Да емигрирам в САЩ или не? Интересът намалява за сметка на Европа

Да емигрирам в САЩ или не? Интересът намалява за сметка на Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.03.2021
  • Сподели:

В САЩ живеят над 400 хил. българи, с най-различно образователно и културно равнище и с най-различни професии, по всички етажи на обществото.

 

Емиграцията натам продължава. Но спечелилите в лотарията за Зелена карта вече не са толкова много. Българите в последните няколко години са слезли на минимум от по няколкостотин души годишно, получили Зелена карта от лотарията. За миналата година – само 343 души. В началото на лотарията са печелили и по 2,5 хил. българи годишно. Само за последните 10 години са спечелили над 10 хил., а за целия период (от 1994 г. за България), Зелена карта са получили към 25 хил. души. Заедно с деца и семейства чрез тази лотария са емигрирали близо100 хил. души. Мнозина, вече настанили се в САЩ, се възползват от американските закони да уредят зелени карти и за сестри, братя и по-далечни роднини. Някои се пишат репресирани, от малцинства и т. н.

 

Много повече заминават с други схеми – отиват на студентска бригада и остават там. Допреди епидемията средно по 6 хил. студенти годишно отиваха на бригада в САЩ. Там учат и няколко хиляди български студенти в американски колежи. Други заминават за дисертации в институти и университети, получават работна виза чрез работодател, покани за работа по различни параграфи, и т. н. Има и нискоквалифицирани работници, които с години работят нелегално, докато си уредят законно престоя.

 

Мотивите за емиграция в САЩ са най-различни. По-добро заплащане и нещо, което нашенци наричат „уредена държава”, са сред водещи причини. По-висок стандарт на живот. Има и други емигранти – които търсят научна кариера или професионално развитие, каквито в България не могат да получат. И т. н. Някои просто търсят по-добри условия на живот, или прилична работа с добро заплащане, като потребители предпочитат да ползват благата на развита държава. Никой не заслужава упрек, че е избрал САЩ или друга страна да прекара живота си. Това е правото на избор.

 

Но и мнозина са се върнали, несвикнали с условията на живот, натоварване, липса на свободно време, липсата на среда, отчуждение.


През 2008 г. пуснахме в e-vestnik материал от дискусия между български емигранти в САЩ, които отговарят на въпроси на българи, които искат да емигрират за там (виж тук). Сега пускаме нова подобна дискусия, извадена от група на българи, живеещи в САЩ. Има разлики за изминалите години от първата дискусия по темата, но има и устойчиви мнения за живота там. Българи от Америка отговарят на въпрос на българка от Германия, която иска да се премести със семейството си в САЩ (имената на дискутиращите са съкратени до малко име).
Съветите са полезни за всички, които искат да емигрират, в Щатите или в Европа.

 

Дени Д.
Здравейте на всички. Живея в Германия със семейството си от няколко години, всичко ни е уредено, но някак си винаги тайничко съм мечтала да замина за Америка…
Потърсих в нета информация за Зелена карта, но многото информация и сайтове ме объркаха… Ще се радвам да споделите от личен опит как е живота там, харесва ли ви, как сте заминали (със Зелена карта, или?) Чух, че със здравеопазването нещата били сложни…
Мненията на хората са различни: някои обожават Америка до смърт, други не искат да чуват.
Германците по принцип са супер очаровани от Щатите: природа, начин на живот, хора (били лицемерни, но поне френдли) и т. н.
Ще се радвам да споделите опит с мен. Лек ден на всички!

 

Мечти и идеализирани представи

Kalin P.
Дени Д., аз от тези мечти, я докарах до… И аз мечтаех за това, за онова. Мечтите са едно, а реалностите друго. Но пък ако нямате деца, които да зависят от вас, рискувайте! Какво може да загубите? Но САЩ не са това, което бяха даже преди 30 г., да не говорим преди това. Вероятно живеете с някаква идеализирана представа от по-стари книги и филми.

 

Rusaliya B.
Дени Д., ако това е мечтата Ви и сте човек, който обича промените – направете го, а и до колкото разбрах, Вие имате и предложение за работа. Аз също мечтаех да живея в Америка (и само там), следвах мечтата си и след 15 години участие в лотарията спечелих Зелена карта и съм тук със семейството си :-) Преди да заминем едно момче, живеещо в Америка ми каза: „Каквото и да Ви казват хората, всеки има различен опит и се е сблъскал с различни проблеми. Слушайте, събирайте информация и правете това, което е най-добре за Вас!“ Интересното е, че не изпитах никога носталгия и съм по-спокойна тук. Според мен, човек трябва да следва мечтите си, каквото и да му струва, но Вие решавате:-) Успех и бъдете здрави!

