Сбогом, нощен живот! Скоро и дневен!

Неделя. На тоя Хелоуин ще се маскирам на новинарска емисия и ще ви изкарам акъла с броене на тестове. Знам колко ви плаши това. Математиката имам предвид. Нищо не вдига така адреналина, както пустите числа. И Божков би го потвърдил, ако го пита някой.

От тази тема ставаше страхотна игра за Националната лотария. Познай PCR резултатите за деня. Пак никой нямаше да печели, освен организаторите. Но да не се разсейваме. Казвах, че ще се маскирам на емисия и ще ви посетя. Защо да е само американска традиция; и ние умеем да стряскаме! Целта ни е да намалим позитивизма!

Интелигентни хора сте, няма начин да не ме пуснете в дома си, за да сте дигитално информирани. Не са далеч от истината ония, които винят 5G за всичко. Данните, както и вирусите, се пренасят цифрово по въздух и ефир. И колкото по-бърз интернетът, толкова повече поемате от тях в организма си.

Понеделник. Добре че е ретроградният Борисов, та да се порадваме чат-пат и на аналоговите чудеса. Трябва повече да ходи по кравеферми. Хем се осведомява за националния напредък в областта, хем може да открие нови управленски кадри. Хората му се присмиват, че се позовавал на Белчо и Сивушка в технологичния ни растеж, но аз съм приятно изненадан, че познава и друга литературна творба освен "Винету". Иначе сравнението му щеше да излезе неуместно.

Далеч по-примитивни са били индианците, за разлика от повечето от нас сега. Само вождовете ни са на ниво. Покрай развитието на нещата изневиделица огря малко слънце и на улицата на БСП. И те веднага оползотвориха сянката. Сглобиха си там правителство. Мернах списъка и вече искам оставка и на тоя кабинет. Белчо и Сивушка може да не са на работа, но Таско и Емилия отново са впрегнати за общото благо.

Вторник. Не знам какво мислите за дързостта и красотата. Да, именно, за новия здравен министър говоря. Нареди маските отново да станат задължителни на открито. Каква дързост! Помним какво следва от това. След някой и друг ден заповедта ще бъде отменена, после здравният министър ще стане финансов. Така се расте на политическото теме. Взимаш от едно място и присаждаш на друго.

Сряда. Имаме нов повод за национална гордост. Дъщерята на Борат е нашенка. Грейт съксес! На чист български крещя на Джими Кимъл да си свали гащите. Чудесно са я подготвили в НАТФИЗ! Най-после де видят и в Америка на какво сме способни. Дано само казахстанците не ни намразят, понеже шегата пак е на техен гръб. Някакви енергийни проекти с тях имахме ли или да не се тревожим и за това?Междувременно, както се и очакваше, това с маските се наложи да бъде прецизирано. Ще трябва да ги носите, само ако се каните да наплюете някого. Тоест - на големи събирания и докато пишете коментари в интернет. Ни в клин, ни в ръкав папата направи крачка към узаконяване на гей браковете. Не и за католическите свещеници, разбира се. Те все още ще трябва да се крият, ако общуват с момченца. Отдавна ми е направило впечатление, че папата е любимият църковен водач на българските либерали. Които, разбира се, са една идея по-католици от него.

Истинската красота обаче май идва чак след уволнение. Погледнете Ангелкова. Ако и Дани Кирилов се е разхубавил толкова, не знам защо целият кабинет толкова се дърпа от оставка. Апропо, ще запомня Ангелкова с това, че удължи летния сезон и си скъси носа. Две забележителни по мащаба си мерки.

Иначе Рич от "Дързост и красота" знае кога приключва пандемията. Един приятел от ЦРУ му казал. А нашите приятели от ЦРУ мълчат. Но сигурно си имат техни грижи в посолството.

Четвъртък. От днес влиза в сила дългът за маските. И съответните власти вече го събират с цел добруване на населението. Приемате ли да наричам наредбата "шериат за покриване на лицето"?

Само ви тествам, понеже цъкахте с език навремето, когато в Ислямска държава се следеше стриктно забулени ли са по правилник гражданите. Разбира се, че е различно сега, моля ви се! Всяка управленска рестрикция се има за единствено правилна. Правоверният човек трябва да приеме колко праведно е това, в което са го обучили да вярва и да не позволява другите да му пречат да им го наложи, ако трябва и насила. Това е в основата на всяко подчинение с благородна цел. И религия също. Нищо ново под слънцето.

Между другото, католическа Полша забрани абортите, дори при малформация. Нямам търпение да чуя какво мисли по случая папата, ако не му е вън от темата в момента.

Петък. Приятели, как смятате, есенното издание на пандемията ще ни направи ли по-добри и отзивчиви хора, както беше очакването през пролетта? Държа да уточня - за по-умни никога не съм хранел съмнения.

Помните ли как през април ви разправях, че каквито и да са мерките, един ден ще има носталгия по тях. Такива сме си, какво да се прави. Това, което наистина ми липсва обаче е, че Ричард Алибегов толкова късно се включи с експертни идеи за заведенията. По-тиха музика щяло да има, да не се надвиквали хората. Вие пък! Пуснете им направо погребалния марш. Ще млъкнат директно, а и ще влязат в общия контекст на ежедневието.

Апропо, обществената подкрепа за тази мярка е впечатляваща. В заведенията безконтролно се събират младежи, които индиректно представляват риск за възрастното население. И е много по-смислено да ги затвориш, отколкото да предупредиш пенсионерите да не ходят на чалга в Студентски град. Я тихо!

Събота. Усещам се чут. Нощните заведения затварят за две седмици. Харесва ми оптимизмът, който лъха от тази мярка. Някой там горе храни надежда, че в средата на ноември всичко пак ще е нормално. Амин! Сбогом, нощен живот. Скоро и дневен. Прекалено опасен си сега, ще изчакаме да си отминеш по друг начин.

Хубавото е, че неусетно подновихме вярата във властта, на която иначе уж нямахме доверие. Всичко подлежи на затваряне в тая наша държава, само не и некадърните управници. Но така е в целия свят, хора. Нали следите новините? Прекрасният нов свят! Ако искате нещата да са като преди, ще трябва да върнете часовниците си с повече от един час. Назад към светлото бъдеще.

Под "светло" имам предвид оная част от денонощието, която става все по-къса, но засега е под по-либерален надзор, за сметка на тъмната. Дайте туш за финал и да се затворим окончателно в себе си.

 

Драго Симеонов

Станете почитател на Класа