Убийствената тишина, с която управляващи и опозиция погребват АЕЦ „Белене“ в името на бъдещата власт!

Убийствената тишина, с която управляващи и опозиция погребват АЕЦ „Белене“ в името на бъдещата власт!
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.01.2021
  • Сподели:

България ще изгражда 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с реактора, който е предвиден за АЕЦ "Белене". Става ясно, че по ред причини правителството на ГЕРБ отново е решило да провали проекта за АЕЦ "Белене", който е стратегически важен за бъдещето на ядрената енергетика у нас, както и обезпечаването на нуждите на България в перспектива.

 

От изказвания на министъра на енергетиката Теменужка Петкова става ясно, че американската Уестингхаус ще участва в изграждането на нови ядрени мощности у нас. Тези нови мощности обаче, изглежда не включват проекта за АЕЦ "Белене", за който хиляди българи гласуваха на един от малкото референдуми в българската история.

 

Драмите и проблемите, които от ПП ГЕРБ създават пред проекта АЕЦ "Белене", са известни от години и често са свързани с международната обстановка и различни зависимости. Прави обаче впечатление, че опозицията у нас също оглушително мълчи и няма позиция по въпроса за АЕЦ "Белене", т.е. за съдбата на българската ядрена енергетика.

 

БСП не е казала нищо за изграждането на мощност в АЕЦ "Козлодуй" с реакторите за АЕЦ "Белене", което фактически означава зачеркване на проекта за нова ядрена централа у нас. Именно социалистическата партия беше тази, която преди години инициира референдум за съдбата на ядрената енергетика и АЕЦ "Белене". Изглежда обаче, че с времето и новото ръководство на левицата сменя и приоритетите си, като ядрената енергетика вече не е сред тях!?

 

Нито думичка не се е чула от Изпълнителното бюро на БСП по въпроса за АЕЦ "Белене", докато ГЕРБ са запретнали ръкави за да сложат кръст на проекта. Интересното е, че няма позиция и на социалистическата структура в Плевен, която би трябвало да е особено заинтересована от развитието на ядрената енергетика в региона, като една от предпоставките за по-висока трудова заетост, доходи и икономически прогрес.

 

Гробното мълчание на левицата, що се отнася до един от най-важните въпроси за България, става още по-странно, когато имаме предвид, че председателката на БСП Корнелия Нинова държи близо до себе си експерта по енергетика и някогашен поддръжник на проекта за "Белене", Румен Овчаров.

 

Друг интересен факт е, че Корнелия Нинова и Изпълнителното и бюро не казаха и думичка в защита на Лъчезар Костов - един от хората в Агенцията за ядрено регулиране,който беше уволнен!? "Изненадващо", оказва се, че Костов е бил доскорошен член на Националния съвет на БСП, което прави липсата на позиция в негова защита още по-странна, ако не знаехме, че той е критик на Корнелия Нинова.

Нито Изпълнителното бюро, нито парламентарната група на БСП, нито членовете на комисията по енергетика в Народното събрание, които са от левицата, не са се изказали по тези два взаимосвързани въпроса. Всички се държат сякаш "по команда".

 

В българската политика е банално известен факт, че Нинова и Овчаров са твърде близки или направо едното лице е зависимо от другото по един или друг начин. Фактът, че Румен Овчаров не казва нищо по въпроса за ядрената ни енергетика означава, че и Изпълнителното бюро на БСП едва ли ще каже каквото и да било.

 

А защо Румен Овчаров мълчи за действията на ГЕРБ!?

 

Възможно ли е да е заради двете незавършени дела, които се водят в момента срещу него!?

 

Без каквито и да било спекулации, но един от най-високопоставените хора в БСП на Корнелия Нинова може да бъде притискан от управляващите от ГЕРБ с незавършените срещу него дела. И управленските органи и отговорни лица в левицата трябва да си дават сметка за тези неща, но очевидно битува едно повсевместно мълчание по тези въпроси.

 

Има още няколко неща, които ни водят към логическата развръзка на този заплетен възел. Първо, нека да си припомним, че медията на Корнелия Нинова – БСТВ, започна да напада президента на България Румен Радев. Пред цялата общественост в страната, въпреки някои декларативни изявления на председателката, стана ясно, че БСП е в режим на тиха война с държавния глава. Война, за която започна да става ясно, още когато Калоян Методиев напусна президенството, след като беше засечен на банкет с Корнелия Нинова и обкръжението и.

 

В момента Румен Радев е основната политическа фигура, която води битка срещу правителството на ГЕРБ и установения от тях модел на управление. Твърде странно е, че президентът, който беше избран благодарение на БСП, и който е най-популярния български политик от години насам, се превърна в един от нарочените врагове на "Позитано-20", особено в последната една година, когато критиките и борбата му срещу настоящия модел в държавата се засилиха сериозно!?

