Юрий Асланов: Нинова отслабва БСП във войната срещу инакомислещите

Юрий Асланов: Нинова отслабва БСП във войната срещу инакомислещите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.01.2021
  • Сподели:

Изключването на Гергов е безпрецедентна демонстрация на сила, предупреждение към инакомислещите

 

 

- Пловдивската организация на БСП е разединена и това ще се отрази на резултата от парламентарните избори

 

- При една разбита команда няма как да се постигне силен резултат

 

- Пет формации са сигурни в следващия парламент, никой не може да каже какви ще са пазарлъците за управленска коалиция

 

- Обществото не е склонно да позволи на Борисов да управлява повече

 

- Съдбата на следващия парламент ще се реши след президентските избори

 

- БСП трябва да подкрепи Радев за втори мандат, освен ако не цели да загуби президентския вот

 

- Гласуването по пощата е рисково начинание, късно е вече за експерименти

 

За процесите в БСП от последните дни с изключването на пловдивския лидер Георги Гергов, парламентарните избори и възможните коалиции след вота, ще има ли генералски сблъсък между Борисов и Радев на президентските избори разговаряме сЮрий АСЛАНОВ – собственик и управител на социологическа агенция АФИС.

 

 Г-н Асланов, какъв е вашият коментар за процесите в БСП от последните дни и изключването на Георги Гергов от партията?

 

– Публично известно е, че аз не съм фен на Георги Гергов, но това изключване, освен че е спорно от гледна точка на устава, издава някаква преднамереност, безпрецедентна демонстрация на сила. Това е знак, предупреждение към други, които имат критично отношение към провежданата политика на ръководството на БСП. Аз не одобрявам това изключване. Тази партия има дълга 130-годишна история и отлъчванията на определени фигури никога не са я правили по-силна, напротив винаги е отслабвала.

 

В момента тази вътрешна война, която се води за разправа с инакомислещите в партията, не само я отслабва,

а и я лишава от перспективи в момент, в който можеше да се възползва от слабостта на ГЕРБ  още от миналото лято. Не го направи. Нинова вместо да се опитва да праща някакви послания и да събира хора, които са критично настроени към ГЕРБ, продължава да разделя и да разубеждава много от своите симпатизанти в навечерието на важни избори. Затова не одобрявам това действие на ръководството, което е мотивирано по спорен и неубедителен начин. Разбирам, че мнението на редовите социалисти в пловдивската организация също е нееднозначно към действието т.е. пловдивската организация в момента вместо да е обединена, е разединена. Това няма как да не се отрази на представянето на предстоящите избори и ще има негативни последици.

 

– Пловдивски социалисти защитиха лидера си и казаха, че „битката им ще продължи, защото е битка за демократичните принципи на партията и спазването на устава“…

 

– Така е, но аз имам предвид друго – има социалисти, които са против Гергов и са на страната на Нинова, както и такива, които са срещу нея т.е. организацията е разединена. Това я прави слаба. В момента, в който трябва да се събират гласове, ръководството реши да разделя в името на някакви свои вътрешно конюнктурни цели и стремежи. Това никога не е правило партията силна, винаги я е отслабвало и това ще се почувства скоро.

 

– Според пловдивски социалисти конфликтът на Нинова с Гергов, както и с кмета на Перник, с президента Радев, е заради предстоящите избори и реденето на листи. Така ли е, според вас?

 

– Дори и да е така, полза от такова действие няма, защото резултатът от изборите ще е по-слаб от очакваното. При една разбита команда няма как да се получи силен резултат.

 

Добре, ще се сформира някаква послушна и лоялна към Нинова парламентарна група, но какво от това, ако тя е малка и е в глуха опозиция, както се очертава.

 

Не разбирам каква е ползата? Това е лошо послание на партията към всички други, които са по-отдалечени от нея, но споделят критичното отношение към ГЕРБ. Те вместо да подкрепят БСП, ще се въздържат или ще насочат гласовете си към друга политическа сила. Едно действие, продиктувано от вътрешно конюнктурни съображения и цели, води до отслабване на партията.

 

– Корнелия Нинова си отвори битки със силни фигури в БСП отдавна. Каква е целта?

 

– Трудно ми е да определя каква е целта, има различни версии, в това число и конспиративни. Може би е въпрос и на характер на Нинова. Но е факт, че от широкото ръководство на партията бяха отстранени ключови фигури, които заслужават уважение заради дългогодишните борби, които са водили на политическия терен.

 

Тези хора бяха незаслужено обругани, обидени, унижени.

 

Подреди се едно ръководство на партията, което е удобно и лоялно на лидера. Оттук нататък няма да има оправдания, ако това не намери отражение върху електоралната подкрепа на партията.

 

 Ако БСП постигне слаб резултат на предстоящите избори, кой трябва да понесе отговорност?

– БСП ще посигне резултат, който е под очакванията, в ситуация, в която вятърът духаше в платната на най-силната опозиционна партия. По този начин надеждите на много хора за промяна ще останат излъгани. Вероятно БСП ще запази второто си място, но това нито ще й позволи да се включи в някаква управленска конфигурация, за да реализира идеите и програмите си, нито ще я изведе на по-широк терен. А отговорността винаги се носи от лидера и би трябвало да е така, но познавайки Нинова, вероятно ще измисли нещо, за да се измъкне.

 

– Какво сочат последни проучвания на агенция АФИС, как биха се подредили партиите на предстоящитете парламентарни избори и кои политически сили ще влязат в следващия парламент?