 

https://e-vestnik.bg/imgs/mnenia_co/statue-of-liberty-002.jpg

 

 

Боко В.
Дени Д., преди 11 години имах Зелена карта и я върнах. Един от аргументите бе този „Живота ми е уреден тук” …Идете и попътувайте малко там.

 

Boyan G. (Ню Йорк)
Дени Д., вярно начинът на живот е различен от Европа , но главно зависи къде ще намерите работа , в кой град. Живея в Ню Йорк и от една година заради COVID 19 града е неузнаваем , всички са се изнесли към Флорида .

Живях и в Германия, Америка се срива, избягах

 

Tchavdar N.-Peno (Бостън – Рио де Жанейро)
Имам 9 години в Германия 1990-1999, Мюнхен, и 21 години в САЩ 1999-2020, Бостън, университет и работа и на двете места, музикант съм. В Германия ми беше уредено, но скучно. В Америка си паднах на мястото, беше интересно и с много възможности за професионално развитие – 21 години успешен и щастлив живот!
Казвам беше, защото Америка не е същата, като по-рано. Държавата се срива в момента и с това си отиват всички хубави неща. През последните 4 години реших, че ми трябват повече пари, започнах бизнес, спечелих парите и сега съм „пенисионер“ на 51 в Рио де Жанейро.
Никога няма да се върна обратно, защото ми разрушиха бизнеса и живота новите комунисти и мисля, че все по-лошо ще става за едно поколение напред.
Независимо от времената, където и да отиде човек, трябва да знае точно защо го прави, дали е професия, семейство или социален живот, и сам да си го построи живота.Аз само така съм действал и съм доволен, но… Америка вече забранява свободата сам да си направиш живота. Комунистите почнаха много да командват и ограничават, та затова съм в Бразилия.

 

Dora M.
Идеализирана е картината на живота в Америка. За разлика от Германия, тук няма същата социална мрежа. Като нямаш здравна застраховка, може да банкрутираш поради медицински разходи. Пенсии като правило работодателите не дават (изключвам учители, полиция и т. н.). Има огромен елемент тука на „всеки се спасява поединично”. Работи се прекомерно. Отпуска може да има човек, но не “може да си я вземе”, защото има прекалено много работа или го е страх да не си я изгуби – що за безумие е това?! Приятелите ми в Европа имат далеч по-балансиран живот.

 

Dimitar G. (Ню Йорк)
Дени Д., нямам представа къде и как сте устроена, но имайте предвид, че Америка не е това, което показват по рекламите и филмите. Аз съм в Ню Йорк от 6 години. Мога да кажа от опит, че тук не е място за отглеждане на деца. Мръсотия и ужасната миризма са навсякъде. Масово хората тук са ужасно нагли и груби… Всъщност трябваше да започна с това, че Ню Йорк не е Америка. Тук идват имигранти от цял свят (тоест и от места, в които не са виждали течаща топла вода)… За да не бъда словоизлиятелен , ще кажа само, ако ходите в Ню Йорк, отидете само като турист.

 

Petya P.
Като човек живял 20 години в Германия и имал прекрасен живот там, и дошъл в Америка по независищи от мен причини, ще Ви посъветвам да си останете в Германия.
Америка е хубава само за ваканция. Германците обожават Америка до момента в който се сблъскат със суровата действителност тук и търсят начини да се върнат обратно. Много не успяват по една или друга причина и стоят тук, което не означава, че им харесва. Ако искате ми пишете на лични. Мога много да говоря на тази тема и ще чуете информация от първа ръка.

 

Kristina Cr. (Вашингтон)
Живях в Германия, Бад Хомбург, до Франкфурт, почти седем години. Имам четири деца, две от й които родени там. В САЩ живея близо до Вашингтон. Децата ми ходят в Germa immersion school и тук има доста германци. Да, те харесват Щатите , но ако имам възможност бих се върнала в Германия in a heart beat (бел. ред. – бързо, без да мисля).

