Нинова минира БСП, Гергов е само върхът на айсберга

Нинова минира БСП, Гергов е само върхът на айсберга
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.01.2021
  • Сподели:

Целенасочено върви процес на унищожаване на БСП, която е превърната в авторитарна партия.

За 4 години БСП беше тотално подменена като идеи, идеология, възгледи, история, политика, идентичност.

 

 

- Защо се стигна до изключване на Георги Гергов от БСП? С какво той пречи толкова много на Нинова?

 

- Първо Нинова разчисти хората, които я направиха председател на партията преди 4 години. В знак на „благодарност”. Гергов е един от тях. Това е типично поведение в политическата история - така е постъпвал Йосиф Висарионович Сталин. Очевидно Гергов е крайно неудобен за Нинова, защото има авторитет в Пловдив, защото знае много и пречи за подредбата на бъдещата парламентарна листа по вкуса на Нинова.

Иначе Гергов е лесна мишена. Богатите хора у нас винаги са мразени. Но знаем приказката за лудия и зелника. Ако приемем, че Пловдивският панаир е зелник - кой даде тоя зелник на Георги Гергов? Това бяха Румен Овчаров и Корнелия Нинова.   

 

Как се стигна до самото изключване на Георги Гергов? 

 

- В нарушение на всички уставни правила. Той не е нарушил нито един член на Устава - не участва в листа на друга партия, не е създал собствена партия, не е осъден. В същото време член на НС на БСП е Румен Овчаров, който на първа инстанция вече е осъден на 3 години, както и да издължи на държавата 16 млн. В Националния съвет е и Десислава Йорданова, срещу която върви прокурорска проверка за изготвяне на документи с фалшиво съдържание. Но за тях проблеми няма.

Но Гергов е само един детайл от всичко, което става в БСП в последните 4 години.

 

- Доколко сериозни проблеми в БСП създава тази политика?

 

- 4 години БСП не се занимава с реалната политика, а с вътрешни войни,  чистки, безкрайни скандали и лов на „врагове с партиен билет”. Вместо да прави политика, БСП под „мъдрото” ръководство на Нинова влиза от един скандал в друг, в ситуационни заяждания с ГЕРБ, от което няма никаква полза за никого.

За 4 години БСП беше тотално подменена като идеи, идеология, възгледи, история, политика, идентичност.

Нинова лансира термин, който не съществува в политическото пространство - „консервативен социализъм” или „ляв консерватизъм”. Немея пред тази политическа неграмотност. На всичкото отгоре Нинова има за свой идеал бившия британски премиер Маргарет Тачър, която казва, че „социализмът е една вредна идея”! 

На 50-ия конгрес цялото интелектуално ядро на БСП беше изхвърлено, 

 

партията е деинтелектуализирана и деидеологизирана.

 

Нинова не е спряла войната срещу Партията на европейските социалисти, а това антиевропейско поведение ерозира международната легитимност на БСП. Даже се носят слухове за „черен списък”, в който фигурират хора, предназначени за изключване, и сред тях Сергей Станишев, аз и още няколко души.

 

Не е ли твърде рисковано месеци преди избори БСП да се подлага на трусове, като се обезглави втората по членска маса организация в България?

 

- В момента не просто се обезглавява втората организация в България, а целенасочено върви процес на унищожаване на БСП, която е превърната в авторитарна партия. Цялата власт в БСП е концентрирана в един-единствен човек. Нинова се заобиколи с послушни, мили хора, преторианци, корнелианци от последния ден, които или кротичко мълчат, или поддакват, а трима-четирима ходят по телевизорите като наказателен отряд и громят „вътрешните врагове”.

Нинова е от хората, които не могат да живеят без враг и скандал. Тя е от хората, които са винаги прави и никога не носят отговорност за нищо. Като близнаци са с Бойко Борисов, само дето единият носи пола.

Нинова поведе война срещу т.нар. вътрешна опозиция, после срещу кмета на Перник. Започна и абсурдна война срещу президента Радев, когото до оня ден възприемаше като значка на ревера си. Не знам срещу кого още не е отворила война - май само Патриарха остана...

 

- Как ще се отрази всичко това на представянето на БСП на предстоящите избори?

 

- Ще се отрази драматично, да не кажа пагубно. При това

 

лявото е силно раздробено. Но преди да обединява каквото и да било извън БСП, Нинова трябва да спре с тази абсолютно недопустима, противоуставна, антипартийна чистка в партията.

 

В същото време е обещала на маса хора да ги направи депутати. За целта ще е нужно Народно събрание от 500 души.

 

- Какво ще стане, ако БСП загуби тези избори?