 

–  Имаме данни, но искам да направя уговорка, че те нямат характер на прогноза и не трябва да се спекулира с числата от моментни сондажи. Ситуацията наистина е много динамична, има скрита динамика, която се дължи не само на субективни фактори, но и на обективни. На първо място, развитието на пандемията. Казаното към този момент, може да се окаже далеч от истината към хипотетичното време при провеждането на изборите.

 

Към момента ГЕРБ излезе от колапса, който наблюдавахме през лятото на миналата година.

 

Успя да възстанови част от щетите, нанесени в електоралното ядро и да стабилизира някаква периферия. Като че ли кризата към този момент ги подмина, която вещаеше много тежко поражение преди. Отново са първа политическа сила с преднина от около 3-4% пред основните си конкуренти за първото място от БСП.

Социалистическата партия има резерви на базата на увеличаващия се негативизъм към управлението на ГЕРБ, но дали ще се възползва и ще успее да материализира това скрито свое предимство, е под въпрос. Ако не успее да се справи с вътрешните си проблеми и да излезе с някакво ясно послание за единство и обединеност преди изборите, едва ли ще може да се справи. Има някои неща, които не може да се измерят точно, но избирателите на БСП са в традиционно по-висока възрастова група. Сред тези хора има ясно изразен страх от развитието на пандемията и много зависи кога точно ще се проведат изборите и каква ще бъде обстановката към този момент. Това е неизвестно засега.

Ранната дата 28 март, ще даде предимство на ГЕРБ, по-късната дата може да промени ситуацията.

 

Времето вече е враг на ГЕРБ, така че колкото по-дълго пребивават във властта, толкова повече увеличават числото на своите евентуални противници

 

Сигурни в следващия парламент са още три формации, подреждам ги в низходящ ред, според данните към момента, с цялата условност на това измерване – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, ДПС (за ДПС винаги инкасираме в деня на вота скрит електорат, който не улавяме в анкетна ситуация, така че борбата за третото място не е решена) и „Демократична България“. След това всичко е в зоната на здрача и с много неизвестности. На теория шансове имат и „Обединени патриоти“, и формацията около Мая Манолова. Но сигурните участници към момента в следващия парламент се изчерпват с тези 5 формации.

 

  В такъв случай възможните управленски коалиции какви биха били?

 

– Този въпрос трябва да го зададете на някоя врачка. Никой не може да каже какви ще бъдат пазарлъците и договорките между партиите в парламента, всичко може да се случи. Струва ми се, че по-лесно ще се сглоби някаква коалиция около ГЕРБ, отколкото около БСП, съдейки по профила на формациите, които ще попаднат в следващия парламент.

 

– Да очакваме ли четвърти мандат на Бойко Борисов?

 

– Това е спорно. В обществото е натрупана голяма нетърпимост, неприязън, даже омраза вече към продължаващ мандат на ГЕРБ и Борисов. Ако това се случи, напрежението веднага ще се покачи отново и подобен сценарий не вещае дълъг живот на следващия парламент. Участието на ГЕРБ не бива да е в тази водеща позиция, в която досега се реализираха мандатите на Борисов. Обществото, като че ли, не е склонно да му позволи повече да управлява. Но казвайки, че по-лесно ще се сглоби конфигурация около ГЕРБ, нямам предвид отново Борисов министър-председател.

 

– А Борисов кандидат за президент? Възможно ли е да се яви на президентските избори срещу Радев?

 

– Не вярвам. Но не бих изключил нито една възможност. Според мен, развръзката и съдбата на следващия парламент ще се реши след резултатите от президентските избори т.е. края на годината. Премерването на сили ще е на парламентарните избори, но проясняването на ситуацията ще настъпи след президентските. Тогава ще разберем в каква посока ще поеме политическият процес в страната.

 

 А БСП трябва ли да подкрепи Румен Радев за втори мандат?

 

– Разбира се. Освен ако не цели да загуби тези избори. Това че Тръмп загуби президентските избори в САЩ, не означава, че Републиканската партия е имала избор да не го подкрепи за втори мандат. Винаги така се прави. Досега и у нас е било така, с едно изключение, когато СДС пренебрегна подкрепата на Желю Желев и заложи на Петър Стоянов, успя, но за кратко.

 

 Сега около консултациите на президента Радев с извънпарламентарните партии излязоха идеи – избори в два дни, гласуване по пощата, видеонаблюдение на броенето на бюлетини. Могат ли да се приложат, според вас?

 

– За избори в два дни е късно, защото това означава наново да се отваря в „12 без 5“ Изборният закон и да се променя. Това няма как да се случи. Що се отнася до технологиите на гласуване, може да има някакви варианти.

 

Гласуване по пощата не е практикувано в България, но е рисково начинание

 

Трябваше да бъде експериментирано отдавна, става дума за гласуване от чужбина, а не от България. Този начин на гласуване не само е непознат у нас, но си навлича и доста критики, там, където се практикува по света. Струва ми се, че е късно за експерименти вече, ние и без това сме пред опасност за един голям хаос, който ще настъпи от този смесен режим на гласуване – с машини и с хартиени бюлетини. Не се знае пандемичната обстановка към момента на изборите каква ще бъде, това може да доведе до чудовищни разбории и опорочаване на изборния процес по начин, по който още повече ще намали ниското доверие в изборния процес.

 

– Кои уроци трябваше да научат политиците от 2020 година?

 

– Трябваше да научат един урок, и то не от миналата година, а много отдавна. Политиците колективно и солидарно бягаха от този урок – те са назначени на една обществена служба да свършат една работа, а не да ни занимават със себе си.

 

 

ПловдивПрес, Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

 

Станете почитател на Класа