Един професор в страната на чиповете и 5G антените

Покрай споровете дали антисемитските конспирации и вулгарната ксенофобия трябва да се считат за "свобода на словото", останаха незабелязани не по-малко изобличаващи бисери в лекциите на проф. Мирчев, чийто научен капацитет изглежда се изразява във възпроизвеждане на всяка нелепа теория на конспирацията, на която е попаднал във Фейсбук

Генерализация за огромни групи хора, нелепо осъвременено преповтаряне на антиеврейски и ксенофобски клишета, популярни през 30-те години на миналия век, обобщения за цели народи и етнически групи и вменяването на колективна вина върху всички техни представители, позоваване на недоказани твърдения на принципа „всички знаят, че е така“ – всички тези действия, които буквално стоят срещу определенията за човеконенавистни крайно десни идеологии в речниците, се оказаха възможни в лекции на професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Но в разгорещените обсъждания на неговия случай остана на заден план една цяла вселена, в която прелитат чипове, 5G облъчване, световни правителства и прочее. Покрай спора дали ако някой твърди, че цяла етническа група е „зловредна“, то той е фашист, или всъщност е прекрасен човек с мнение, обществеността в България не успя да се докосне в пълна степен до всички велики идеи на проф. Михаил Мирчев и неговите лекции.

На 12 септември бившият кандидат за кмет на София от БСП, който тогава построи цялата си кампания върху сходни мантри, но дори това не донесе успех, изнася пред студенти онлайн лекция, озаглавена „Lockdown през 2020: изкуствената криза“, която е част от курса му „Въведение в теоретичната социология“. Цялата лекция е качена три дни по-късно в неговия профил в YouTube и засега все още може да бъде открита там.

В рамките на около 30 минути, без да представя каквито и да било научни доказателства или да цитира поне едно научно изследване, проф. Мирчев изнася запомнящо се шоу, което само по себе си заслужава да бъде обект на изучаване и лекции в други дисциплини. Представянето му в жанра на конспирологията щеше да бъде смешно, ако не беше трагично, тъй като все пак не става дума за случаен налуден канал в YouTube, а за официална лекция, част от курс към най-старото висше учебно заведение в България.

Още в самото началото на лекцията професорът дава заявка, че няма намерение да се шегува и да играе на дребно: той твърди еднозначно и обявява като сигурен факт, че чрез поставянето на все още несъществуващи ваксини срещу новия коронавирус, в телата на всеки ваксиниран гражданин ще бъдат поставени чипове, чрез които неговото поведение ще може да бъде контролирано. Дава пояснения и как точно ще се случва това – „едни момчета на един компютър натискат едно копче“.

„Имате глобална политика за тотален контрол върху населението. Тоталният контрол става по линия на здравето. Ваксини – тайната идея, стратегическата идея – е да ни вкарат чипове, чрез които ставаме първо контролирани и второ у-прав-ля-еми. (…) Тия работи, дето искат да ни ги вкарат, нито ще ги усещаме, нито ще ги виждаме, на скенер вероятно трудно ще бъдат откривани и така нататък. Тотален контрол плюс управление. Например. Има хора, които искат да протестират на площада. Отиват и протестират: срещу някакъв закон, искат да се прави референдум за нещо, искат да свалят правителство. Искат да не се въвежда Истанбулската конвенция в България… Знаете ли какво се случва, ако всички те са с такива чипчета? Просто едни момчета пред един компютър включват съответното нещо и хората изпадат в някакво състояние на страх и сами се разбягват. Нямате протести. Нито в Гърция, нито в Испания, нито в Германия, нито в България. Как ви се струва това?“, многозначително пита професорът.

По-нататък в лекцията той твърди, в същия контекст, че масовото чипиране през ваксината за коронавирус, и момчето пред компютъра, логично, ще компрометират напълно представителната демокрация и изборния процес.

„(…) Другата част от замисъла е в света да има една единствена власт. Няма българска власт, няма американска власт, има една единствена власт. Има световно правителство. Разбирате ли?! Нямате държава. Нямате нация. Това, че имаме президент, няма никакво значение. Че имаме премиер – няма никакво значение. Те не решават най-важните въпроси. Решават ги едни специални хора някъде там – световното правителство. Заповядват на момчето пред компютъра, то натиска копчето и с нас, 200 човека, или 200 000 човека, се случва нещо. Това е.“

Но проф. Мирчев няма намерение без битка да се предава пред тази ситуация и продължава с призив към неговите студенти да се включат в борбата срещу „тези чипчета“, като за случая жалейките за „нацията“ и нейния суверенитет отстъпват на интернационализъм и призиви за общ отпор срещу лошите, само за да се извоюва, по този начин, суверенност на „отделните народи“:

„Ами просто ще се борим това да не го въведат! Натискът е огромен, но в световен мащаб, в отделните държави, в отделни интелектуални среди и така нататък, започва да се организира контра движение. Така че, борба! Ние сме в условията на много жестока борба. Световна борба, глобална борба. Дали да станем марионетки, подчинени индивиди, на тази централна власт и те да си правят с нас каквото си искат? Или да си останем отделни народи, суверенни личности, сами да си определяме живота? Това е голямата борба в момента. 2020-та година.“

Професорът продължава, вече в ролята си на епидемиолог, смело да отстоява правото на смърт на българските учители, тъй като настоява, че в противен случай ще му се наложи да събуди по-рано своята внучка, което представя като твърде голямо усилие за един дядо.

