За безумието „максимален осигурителен доход“

Първи декември.

 

Президентът с трепет обявява началото на 18-ата поред Българска Коледа, с която се събират средства за лечение на болни деца.

 

Сега ще имаме възможност по няколко пъти на ден да гледаме трагедиите на множество семейства. Ще ни се къса сърцето. Ще пращаме смс-и. Ще спасим нечия друга детска усмивка. Ще се чувстваме непрестанно виновни, питайки се дали сме изпратили достатъчно съобщения. Накрая ще ни кажат, че сме събрали 2 милиона. И ще знаем дълбоко в себе си, че няма да стигнат за всички нуждаещи се деца.

 

В същото време само за миналата 2019 г. за пореден път всички, получаващи над 3000 лв. на месец, не са платили 725 милиона здравни осигуровки. Законът им позволява да не ги плащат. Защото се ползват с привилегията да плащат по-малко осигуровки от работещите на минимална работна заплата. Това са 362 „Български Коледи“.

 

След три века и половина ще сме изпратили толкова дарения на бедните болни деца, колкото всяка година подаряваме на най-богатите здрави българи.

 

Питам се, не е ли срамно да си патрон на инициатива, която изобщо не би трябвало да съществува в нормална социална държава?

 

Не е ли срамно шепа привилегировани да изяждат съдбите на болните деца?

 

Не е ли срамно да допускаме изобщо подобна гавра с нашите и техните съдби?

 

Кога и кой, по дяволите, ще премахне това безумие, наречено „максимален осигурителен доход“? Докога ще търпим политици, които дори нямат доблестта да поискат богатите да плащат осигуровки ПОНЕ колкото бедните?

 

Нагли, безочливи, гнусни бездарници! Такива са нашите политици. Презирам ги!

 

Даниела Пенкова

Станете почитател на Класа