 

George St. (Чикаго)
Когато си турист на разходка всичко е хубаво, а пък когато животът е постоянно борба и разрешаване на трудности е друго. И когато се чудиш дали си сгрешил с местенето си е още по-голям проблем. Аз знаех само напред и нямаше друг начин.

 

Marina P.
В Америка съм живяла 3 години (Ню Йорк, Лос Анджелис и Ню Джърси) . Сега съм в Англия. Най- хубаво си е в Европа. Омръзне ти в Англия , отиваш за един уикенд в Испания, Италия , Франция или Гърция. Самолетните билети са евтини.
Сестра ми след 10 години в Ню Йорк се мести в Европа. Тя живееше за почивките си в Южна Франция, плащаше луди пари за самолетни билети.

 

Kalin P. (Вашингтон)
Да заминеш за Америка от Германия е било разумно след революцията от 1848 г., след 1918 или след 1945 г. :-) Но сега? Едва ли е добра идея, ако животът ви е уреден и не сте предприемач, бизнесмен или авантюрист! Едва ли ще, намерите нещо повече, отколкото в Германия. Храната със сигурност е по-вредна, например!

 

Tonika Val. M. (Флорида)
Аз се преместих в Америка (Флорида) след повече от 10 години в Англия… Всяка държава си има плюсове и минуси, перфекно място няма и е както човек си го направи. Ако имате възможност за преместване от работата Ви, може да попитате за временно такова и тогава ще може да вземете решение сама за себе си.

 

Пари – да, но няма общуване и свободно време

Ivelina V.
Всичко зависи от късмета Ви. Ако не са децата, един ден не бих останала в Америка, въпреки че всичко ни е уредено. Работя с военни, за които Германия и страните в Европа са им предпочитани дестинации за четиригодишните им командировки със семействата. Не знам в Германия колко свободно лично време имате, но тук такова няма. Къщи големи и малки, с декове, патио и барбекю, а пък празни. Хората прекарват живота си на две работи и в леглото. Доставките на готова храна и замразените кутии с разни манджи ги спасяват от глад. Едва като се пенсионират тръгват па круизи и пътешествия.
В нашата махала сутрин аромат на готвено и топъл хляб се носи от нас, а вечер мирише на индийска кухня от съседите. Две години кръстосвах улиците с внуците в радиус две мили и освен на ароматни кърпички от сушене на пране на друго не ми замириса. И не това е най- важното, а липсата на социални контакти. Живея в изолация вече 9 години и затова пандемията не ми се отразява зле. Ако идвате с пари и търсите развлечения, ще сте доволни от избора си. Обаче, ако идвате, за да правите пари, тогава няма значение къде живеете защото ще сте само работещ, но не живееш човек.


Yordan C.
Абсолютно вярно. 17години така ми минаха. Пари, имоти, да. Никакъв сошъл (бел. ред. – от англ. – общуване, срещи).


Snezhina V.
В Германия не е много различно.


Violeta Il. (Кентъки)
Това е самата истина за съжаление. Американската мечта не е това ,което всички си мислят, че е! Аз съм от 20 години със семейството си тук – вярно, в Кентъки сме, природата и това, че сме в по-малък град, ни харесва, но животът е само работа, работа, тук-таме някоя почивка, да се разнообразим и това е! Има красиви и незабравими места за разглеждане в Америка, но животът е сложен. Особенно сега! Желая Ви късмет, но според мен Вие трябва да прецените дали искате да останете да живеете тук! В големите градове може би ще е по-добре, но и там е лудница! Успех!

 

 

Angela G. (Чикаго)
Зависи какво ще работите в САЩ и колко искате да работите. Мои познати (мъжът е лекар) се преместиха в Германия, защото тук той почти нямаше почивни дни.
Семейството ми е в САЩ от доста време. Сигурно няма рай на земята и всичко има плюсове и минуси, но ние тук се чувстваме добре.
Ако стигнете до Чикаго, обадете се, имаме голяма общност и гледаме да си помагаме.

 

Nikolay M.
В момента в САЩ има социално, политическо и икономическо напрежение, каквото не имало от поне 60-70 години, а и покрай Ковид 19 истерия то се чувства още по-силно! Не бих Ви препоръчал да се местите! Ако може да си позволите, елате и поживейте 3-4 месеца тук, макар че туризма и емиграцията са две тотално различни неща!

