Едно време лошите герои ги горяха в печката

Малка симпатична мишка търчи с малка симпатична брадвичка в ръка, а в следващия момент без колебание отсича опашката на котарака, който дебне с гръб към нея.

Бързонога птица не се колебае да пусне тежест от един тон върху и без това изтормозен койот.

Руски вълк и руски заек си погаждат не по-малко неприятни номера, освен това вълкът пуши като комин и дрезгавият му глас издава нездрави навици. В моето детство рисуваните персонажи се млатеха на екрана като за последно.

И въпреки това нито веднъж не ми е дошло наум да закова ръката на другарчето за чина...

По наше време лошите в приказките ги горяха в печката или ги караха да обуват нажежени до червено метални налъми. Ние четяхме всичко това и после отивахме да ритаме топка, да се гоним пред блока до припадък и да играем на криеница. И всичко беше наред.

Сега изведнъж детско предаване със съмнителна художествена и интелектуална стойност, каквото е "Прасето Пепа", се оказва изпълнено с насилие.

Според мен на фона на прасето Пепа телетъбисите изглеждат далеч по-обезпокояващо. Да имаш телевизор, натикан в корема, и антена, забодена в главата, как ви звучи? Да, и аз така си помислих...

Сред други изпълнени със садизъм детски филми по мнение на екип от Университета на Бат са "Замръзналото кралство", "Зоотрополис" и "Играта на играчките". Да се чуди човек как децата още не са се изклали едно - друго из училищата, докато ги залива такова невиждано зверство под формата на пухкави животинки, говорещи играчки и героини с очи на сърнички и сърца на лъвици.

Или може би просто децата - и преди, и сега - всъщност никак не са глупави.

Докато някакви големи хора с дипломи са загубили над 50 часа от живота си, за да търсят под вола - теле, на децата просто не им е до това. Те се наслаждават на чиста доза забавление под формата на поредното рисувано приключение, а след това те питат може ли сладолед за вечеря и може ли рокля на Елза за Коледа.

Да придаваш свръхвъзпитателни свойства на детските филми е по-инфантилно и от самите детски филми. То е като да търсиш дълбок смисъл в корейския поп или в сапунените сериали - такъв просто няма.

Не ме разбирайте погрешно - трябва да се внимава какво гледат и четат децата, защото те са едни своеобразни гъби, които попиват всичко и то от раз. Трябва да им се обяснява внимателно кое е измислица, кое е добро и кое е лошо, за да изградят те нещото, което ние, големите, наричаме "ценностна система".

Но да изгледаш няколко детски филма и да заключиш, че си "шокиран" и че модерната анимация е пълна с насилие - хайде, няма нужда. Били са пълни и с още повече насилие, но тогава не ги е имало учените от Университета на Бат, за да ни предупреждават. И по-добре.

Нека не забравяме и че да учиш детето на милосърдие не е работа на Ана, Елза и снежния човек Олаф.

Това трябва да се случи именно в семейството, за да не се разчита на персонажите от екрана да го сторят. Защото ако семейството свърши съвестно тази задача, дори няма нужда от предупреждения да не правим така вкъщи.

 

Евгения Минчева

Станете почитател на Класа