„Вчера си мислех, два пъти отвориха вече вратичката, децата, по желание на своите родители, да не ходят на училище, а да имате индивидуално образование вкъщи. Вижте, когато аз работя като дядо с моята внучка, тя ми се глезоти, нали така? „Ама дядоооо, сега ми се спиии, ама дядо, това ще го напиша утре, ама дядо това не ми е интересно“. И дядо, щото е дядо, казва: „Ами Рафаелче, айде мойто момиче, да не те натоварвам, а поиграй си сега“. „Ма дядо днеска в 7 часа не ми се става!“. „Айде, мойто момиче, поспи си до 9 часа“. Вижте, когато моята внучка ходи на училище, става задължително в 7:15! Няма значение спи ми се, не ми се спи, дали е виелица навънка или е жега. Тя влиза в социална организация. Учи се“.

Михаил Мирчев има мнение не само за вредите от дядовото възпитание, но се противопоставя остро и на бруталния тоталитаризъм – децата да носят маски или шлемове:

„Децата, като отидат на училище, не се научават да си играят по детски. Как децата ще се научат да си играят по детски, когато са запечатани с маски, а пък сега идиотът здравен министър каза, че било по-хубаво да не бъдат с маски, щот те са вредни, ами с шлемове. Вие как си представяте моята внучка на 7 години да ходи с шлем?! И там да има още 20 или 30 деца с шлемове и те да не си дърпат шлемовете, да не си чупят шлемовете и така нататък. Как си го представяте?! И като паднат да си счупят… и 2 деца като са без шлемове, те ще бъдат наказани като ненормални, защото другите 18 деца имат шлемове.“

Освен ненормалници, горките деца са застрашени да бъдат инвалидизирани за цял живот от предпазните мерки, разкрива професорът:

„Като затворим децата вкъщи, те не могат да се… какво? (Студентка: Социализират!) Точната дума, момичета, страхотни сте! Не могат да се социализират. Те стават ин-ва-ли-ди! Социални инвалиди за цял живот“.

Професорът е възмутен от некомпетентните си колеги вирусолози в Испания и здравните власти там, а също така показва, че има добри познания и по английски:

„В безумната страна Испания, от вчера, четох, че маските са въведени като задължение. Задължителни маски навсякъде! (…) Английският термин е lockdown. Да ви заключа на дъното! Това значи локдаун. Те ни заключват. Защото 300 души имат истински здравен проблем, те малтретират 50 милиона души“, изчислява той по свои формули, според които дневно едва 300 души имали нужда да влязат в болница, но заради тях се „заключват на дъното“ милиони.

В своята култова лекция №7, за която вече едва ли някой помни, че беше част от дисциплината „Въведение в теоретичната социология“, професорът социолог/епидемиолог/физик/вирусолог продължава с твърдения, противоречащи на всички досега известни научни изследвания и факти относно спецификите на COVID-19 и т.нар. „обикновен грип“, като се оказва, че е способен и на прогнози какво ще се случи след месец:

„Обикновеният грип, в същата Испания, октомври месец, тоест само след 1 месец, ще има тежки медицински случаи, от обикновен грип, от порядъка на хиляди на ден. Затова няма никакъв проблем. Хиляди дневно! Никакъв особен проблем, никакви епидемии, никакви истерии. Това е! Изкуствена. Политическа. Кампания. Огромна. Медийна. Пропаганда. Хората седят пред телевизора и се побъркват. Никаква сериозна болест дори няма от гледна точка на числата. Има няколко стотин души в България само, които са имали някакъв сериозен проблем, включително много малка част от тях някакъв смъртен изход. Ми това го има при най-обикновена грипна кампания умножено по десет“.