 

Milka M. (Южна Каролина)
Всеки разсъждава различно! Аз съм в Щатите от 40 години и си я обичам! Колкото до здравеопазването не съм имала проблеми! Зависи дали от фабриката или индивидуално се плаша застраховка!
Много хора сега в Германия да недоволни заради политиката на Меркел поради емигрантите!
Дано и в Щатите не стане същото!
Байдън обещава убежище на емигрантите и сега напират на границите!
Не е лесно да се вземе Зелена карта, но зависи от много обстоятелства!
Мисля че за Канада е по лесно!
Аз съм доволна от хората тук! Специално в Южна Каролина! Поздравяват те хора, които не те познават! Като ме посрещнат с усмивка в магазина и ме питат дали съм доволна ми топлят сърцето!
Може да има и лицимерие, но то е навсякъде! Предпочитам го пред намусени физиономии и заяждане!

 

Emi S. (Ню Джързи)
Живея 21 години в Америка.Уредена държава, всичко си има правила и всеки ги спазва, ще не ще. Няма националност или държава, от които да няма хора тук. Живеем в разбирателство и зачитане. Много чисто, подредено. Всички обществени служби работят точно и навреме. Трябва да се учи или приравнителни курсове, зависи от дипломата. Във всеки щат е различно. Някои са много приятелски настроени, някои са по студени. Има български общности навкякъде, църкви, ресторанти. Ако знаете езика ще ви е лесно. Всички съвети и мнения са различни, защото зависи къде си попаднал. Природата, курортите, зимни и летни, са прекрасни, всяко кътче е организирано, има за всеки джоб всичко. Зашеметяваща красота е навсякъде. Разбира се, ако попаднете в подземния живот, е друго, но навсякъде по света има всякакви възможности и зависи от вас.


Kalin P.
Emi S. – Е, вие описахте картината на САЩ от 1980-1990-те години. И много зависи в кой щат, в кое каунти (бел. ред. – община). Да, със сигурност е по-красиво и уредено отколкото в България, но чак пък толкова не е, ако се сравнява със Западна Европа.


Nikolay M.
Emi S. – И аз живея в САЩ от 99-а година. Всичко, което описвате беше така, но за съжаление вече е история! В момента Америка е място, където не бих се преместил да живея, особено от Западна Европа!


Lina S.
Emi S. – Това е минало бешело :)

 

Наталия В. (Масачузетс)
Аз заминах със Зелена карта, преди 18 години. Има и хубаво има и лошо, като навсякъде. Много, ама много зависи къде живее човек. Аз живея в Масачузетс, на 20 мили от Бостън. Масачузетс е малък щат, много европейски, страхотни училища и най-доброто здравеопазване в САЩ. Хубавото е, че ако работиш, учиш и си уважителен и сериозен, ще успееш. Уредена държава, никой не се занимава с елементарни неща като плащане на пътен данък и подобни. Не се губи време за административни услуги. Има закони, ред и дисциплина, и ако ги спазваш, всичко е окей. Лошото за мен е, че ти е нужна кола за всичко, освен ако не живееш в града, но дори и тогава. Здравните осигуровки са скъпи и ако нямаш работодател и трябва сам да ги плащаш е тежко. Ние сме от щастливците и плащаме $182 на месец за трима, за най-добрата застраховка на пазара. Да е жив и здрав съпругът ми и компанията за която работи, Kallita Air. Университетите са скъпи, но има и такива, които струват $15К (бел. ред. – 15 хил. долара) на година и са на ниво(university of Massachusetts).
Ако имате образование, опит или занаят, нямате проблеми. Отново – много зависи в кой щат живеете, Америка е огромна страна. Ако желаете да сте близо до Европа, тогава елате на Източния бряг. Истина е, че животът може да бъде хубав навсякъде, зависи от психическата ти настройка. Аз живея много добре, имам собствен бизнес. Като навсякъде, с по-големи доходи се живее по-добре.

