Доц. Борисов: Пълни небивалици! Няма как човек да създаде подобен вирус

Доц. Борисов: Пълни небивалици! Няма как човек да създаде подобен вирус
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.02.2021
  • Сподели:

Всяка държава-членка в ЕС има правомощията да въведе национални рамки по отношение на прилагането на ваксината на "АстраЗенека", т.е. да определи на хора до каква и над каква възраст да я прилага. По отношение на самата ваксина на "АстраЗенека" не мога да кажа, че е била одобрена "набързо". В нейното разрешение за употреба не е имало компромиси. Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. д-р Борислав Борисов.

 

Има прозрачен ред за докладване при такива ситуации. Засега данните за първите две ваксини на Пфайзер и Модерна показват много нисък брой странични реакции и няма тревожни засега информации, посочи той.

 

На въпрос дали е редно човек да се ваксинира, ако е изкарал вируса, доц. Борисов напомни, че няма никакви гаранции, че не може да се заразим и втори пък с коронавирус, допълвайки, че има регистрирани такива случаи.

 

По адрес на конспиративните теории около пандемията той бе категоричен, че това са небивалици.

 

Всички твърдения около създаването на COVID-19 е пълна небивалица, защото човек не е в състояние да направи такъв вирус. При коронавируса шипковият протеин има две отделни форми – едната ни заразява, а другата ни заболява. Само природата може да създаде подобно творение, смята доц. Борисов.

 

Той добави, че в момента има над 60 ваксини, които се намират в клинични изпитания, от които 20 са във финална фаза.

 

Всичко, което се разрешава в ЕС, ще стигне и до България, увери той.

 

Относно това докъде е стигнала разработката на българската ваксина доц. д-р Борислав Борисов призна, че не разполага с подробна информация, но, доколкото е запознат, има известни затруднения, което по думите му е нормално предвид голямата конкуренция.

Станете почитател на Класа