Освен да подвежда студентите с недоказана информация относно разликите между двете заболявания, професорът изгражда у тях и неподкрепено от научните данни мнение относно PCR технологията за доказване на наличие на COVID-19 при даден пациент:

„Тези, които мислят с разума си, те са прочели и знаят, че тези тестове са абсолютно ненадеждни. Не повече от 70% от случаите, когато реално си носител, се хващат от теста. 30% не се хващат от този тест. Как да му вярвам? Когато отива в болницата и платя 130 лева, дали съм носител, пък тестът не ме хваща? Или не съм носител, щото тестът прави и грешки, но той ме хваща? Трябва да съм маняк, трябва да не мисля, за да правя такова нещо.“

Веднага след това проф. Мирчев отправя препоръка и въвежда в заблуждение студентите чрез призив, който всъщност противоречи на препоръките за телефонен разговор преди посещението при личния лекар. И настоява, че без тест, лекарят можел да каже дали имате COVID-19 или не.

„Който има симптоми, трябва веднага да ходят на лекар, защото лекарите вече се обучиха, в началото бяха необучени и не знаеха. Но в момента вече са обучени. Те могат да разграничат обикновен грип от COVID вирус. И когато аз имам симптоми, отивам на лекар, и той казва: „Вие, г-н Мирчев, не сте болен от COVID, вие сте болен от грип“. Или „вие за жалост сте се разболели, хванали сте COVID. Ще ви лекуваме по другия начин“. Както при всяка болест! Нищо извънредно. Нищо толкова извънредно. А защо имате извънредна паникьорщина? Защо хората се поддават на тази паникьорщина?“, чуди се той.

Професорът гордо признава публично и за свое и на съпругата си нарушение на разпоредбите, изискващи всички лица да носят предпазни маски поне в градския транспорт – част от скромните противоепидемиологични мерки, които по същество действат у нас. Разбира се, не пропуска да насърчи студентите му да правят същото и настоява, че носещите маски в градския транспорт не са интелигентни хора:

„Онзи ден се возих в рейс номер 94. Нали го знаете? И рейсът беше полупълен, повечето седалки бяха заети. Каква беше ситуацията. Аз и моята жена сме без маски. Половината ни гледат сърдито-наказателно, половината ни гледат учудено. Видях само едно момиче, което си беше си сложило маската, но тука под нослето. Тоест, хем има маска, не дразни другите в автобуса. Ако дойде някой да я глобява, нея няма да я глобят. Обаче реално тя не говори в момента, маската нищо не пази, просто демонстративно стои. А с нослето си диша чист въздух! Всички останали бяха с маски навряни до веждите! Млади хора, които четат интернет. И които би трябвало, от три месеца насам, не от вчера, е казана цялата истина за тази болест и за маските и за всичките неща. Поне младите хора от Студентски град би трябвало нещо в мисленето да имат, да са по-адекватни. Та, колежки, ние дето не сме вързали, не сме повече от 20%. За мое огромно учудване, тези които са се вманиачили, не са само възрастните хора, а са много млади хора, които претендират, че са много интелигентни…“

Професорът признава и че следва още един съвет на гуруто на своята порода – доц. Атанас Мангъров – абсолютно нередовната смяна на предпазната маска, като същевременно напада и обижда лица, осигурили си, вероятно, по-добра защита чрез по-висококачествени предпазни средства:

„Аз съм си купил еднократна маска, една. И вече седми месец я ползвам! Те (бел.ред. – други хора в скъп квартален магазин) ходят с едни маски, дето имат тука филтри, тука две неща дето стърчат, и все едно влизат в противоатомно убежище. Абсолютни сбърканяци!“

Към края на своята лекция, в която куриозно плаши студентите с всички злини на света, но същевременно се чуди как може хора да се поддават на страха от някакъв почти безопасен грип, професорът заявява ясно пред студентите и своите политически пристрастия, като се стреми да ги убеди със „солидни“ аргументи, че именно тези пристрастия са единствените правилни, а останалите могат да им донесат нещастие и зло, включително, къде без него – „задължително чипиране на децата още в родилните домове“:

„Аз ви казах, че всички важни неща зависят от изборите в САЩ. Ако Доналд Тръмп спечели изборите – аз силно се надявам – тогава цялата тази работа с маски, със задължителни ваксини, ще бъде намалена, намалена и бързо прекратена. Ще бъдем пощадени! (…) Ако демократите спечелят, имайте предвид, през следващите три години, първо ще ходим нон стоп с маски; второ, ще ни задължат да се ваксинираме минимум по два пъти от коронавирус всяка година; трето, децата още от родилния дом ще ги чипират и така нататък.“

Време е студентите да бъдат разпуснати за днес, така че не остава време професорът да им обясни и връзката с 5G антените. Той обаче вече е направил това в интервю за „меродавното“ кафяво издание ПИК, където редовно се изявява, както личи и от профилите му в социалните мрежи. Оказва се също, че ако ваксините за коронавирус са най-голямото зло, пред което се е изправял света, то някога учените още не са били наясно, че могат с помощта на „едно момче, един компютър, един бутон“ да контролират цялото население и да го пращат вкъщи, когато вземе да се гневи на Истанбулската конвенция.

Станете почитател на Класа