 

Пробвайте през Мексико, ще Ви дадат Зелена карта

George M.
Беше уредена и силна държава с работеща икономика и емигрантска политика. За съжаление от ноември 2020 вече не е така, но за емиграция е лесно. Трябва първо да пристигнете в Мексико и там да се договорите с наркотичен картел за прекарването Ви до границата със САЩ. Ще ви струва $6000 на човек, които ще дължите на картела, ако ги нямате в наличност. Ще ви дадат тениски с имената на Байдън и Харис и при влизане трябва да заявите, че бягате от насилие, и че сте били вдъхновени от сегашното правителство да предприемете тази стъпка.
След това ще преминете за няколко дни през едни клетки, сложени от правителството на Обама (но се говори, че са от Тръмп). После ще Ви настанят в хотел за който ние (данъкоплатците) любезно ще платим. Трябва да поработите 5-6 месеца селскостопанска работа и след това ще Ви издадат Зелена карта и ще ви узаконят като легални емигранти. Не е зле да посещавате солариум преди да тръгнете към Мексико, за да имате по-кафеникав тен, защото на европейците се гледа с лошо око като привилегирована, бяла раса, каквито те изобщо не са, но така е прието напоследък. Това е най-бързият и ефективен начин за емиграция в САЩ, под ръководството на левите социалисти, но се чудя, защо искате да избягате от Германия, като там на власт са същите и всичко си прилича до болка освен природата, разбира се. Желая ви късмет.

 

Наталия В. (Масачузетс)
Ще е нужна българска комуна. С американците не става. Не са лоши хората, но са различни. Културата е различна. Уважават те, но си чужденец. Пари се правят, но липсват социални контакти. Но и това зависи от човека. Познавам българи, които са много дейни и не се спират.


Дени Д.
В Германия също липсват социални контакти… Много са затворени…


Наталия В.
В Англия е същото. Но то някак навсякъде стана така… 2 часа филм на Нетфликс, 3-4 часа на Фейсбук, тези новини, това предаване и така. От нас си зависи. Има хора тук със страхотни контакти и много дейни, все нанякъде, по планини, плажове, пътуват, членуват и помагат на българското училище и общност. От нас зависи. Затваряме проклетите компютри и готово.

 

Maria L. (Флорида)
САЩ е страна, създадена от емигранти. Не съм съгласна, че трябва да общувате само с българи. Ако сте социална личност ще създадете социални контакти и тук. За мен е страната на неограничените възможности и не бих се преместила да живея никъде другаде. Зелена карта ще Ви бъде трудно да си изкарате – трябва да Ви спонсорира работодател или да спечелите от лотарията за Зелена карта. Желая Ви късмет!

 

Бачкане, бачкане… САЩ е за млади, само за 5-10 години. Европа е класа и култура

 

Denislava A. (Индиана)
Допреди 3 години поживяхме малко в Холандия – за около 2 години, странстващи с малко дете и куче, защото повишиха половинката ми от работата и се „възползвахме“.
В България живее(х)м(е) много добре финансово и социално, дразнят ни нормалните неща, които дразнят мислещ и кадърен, умен човек – повсеместната грубост, негативизъм, неработещи добре администрация или криворазбран бизнес, и някакви такива.
В Холандия ни беше добре, защото когато отидеш на по-добро и по-уредено, близко до дома място, си със усещането, че не си решил, не си се преместил пак/върнал, а иначе живееш още по-добре и спокойно. Леко скучно, да, но, пак казвам, ей го къде е удома – 2 часа път със самолет или дори около ден с кола.
След Холандия, която доста ни допадна, вече бяхма набрали скорост и повишиха половинката в САЩ. Хайде, „метнахме се“ и на тази нова идея в захлас, барабар с малко (попораснало) дете и куче.
Отивайки в САЩ, вярно, някакъв примрял щат Индиана, но както казаха по-горе, то САЩ е относително какво значи – все едно малък свят и шарения. Та там за по малко от година ни стана ясно, че НЕ Е нашето място. Да, пари си имаш, ама навсякъде имаш. Да, любопитно е, ново – я можеш да видиш Стивън Кинг на живо, я да пообиколиш и да се потопиш в култура и различен свят, но, примерно, не знаеш кога и как могат да ти дойдат приятели – ем скъпо, ем с тези визи и проверки си е риск. Далеч е, сложно е цялото нещо, а местните просто не бяха нашия cup of tea (бел. ред. – по нашия вкус). И пари даваш за всичко – луди пари за частна градина, луди пари за здравни (недай си Боже да се случи нещо, мани, мани!), луди пари за кола и мотор (бензин евтин, но всеки без кола не може, наистина), луди пари да се върнеш в България/Европа, луди пари да дойде някой на гости и СУПЕР МАЛКО свободно време. Бачкане, бачкане, бачкане, а точно след Холандия си беше шок – там взимаш подобни пари и си супер спокоен откъм стрес и свободно време за теб и семейството.
Та така за нас. Разбира се, с малко дете и куче да обикаляш света, макар и да ти плащат за това (преместване от фирмата, ние не сме вложили един лев от това, дори доста спечелихме) си е изпитание, но е и ценен опит и преживяване.
Вие сте в друг етап от живота си, аз лично, ако знам, че мога да печеля пари винаги и навсякъде, ще си отида само с половинката, ако детето ми е добре и си живее вече самостоятелено своя живот, бих опитала, защото нищо не губя, освен проба и емоция. Но, ,искрено, не мисля, че САЩ е онова, което хората мислят.
За мен лично САЩ е място на което да отидеш примерно след училището за висшето си или на някаква специализация, да поживееш там, да вземеш каквото имат младите, защото цялата държава е създадена да дава всичко и да идеализира младия човек и консуматора във всеки аспект. И след 5-10 години да си тръгнеш щастлив и пълен с пари и емоции. Европа е класа, Европа е култура, Европа е (надявам се не „беше”, с оглед събитията в последните години) пристан на нормалност и смес от всичко – топли испанци, хладни, но любопитни северняци, буйни източноевропейци и надути англичани. Всичко си имаш на няколко часа път, защо ни е да дирим нещо толкова далеч, като си имаме всичко.
Успех с решението, каквото и да е!

