Защо европейските правила не важат за ЧЕЗ !?

ЕВН и ЕнергоПро отдавна са изпълнили изискванията за отделна идентичност на мрежовия оператор –

ЕВН още през 2017г, а ЕнергоПро в началото на 2018г.

 

 

 

Само ЧЕЗ продължава да е в нарушение на Директива 2009/72/ЕО на Европейския парламент, която изисква отделна идентичност на мрежовия оператор. Казано по-просто – разпределителното дружество не може да се казва ЧЕЗ Разпределение, тъй като това би могло да създаде предимства за групата, да подведе потребителите при избор на търговец и да наруши изискванията на свободния пазар на електроенергия. Всякакви крайни срокове отдавна са минали, но необяснимо защо институциите в лицето на Министерство на енергетиката, КЕВР и КЗК се правят, че не съществува този проблем.

 

По някакви причини в България често се случва чуждестранните инвеститори, какъвто е и ЧЕЗ, под благосклонния поглед на институциите, да си позволяват да не спазват европейските директиви и българските закони. В случая с ЧЕЗ, които вече четири години уж „продават“ бизнеса си в България, нещата са повече от очевидни. Компанията хем се продава и това приспива вниманието на институциите, хем  не спазва изискванията и хем, в същото време води Арбитраж за няколкостотин милиона Евро.

 

Дали това се дължи на протекции от най-високо ниво в България и ЕС или просто на високомерието на „голям инвеститор“ е трудно да се каже. Факт е, че сегашният шеф на ЧЕЗ, който е в България от 2015 година, казват че си е изградил добри контакти на всички нива в държавата и сред всички политически партии. Също така се говори се, че често може да бъде забелязан в Министерството на енергетиката при министър Теменужка Петкова или напусналия покрай апартаментгейт заместник министър Красимир Първанов, в КЕВР, където е чест гост в кабинета на председателя Иван Иванов и в Енергийната комисия на Парламента както и по светски и бизнес събития в приятелски разговори с бизнесмени и политици. Вероятно и това е причината за меко казано фрапантното неспазване на изисквания, които са важни за потребителите.

 

Това поведение не е ново за ЧЕЗ, само да си припомним т.нар. тримесечно отчитане и нежеланието им да изпълнят разпорежданията на КЕВР и закона. Сега, обаче, явно няма кой да им разпореди, защото те продължават да не изпълняват разпоредбите на Директива 2009/72/ЕО на Европейския Парламент, която е транспонирана в българското законодателство чрез Закона за енергетиката, което казано простичко означава, че ЧЕЗ Разпределение не може да съдържа ЧЕЗ в името си. Това трябваше да бъде променено още преди години, но очевидно нито някой ги е накарал, нито някой ги е санкционирал за това.  Проблемът особено се изостря в момент, когато пазарът навлезе в решителна фаза на либерализацията и от 01 октомври на него излязоха всички небитови клиенти.

Станете почитател на Класа