Къде сте, стадо малоумни хиени

ОАЛИЦИЯТА НА БОЯДИСАНИТЕ ПЕЙКИ. НАРЪЧНИК ЗА ПОЛИТИЧЕСКО САМОУБИЙСТВО

 

 

"Къде сте, стадо малоумни хиени, които се подигравахте, че вирусът ще ни удари с невиждана ярост?!"
 
 
От днес в България влязоха в сила значително по-стриктни мерки в опит да се овладее коронавируса, който продължава да покосява десетки съдби всеки ден. Месеци след като започнахме да се катерим в класациите за новозаразени и смъртни случаи, като че ли властта най-накрая узря, че трябва да смени режима. Досега явно се разчиташе на общественото самосъзнание, че във всеки ще заговори инстинкта за самосъхранение.
Най-малкото вирусът стана част от живота ни – вече всеки има ако не роднини, то поне приятели или колеги, които са се заразили.
Но за съжаление за пореден път подценихме разпространението на заразата и сами станахме жертва на собственото си високомерие и наивност.
Преди няколко месеца някои се подиграваха на предупрежденията на лекарите, че болестта ще ни удари с невиждана ярост и че яко ще се мре.
Къде се покри това стадо хиени, които се кикотеха и бяха готови да овъртолят всеки лекар в катран.
Смешно ли ви е сега, мили ми присмехулници, когато сме в челната тройка по смъртност?
Това не е списък от сухи съчки – всеки един от загубилите битката за глътка въздух е нечия баба, дядо, баща или майка.
Стадото хиени обаче забрави какви локуми разтягаше през пролетта и сега прегърна нова мантра.
Че лекарите са виновни за всичко. Че те са изтървали кризата, въпреки че някои от тях работят по 12-13 часа на ден. А някои не са се прибирали вкъщи цял месец, защото живеят в болницата.
Тези същите присмехулници забравиха, как гориха маски по улиците, защото били символ на диктатурата.
Как обясняваха, че коронавирусът е леко грипче, а в болниците дават 1800 лв., за да те пишат болен. Никой не е виновен, че е глупав, но да полагаш толкова усилия да го доказваш ежедневно си е вече истински талант.
Екзотиката на средностатистическия български фейсбук малоумник през последните дни стигна дотам, че да повярва в конспирацията за военни самолети, които пръскат с коктейл от химически елементи, улесняващи заразата с COVID-19.
И току прочел това, този индивид търчи на опашката пред аптеката и докато чака да си купи антибиотици от онези редките и „онова” лекарство за разреждане на кръвта, обсъжда тази вероломна акция на външните сили.
Но дори тогава, омагьосаният от конспирации присмехулник не разбира, че вината, заразата да продължава да върлува, е самият той. Не разбира, че маската не трябва да се носи като лигавник, а на носа и устата. Не разбира, че трябва да си мие ръцете не веднъж сутрин и късно вечер, а постоянно. Не разбира, че не трябва да си бърка в дълбоко в носа, докато си увреди очния нерв по светофарите. За него е важно да има човек, когото да обвини.
Въпрос на народопсихология – по-лесно е да псуваш държавата, отколкото себе си нали? А тя, държавата, в неговите очи е диктатура, преминаваща всякакви граници, защото сега затваря кръчмите. Или моловете, където подобни бунтари се шляят безцелно през целия ден от пейка на пейка. Или фитнесите, ще кажеш, че е пълно с олимпийски надежди в тази държава.
Като гледаме националния отбор по футбол даже бих препоръчал локдаунът да продължи до 2022 година, че да не берем толкова срам. Както се казва, следващият път може да не извадим късмет дори с Гибралтар. Онова същото ято присмехулници, което прелита през екраните на различни телевизии, сега правят сравнение с Европа, как там разхлабвали мерките, докато при нас ги затягали.
Може би трябва да припомним, че докато Отровното трио продуцираше великите си въстания, в Западна Европа бяха затворили вече пъбовете и ресторантите. Само че ако тогава у нас бяха взели подобни мерки, същите жълтопаветни революционери щяха да нададат вой, че се нарушава свещеното им право да протестират с яйца и домати.
Какво се случва обаче сега в Европа — Франция в действителност обмисля смекчаване на мерките от 15 декември. Знаете ли как? Отварят магазините. Да повторя ли пак? Отварят магазините, тези, които в България никога не са били затваряни.
А дали да отворят ресторантите, баровете и фитнесите, във Франция ще решат едва след средата на януари следващата година. В Англия досега пъбовете и ресторантите бяха затворени. В половин Европа има вечерен час и не можеш да си покажеш носа навън след осем или девет вечерта. А в Гърция трябва да искаш разрешение от полицията, за да отидеш до магазина. Как ви се струва „диктатурата” в Европа?
У нас обаче „революцията” си върви по план – в сряда поредният бутиков протест воден от един зализан поп, който си сменя расото по-често от бельото на плеймейтка, черноризките от „Системата ни убива” на Мая Манолова и няколко застарели политици с копейки в джоба, решиха отново да се посбутат с полицията, за да напомнят за себе си.
Само Слави го нямаше, но може би той си мисли, че за да се появи на протеста, някой трябва да плати абонамент, както за телевизията му. Вие как мислите – тези ли ще оправят държавата? Преди два дни обаче лидерът на ДСБ Атанас Атанасов припозна именно тези хора като бъдещите партньори на Демократична България във властта.
Как ли сега се чувстват онези редови членове на остатъците от някога дясната Демократи за силна България, когато чуха от устата на своя председател, че ще работи рамо до рамо с Мая Манолова, Отровното трио и Слави Трифонов. С онези, които горят маски на площада, с онези, срещу които протестираха през 2013 година. Но като се замислиш, няма случайни неща.
Мирисът на власт е онази зараза, онзи вирус, който гори политическите маски.
Но по този начин и последните остатъци от градската десница бяха унищожени. Пребоядисването е стар прийом в политиката.
Сега стана ясно, че Демократична България не е нищо повече от една пейка в район Слатина. Пребоядисана в лилаво и зелено.
На която всеки може да седне, за да се присламчи до софрата с баницата.
Трябва може би да благодарим, че събраха смелост да свалят своите собствени маски. За да им кажем последно сбогом.
 
 
Любо Огнянов

Станете почитател на Класа