 

Също толкова интересен е и фронтът, който Корнелия Нинова и "Позитано-20" откриха срещу червения кмет на Перник Станислав Владимиров, който се показа като един от най-успешните градоначалници. Каква е логиката ръководството на БСП да напада свой кмет, който при това е харесван от хората и се счита за успешен градоначалник?! Особено когато левицата няма много кметове на големи областни градове. При нормални обстоятелства би се очаквало, че левицата ще подкрепя своите успешни кметове, особено на големи градове като Перник. И особено когато ГЕРБ са в такава позиция, че за първи път от десетилетие могат да бъдат свалени веднъж и завинаги от властта, която са обсебили.

 

Другото, което трябва да забележим са и някои изказвания на самата Нинова, както и на лица близки до нея. И разбира се, на Бойко Борисов и неговите хора.

 

Не чак толкова отдавна Бойко Борисов каза, че и "най-непримиримите врагове трябва да работят заедно".

 

На въпрос може ли ГЕРБ да се коалират с БСП след парламентарните избори, председателят на ПГ на управляващите Даниела Дариткова даде утвърдителен отговор, макар и с половин уста:

"Ние нямаме врагове, наш враг е коронавирусът".

 

"Винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус, да не се горят всички мостове, дори и с политическите ни опоненти, защото в моменти на криза България има нужда точно от това", заяви Дариткова.

 

"Трябва да се търсят поводите за диалог и за съвместна работа", добави още тя.

С други думи, позицията на ГЕРБ за една "голяма коалиция" по германски модел е ясна - управляващите са готови да допуснат БСП до себе си.

 

 

Но какво смята самата левица!?

Коментаторът и нов душеприказчик на лидерката на БСП Валентин Вацев, който доскоро беше поне умерен критик на Корнелия Нинова, но от няколко месеца, може би заради пандемията, рязко я подкрепи и застана на страната и, каза:

 

"Напълно е възможно две партии да изглеждат като противници в предизборната борба, но да имат договори за следизборно сътрудничество до степен на участие в правителствена формула. Така че всички възможни хитрости от този род са възможни. Аз нямам ясна представа с кого може да се коалира БСП, имам предвид от сегашните изявени системни партии...".

 

Аферим, Вацев!!! Машаллах!!! Не вярвах, че пандемията е способна и на това!?

 

Това са думите на лице, което много рязко се приближи към линията на Корнелия Нинова. Опитен политически коментатор, който очевидно не изключва възможността за коалиция между ГЕРБ и БСП.

 

Разбира се, Корнелия Нинова отрича такова нещо, но фактите са на лице. Има директни сигнали, че ГЕРБ са готови за "голяма коалиция", а БСП, дори и да отрича, не прави нищо за да се затвърди като опозиция!

 

Защо от "Позитано-20" си мълчат по един от най-важните въпроси, а именно този за АЕЦ "Белене" и с мълчанието си следват линията на ГЕРБ?!

 

Защо Румен Овчаров, чиято кариера е обвързана със сектора на енергетиката, и който подкрепяше АЕЦ "Белене", не проронва нито думичка за зачеркването на проекта?! Случайно ли е, че това се случва, когато срещу Овчаров има две незавършени дела!?

 

Защо Корнелия Нинова започна война с президента Румен Радев, който би могъл да е един от най-успешните активи за БСП, и който поведе открита и безкомпромисна война срещу настоящия олигархичен модел на управление на България?!

 

Защо Нинова поведе война срещу един от най-успешните леви кметове, който при това е градоначалник на голям областен град?!

 

Изглежда, че в момента БСП си позволяват да критикуват ГЕРБ само по разни дребни въпроси, но по най-ключовите и важни за управляващите неща си мълчат. Дали е случайност или е плод на задкулисни договорки и сценарии, не може да се каже на този етап, но събрани заедно, всички тези факти водят към неприятни мисли!?

Предвид вероятната фрагментираност на бъдещия парламент и невъзможността за създаване на стабилно правителство при по-ординарните сценарии, възможно ли е БСП да "пристане" на ГЕРБ!?

 

Възможно ли е да видим една безпринципна коалиция, която ще ни се представи като "правителство на националното съгласие", "голяма коалиция" или "правителство на спасението"!!!???

За съжаление, да!

 

Всички факти водят в тази посока!

 

Още по-лошото е, че стратегически важни за съдбата на България проекти като АЕЦ "Белене" ще бъдат - не, вече са пожертвани от БСП в името на някакви задкулисни споразумения, които тепърва ще лъснат пред обществото след изборите.

 

 

Румен Петков

Станете почитател на Класа