Здравословното хранене трябва да бъде и извън училищните дворове

Министерството на здравеопазването забрани консумацията на чипс, пържени закуски и газирани напитки в училищните бюфети и столове. Ако тези храни се продават, глобите за нарушителите ще са между 100 и 5000 лв. (стр.4).
Отдавна е известно, че българчетата не консумират здравословни храни и резултатите от това са налице. Сред първите в Европа сме по брой на затлъстели тийнейджъри, което води и съответните проблеми – здравословни и психологически.
Новите правила, които въвежда МЗ, ще имат наистина смисъл, ако същите рестриктивни мерки се прилагат и спрямо заведенията за хранене, които са около училищата. Ако едно дете иска да пие кока-кола и да яде чипс, не е никакъв проблем да излезе извън училищния двор и да си купи вредните храни. Което пък обезсмисля забраната.
Не е ясно дали и как точно ще бъдат заставени собствениците на магазинчетата около училищните дворове да се съобразяват с наредбите, които важат за колегите им в училищата, но е факт, че с половинчати мерки няма да се постигне успех.
А за да имат смисъл новите правила, те трябва да бъдат съчетани с активен спорт и обучение в културата на здравословния начин на живот.

Станете почитател на Класа