Не ми се обиждай, но... няма ЕС за теб

Да не те сакат не е фригидност, туку хигиена.

 

Правилно ли го написах? Не знам, сложни са чуждите езици, а македонският най-вече. Опитвали ли сте се да превеждате от български на македонски с Google Translate? Опитайте, забавно е.

Знаете ли кое не е забавно? Да гориш флага на съседна държава. Оставете договори и други политически споразумения настрана - просто не е добросъседско. Не е братско. Не е пичовско. Или си е баш пичовско? Объркващо е в днешно време кое е обида и кое - не.

Македонците обаче са обидени, че спъваме пътя им към светло европейско бъдеще. Дотолкова, че някои от тях публично да обиждат наши политици, а други - демонстративно да палят българското знаме.

 

Първо, само ние имаме право да обиждаме нашите си политици. Македонците, да прощават, но да си обиждат техните. Второ, с горене на флагове не се изграждат мостове, братя и сестри от Западно Благоевградско - точно обратното.

 

Изведнъж, без обидите да идват от наша страна, се оказахме в ролята на онзи, от който се очаква да се извинява. Защо? Защото не сме давали на македонците да се самоопределят, а покрай това да самоопределят и редица други неща, които не са баш техни.

Северна Македония играе на едро - иска в ЕС, но има претенции. Не се отказва от претенциите, но не се отказва и от ЕС. Проблемът на Скопие очевидно е София. Но щом дори сега е така, защото да правим жест и да позволяваме да станат част от евросъюза с тези свои претенции и очевидно все още ярки антибългарски настроения?

 

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ", коментира премиерът Зоран Заев. Че закъде да ни блокират? Да не позволят на български космонавти да кацнат на Луната, това чисто македонско произведение?

 

Спокойно, решение винаги има, дори в тази сложна ситуация. Нарича се български паспорт. Преди година 3% от македонците имаха такъв, догодина ще са повече. Като не става на едро, да играят на дребно. Така има по-голям шанс да ги пуснем. Ама задължително след въпрос "Ти българският флаг палил ли си?". Кой знае, някой може и да се изпусне.

Така че да не се правят на обидени, ами да кандидатстват за гражданство. Ние сме гостоприемни, особено когато се отнася за наши хора. Естествено, никой не гледа добре на гости, които се опитват и да отмъкнат по нещичко.

А и какво значи да са ни обидени? В днешно време, както казахме, стана объркващо кое е обида и кое не е.

 

Ето например в изразът "фригидна ку*ка". Представителна анкета сред петима души в онлайн редакцията показа със съкрушаващо мнозинство от 4 от 5 гласа, че това си е чиста обида.

 

Македонският обаче накрая наистина ще излезе различен език, щом при комшиите този израз не се счита за такъв - поне според доскорошния президент на Надзорния съвет на медийната информационна агенция (МИА) Зоран Иванов, който го използва по отношение на външния ни министър.

Ама Иванов все пак го уволниха след това, та може би тези над него все пак мислят на български.

А и да си публична фигура, която пише някоя глупост във Facebook, а после се оправдава, не е точно европейско. И у нас се случва, ама това е, защото имахме късмет да ни приемат преди Facebook да стане известен сред обществениците ни.

Така че да не се обиждат тези разпалени македонски мъже, но... няма ЕС за вас.

 

За финал да ви питам знаете ли как се нарича македонец, който е гражданин на Европейския съюз?

 

Българин. Ха-ха.

 

Кирил Костадинов

Станете почитател на Класа