 

 

САЩ още е водеща, но става обикновена европейска страна

Val H. (Ню Йорк)
Европа е музей със затихващи функции. Германия е окупирана страна, душата й е извадена. Особено западна. Научени са да славят Америка. Всички европейци мечтаят за „Марлборо кънтри”.
Америка обаче е на път да се превърне в европейска страна. Още има илюзии, но бързо се изпаряват. Все пак до 1926 г. страната е била отворена за имиграция. Давали са безплатна държавна земя на всеки подал молба. А Аляска чак до 1980 г.
Всеки трезв и здрав бял мъж си е бил чорбаджия. До 1970-те години е било възможно семейство да живее много добре само с един работещ съпруг със средно или по-ниско образование, работник на конвейер или шофьор.
След големия глад през Голямата депресия Америка стана първото общество на благоденствието – Welfare society. Всички изобретения на това общество се родиха тук. Като например тийнейджъра, събърба, бизнес парка, шопинг мола, соуп операта, кабеларката, хипизма и каквото щеш друго. Инерцията продължава и досега, но е на път да изчезне.
Като водеща капиталистическа страна Америка показва бъдещото състояние на другите.

 

Ginka N. (Филаделфия)
Щатите са много разнообразни. Има много различни места. На мен много ми хареса тук във Филаделфия. Но има места които не ми харесват. Ако си направите проучване и си намерите място подходящо за вас, ще ви харесва. Но трябва да помислите какво търсите – голям град, събърб (бел. ред. – предградие) или малко градче; в североизток, Чикаго, или Калифорния, или някъде другаде, дали са ви важни училищата… Тук 30 мили могат да направят много голяма разлика. Успех.

 

Stefi B.
Аз съм американски гражданин и живях в Америка почти 20 години, сега живея в София. Моя съвет е НЕ се местете особено сега… Там нищо не е уредено, трябва много труд.

 

Annett Il. (Калифорния)
Здравейте, аз съм в САЩ от 31 години и не бих се върнала в Бългаия, но за Германия не знам въпреки, че съм родена и израстнала там. В момента има голямо политическо и Covid 19 напрежение тук. Аз съм в Северна Калифорния. Това е щата с най добър климат най красива природа, но не е Европа, където можете да щъкате от държава в държава.
Полетът до Германия е 12 часа.


Тук социалните осигуривки не са много добри и се работи доста. Ако имате добро образование и професия, сигурно ще се установите добре, но иначе не съм сигурна да ли си заслужава. Много са факторите – възраст, финансови възможности за местене, семейно положение и т. н.
Чувала съм, че Америка не е за всеки и сигурно е така.


Елате, вижте, преценете.


Успех!

 

(Коментарите са от групата Bulgarians in USA)

 

 

e-vestnik

 

 

Станете почитател на Класа