Диагноза: Загуба на човечност

Хуманност, съпричастност, човечност - три качества, които са абсолютно задължителни за всеки лекар и за всеки медицински работник въобще, за да упражнява професията си адекватно. Уви, не всички ги притежават.

По-тъжната картина идва обаче, когато погледнем колко съпричастност и човечност прилага самото общество към същите тези лекари.

За последните няколко дни станахме свидетели на три случая на починали медици, чиято смърт е следствие на коронавируса - акушер-гинеколог в Хасково, педиатър от Добрич и гинеколог от Бургас. С тях черната статистика на лекарите, изгубили борбата си с COVID-19 нарасна до 15 души. Междувременно още 1622 медици (към 20 октомври) са заразени с вируса.

А новината за това се посреща на много места с презрителен смях. С идеята, че смъртта им може да е настъпила по друга причина, че всичко се преувеличава, че "народа" го прецакват, а някъде между другото да се вземат едни пари от "мафията с белите престилки".

Цялото недоверие към темата за коронавируса не е проблем само у нас. Милиони по света вярват, че всичко, случващо се в момента - заразата, мерките срещу нея и т.н. - са просто конспирация с някаква подмолна цел - дали "чипирането" на човечеството, дали изтребването на част от населението, дали нещо друго.

Разбира се, в този сценарий лекарите са съучастници - те са преките изпълнители на заръките на онези тъмни сили, които искат да прецакат света. А като става въпрос за България, добавете към тази цялата идея и нюанса, идващ с думите "клинични пътеки", и ще се получи пълна картина на недоверие, скептицизъм и дори неприкрита неприязън.

Ако отидете на терен обаче ще видите хора, които на ежедневна база рискуват здравето си и дори живота си (както се вижда), за да лекуват онези, които вече са заразени и в опасност. Защото това им е работа и призвание.

Не казваме, че всички лекари са страхотни и самоотвержени личности. Всяко стадо има своите черни овце. Въпросът обаче е, че те са много малка част, сравнена с онези, които влагат времето си, сърцето си и душата си в спасяването на животи.

Тук говорим за специалисти, които със седмици наред взимат извънредни смени и почти не почиват. Това са професионалисти в най-пълния и искрен смисъл на думата. За сметка на това те са и най-уязвими, когато става въпрос за заразата. На предни линии, в редовен контакт със заразени, изтощени от работа... опасността от вируса за медиците е повече от значителна.

Именно този риск за лекарите представлява голямата заплаха от COVID-19 у нас.

Каквото и да говорим, нивата на разпространение на пандемията в България все още не са толкова високи, колкото могат да бъдат. Сред процент от населението положението дори все още попада в графата "що-годе под контрол". Факт - броят на новите случаи расте значително, но ситуацията все още може да бъде овладяна.

Опасността идва от друго място - у нас просто няма достатъчно лекари и специалисти, които да се грижат за заразените. А здравната ни система има имунитет към подобни екстремни ситуации, колкото би имал 70-годишен диабетик с високо кръвно.

Това е факторът, който много хора не осъзнават. Проблемът с коронавируса не се измерва с цифрите, с новите или активните случаи, а със способността на една държава да се справи с цялата кризисна ситуация. Което означава както достатъчно апаратура, лекарства, леглова база и т.н., така и достатъчно специалисти, които да използват всички тези машинарии и медикаменти, за да запазват животи.

Пословична истина е, че в България има недостиг на лекари и медицински персонал. С коронавируса нещата стават още по-сложни и трудни. 

Достатъчно е няколко лекари да се разболеят, за да се стигне до затваряне на цели отделения в болници. Една кардиология например има нужда от сърдечно-съдови специалисти, за да функционира. Без тях е просто място с неудобни легла и лоша храна.

По принцип анестезиолозите у нас са доста по-малко, отколкото е необходимо. Какво ще стане с болницата Х, ако специалистите, отговарящи за упойките там, са поставени под карантина?

"Рискова група" у нас не са само онези с придружаващи заболявания или на преклонна възраст, "рискова група" е и самата ни здравна система.

Едно по-голямо натоварване наистина може да доведе до фатални последствия. А това вече засяга всички и отговорността за прекратяване на болестта е групова - на всеки един от нас.

Хуманност, съпричастност, човечност са качества, които спешно трябва да развием като общество, за да не се срине всичко върху главите ни.

 

Стоян Попов

Станете почитател на Класа