 

- Ако БСП загуби, което никак не е невъзможно, ще бъдат виновни критиците на Нинова, тя отново ще бъде невинна. Всички критици на политиката на Нинова (вече не можем да говорим за политика на БСП!) биват обвинявани, че са агенти, торпеда, диверсанти на ГЕРБ, които са купени от Борисов и искат коалиция с ГЕРБ. 

Ще припомня два цитата: През май 2016 г., два дни преди Нинова да бъде натресена на БСП като председател, на въпрос на в. "Капитал"  „Възможно ли е БСП да управлява заедно с ГЕРБ?” тя отговаря: „Да, ако БСП е първа политическа сила”.     

      

През 2017 г., на същия въпрос по Нова телевизия, Георги Гергов отговаря: „Да, възможно е, но преди това трябва да спечелим изборите!”.

Никаква разлика между тези две изказвания! 

Най-лесният отговор на въпроса „Защо е тази чистка в БСП сега?” е: Тия, които критикуват Нинова, са гадове и искат коалиция с ГЕРБ. Но е точно обратното -  вероятно Нинова ще влезе в коалиция с ГЕРБ с обяснение за левите избиратели и на членовете на БСП: В името на националното спасение! А после кой ще ни спасява от спасителите?!

А по темата за зелниците - наскоро мина годишнината от знаменателната дата 10 януари 1997 г. 

 

Къде беше Корнелия Нинова след разгрома през 1997 г.?

 

Беше в правителството на Иван Костов и изпълняваше стриктно грабителската политика на СДС. Къде бяхме тогава ние, лошите? Спасявахме същата тази партия, за чието съществуване Нинова по онова време и не подозираше.

Когато през 2003 г. Нинова е решила да изгрее на хоризонта като социалист, пак в Нова тв на въпрос „По какви причини решихте да отидете в БСП?”, тя отговаря: „По прагматични причини. Заради външната търговия”. Тези неща се знаят, но твърде много хора предпочитат да ги забравят.

 

Затова казвам, че всеки, който критикува, бива обявен за враг, прикачват му се греховете, които самата Нинова има. Очевидно тя има органическа неприязън към всеки, който мисли различно. 

Всички политически сътрудници, които знаят и могат, бяха уволнени от „Позитано”. Хора от  различни районни управления на МВР, които нямат нищо общо с партията, вече 4 години решават всичко в най-важните отдели на БСП. Да не говорим, че личният пиар на Нинова е Васил Самарски, собственик на погребална агенция! Метафорите дефилират по празните коридори…    

 

- Някои вече напуснаха БСП. Вместо това не е ли възможно вие, несъгласните, да си върнете партията?

 

- Категорично не приемам напускането на БСП. Не се напуска бойното поле! Независимо, че

 

и преди, и сега съм „враг с партиен билет”.

 

Не знам дали сега наистина съществува „черен списък”. Но преди 10 ноември 1989 г. бях не в един, а в два „черни списъка”. Единият е на Политбюро на ЦК на БКП. Там сме 13 души - Стефан Продев, проф. Чавдар Кюранов, проф. Николай Генчев, д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев, Копринка Червенкова, аз… Публикувахме го в „Дума”.

 

Другият „черен списък” отпреди 1989-а е по-дългичък - там сме хората, на които беше забранен достъп до печат, радио и телевизия.

 

За съжаление БСП днес е върната 70 години назад, когато по партийни организации са гласували единодушно за смъртна присъда на Трайчо Костов, преди процесът срещу него да е започнал!

 

Как може да се спаси БСП?

 

- Не мисля, че БСП ще се разцепи, но е тежко ерозирана, както никога, отслабена, разкъсвана от противоречия, натрапени от вожда. Атмосферата е отровена,  решенията се взимат еднолично. Но Нинова забравя, че вождът е прав само докато е начело. Престане ли да е вожд, няма кой да му пее дитирамби. Тези, които днес възхваляват Нинова, утре първи ще скочат срещу нея, милите храбреци!

 

Най-тъжното е, че стигнахме до абсурда да говорим за „партията на Нинова”. Никога в нашата 130-годишна история никой не е говорил за партията на Тодор Живков, на Александър Лилов.  Но Партията на Димитър Благоев - това да! Нинова не е БСП и БСП не е Нинова. Поемата на Маяковски тук е неприложима. 

 

Надявам се, че партията съхранява вътрешните си сили и ценности, че здравият разум ще помогне на БСП да съхрани себе си, своите идеи, идеология, история и същност. Не може 130-годишна партия толкова лесно да бъде похитена от един-единствен човек, който, на всичко отгоре, няма нищо общо с нея.

 

Нинова слага мини, на които самата тя ще стъпи. Ако не разбира това, ще взриви и себе си, и партията. Надявам се членовете на БСП да разбират.

 

 

Интервю на Хенриета Костова, Марица

Станете почитател на Класа