бях страшно изненадан, че изобщо може да пише, преди да му забранят да го прави.

Да си начетен обаче е нож с две остриета, казвам ви. Понеже някой път може да цитираш нещо прочетено не съвсем на място. Един репортер на НОВА се оплел професионално и сбъркал имената на ИТН и ИСМВ. Пък Тошко веднага прибегна до цитат от законодателството на VIII-ми век. По Крумово време за такова нещо щели да липсват части от тялото на момчето. Абе, Тошко, то по Крумово време цели телевизии щяха да липсват, ти за крайниците на един репортер си се хванал.

 

Петък.

 

Ама и на вас определено ви е скучно, не само на мен. Днес всички седнали да гледат Народното събрание. Голямо шоу било, даже гости започнали да си канят. Ако не идвали, ги задължават. За Борисов става въпрос - след толкова работа искат и от отпуска да го лишат, завалията. Иначе Парламентът има нов председател - Ива Митева. Ако съдя по сакото й, делото на Караянчева е достойно наследено. Еми така де - по дрехите се посреща. По ума само се изпраща. Като Цецка Цачева. Вижте как вече е изпратена в девета глуха. А сякаш вчера беше майка на цяла една нация. Струва ми се, че тръгнеш ли да си някакъв роднина на нацията, накрая все си прецакан - било то майка, тато или баце. Само най ме е яд, че разпуснаха НОЩ. Беше толкова забавна институция. Ако не бяха фамозните им пресконференци, може би хората щяха далеч по-сериозно да гледат на пандемията.

 

Събота.

 

Чудя се кое е по-депресиращо шоу за масите: погребението на Принц Филип или подкрепата на БСП за втори мандат на Радев. Никакъв живец няма и в двете, да ме прощавате. Само закъсняла помпозност без кой знае какъв полза за самия обект на почит. И все пак очаквам с нетърпение следващите избори, дето вече ще са мажоритарни със сигурност. И Тошко така каза.

В интерес на истината обаче повече ме интересува не толкова дали ще има хартиени бюлетини, а кога учениците пак ще пишат в хартиени тетрадки. Тия чинове не са само за избирателните комисии, скъпи сънародници. В суматохата съвсем забравихме, че още една учебна година отлетя безвъзвратно. С мутрите може и да се справим, ама за матурите не съм чак такъв оптимист. Един ден и тези хлапета ще искат да стават депутати, а прекараха цяло си време да лежат и да имитират работа.

Което, разбира се, е напълно достатъчна квалификация за целта. Ама оставете депутатите. Един ден сценаристи ще искат да стават. И тогава истински ще го закъсаме.

 

 

Webcafe

Станете почитател на Класа