Калоян Паргов: Решение на самата Нинова и на ИБ аз да не съм водач на листа

Калоян Паргов: Решение на самата Нинова и на ИБ аз да не съм водач на листа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.02.2021
  • Сподели:

В предаването „Денят на живо" по Нова Нюз Калоян Паргов, каза че не е прецедент да не е член на ИБ на партията, въпреки че е председател на БСП-София.

 

Решение на самата госпожа Нинова и на ИБ аз да не съм водач на листа, въпреки че съм номиниран, на два пъти съм отказвал. „Този път заявих публично, че съм готов да се включа в тази кампания в различни роли. Досега съм го правил като председател на Предизборния щаб и председател на Столичната организация, но този път с натрупания опит, бях готов. Отговорността за водачите като цяло лежи на ИБ и на председателя на партията. Това е знак за отношение".

 

Христо Проданов и Жоро Свиленски са бивши мои заместници, а Корнелия Нинова е нормално като лидер на партия да води 25 МИР, обясни Паргов. «Свиленски е вече 7 г. Депутат, Христо Проданов също натрупа много опит. Ние приветстваме водачите на София и те носят голяма отговорност, затова че оглавяват най-дългите, най-представителните листи в София, където битката е винаги много ожесточена.»

 

ИБ взе решение за граждански и коалиционни квоти, допълни още Паргов. „Това решение ще тече в следващите 5 дни - по водачите на листи и по местата. Чувам много спекулации, че ще има пренареждане на листите, но това в последните години не се е случвало. Това е много рядък случай".

 

За БСП трябва да е ясно, че декларативният вот трябва да бъде реален вот, категоричен е Паргов. „Един от факторите е свързан с водачите, второ - с кампанията и трето с посланията. Това са важни неща за избирателите на БСП. И затова винаги и листите, като водачи и като подреждане са били много важни за мотивацията и се надявам тази мотивация да я вида, особено в София".

 

Мога да ви изброя всичките 21 човека, които са от София, които са отстранени, обясни Паргов. „Мога да кажа, че начинът и моментът, в който се взе това решение породи много съмнения от гледна точка на неговата уставност. Дори считам, че това решение беше взето в погрешния момент."

 

БСП трябва да покаже, че може да събира, да обединява, да лидира във времето, в което се намираме в момента, категоричен е Паргов.

 

Всичко, което се случва в Пловдивската организация, с това че пловдивските социалисти не са съгласни там водач да е Нинова, е притеснително, защото когато тръгваш на битка трябва да събереш армията, да я мотивираш и поведеш, смята лидерът на столичната БСП.„Липсата на достатъчно мотивация е проблем. Наличието на обида е проблем. Вътрешнопартийни и вътрешноорганизационни кавги, боричкания, пречат на един от най-важните фактори за спечелване на една битка, а именно липсата на консолидация".

 

На въпрос на водещата относно водачите на листите - Проф. Георги Михайлов в Благоевград, във Видин - Филип Попов, в Кюстендил Румен Георгиев - нищо общо с Кюстендил, в Търговище - Кольо Милев, това е кметът на Сливен, какво търси в Търговище, в Разград - Таско Ерменков, Паргов каза, че винаги когато са анонсирани водачите, винаги е имало и реакции, тъй като местните структури имат своите предпочитания. „Въпросът е как ще се случи това, дали е имало диалог, за да може да се избегне този проблем. Но това го е имало и назад в годините. Въпросът е тези водачи да си свършат работата и да съумеят да поведат битката".

 

Относно номинацията на Радев и Йотова за втори мандат, Паргов обясни, че през 2001 г. БСП е издигнала Първанов, а следващият мандат той е бил издигнат от Инициативен комитет, а БСП е взела решение, че ще подкрепи кандидатурата на независимия кандидат Първанов. „Румен Радев има нужда от голяма обществена подкрепа. Днес чух, че Нинова е знаела за това, т.е. няма драма. Но има интересен факт, че в рамките на кампаниите на основните партийни организации, много от тях в рамките на обсъжданията на предизборната платформа, изразяват своята безрезервна подкрепа към Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Това е знак за подкрепата на социалистите".

 

На този етап е рано да се каже дали леви и десни могат да сформират правителство, в политиката няма нужда да се бърза, трябва да се следва ходът на събитията, в заключение каза Паргов.

Станете почитател на Класа