Ковидът настъпва и политическата криза може да стане неуправляема

Става очевидно, че в България се надига вълна от коронавирус, значително по-силна от март-април. Строгите мерки през пролетта бяха пресилени за слабото разпространение на вируса у нас към онзи момент. Но сега положението е различно.

Ковидът настъпва и ще разбърка картите в политиката. Тестове показват вече цяла седмица около 500 нови заразени на ден, а по-опасното е, че от тях около 40 са медици. С най-хлабавите мерки срещу епидемията в Европа, без глоби и с мълчаливо отпускане от властите, с най-голям процент неверници в опасностите, може да се очаква претоварване на болници и криза сред медицинския персонал. Сестри и лекари отказват да си рискуват живота за такова заплащане. Порочната здравна система на болници търговски дружества, медици с ниски заплати и шефове на болници милионери, ще бъде поставена под изпитание. И може би тогава ще се събере недоволство и воля за промяната й.

А в политиката популистите, сред които най-големият е Борисов, са в трудно положение. Дали да се харесат като въведат строги мерки или да се харесат като не ги въвеждат? Борисов е гъвкав и от ролята на спасител със строги мерки през март-април, зави към ролята на спасител на икономиката, да не спираме туризма, заведенията и т. н. Любимият му ген. Метафчийски постепенно беше разлюбен, и Борисов леко даде рамо на доц. Мангъров. Сега е напълно възможно Борисов да застане пак в героична поза, че ни спасява живота.

 

 

Брой на заразените по дни, до 12 октомври 2020 г. Графика: Коронавирус.бг

 

Брой на заразените по дни с натрупване, до 12 октомври 2020 г. Графика: Коронавирус.бг

Протестите в студеното носят повече риск. При по-ниски температури, особено вечер, аерозолите, които излизат от устата, се кондензират не като през лятото и се носят във въздуха по-дълго и полепват навсякъде, включително към фини прахови частици, които са с повишена концентрация в София, например.

Заради застудяването вечер, в Италия от началото на септември маските след 18 часа станаха задължителни, събирането на много хора на едно място по площадите е забранено, карабинери патрулират и разгонват. В Испания, Франция, носенето на маски навън е вече задължително, има и други строги мерки.

У нас протестиращите са изправени пред необходимостта да слагат маски, защото властта ще им стовари отговорността за бума на заразени. Медии, щабове и прочее ще го направят с много патос и драматизъм. И т. н. разбъркването на картите в политиката е неминуемо.

Вирусът не е политика, но го политизират в цял свят.

В САЩ предизборната политическа истерия доведе до абсурд – хората, които са за маските като предпазна мярка, са основно демократи, които са против маските са републиканци.

 

 

Контрапротест в защита на правителството. В началото на лятото гербаджиите бяха привърженици на маските и строгите мерки, но вождът им Борисов охлаби отношението, за да влезе в ролята на спасител на икономиката и леко даде рамо на доц. Мангъров. Снимка: Булфото

У нас през пролетта лятото гербаджиите следваха тона, зададен от ген. Мутафчийски със строги ограничения за излизане навън и придвижване извън града, и носене на маски, макар лидерът им Борисов да не носеше маска или я слагаше под носа. Дори на първите контрамитинги на гербаджии повечето бяха с маски. После привържениците на Борисов смекчиха отношението си към маските.

Протестиращите срещу правителството също носеха маски, макар и по-малко. В общи линии, у нас няма партийно разделение на противници и привърженици на маските като в САЩ.

А маските не трябва да се превръщат в политически въпрос.

Вирусът си е вирус и той настъпва и ще настъпва докато епидемията премине през целия свят и се зарази достатъчно голяма процент от човечеството, докато се стигне до вероятен колективен имунитет. Но и такова развитие още е недоказано и неизвестно. Както и ефикасността и срокът на действие на неродените още ваксини.

В такава среда България ще преодолява политическата криза. Тя се дължи на съвсем други причини и основно на компрометирания премиер Борисов. В която и да е друга страна член на ЕС той отдавна щеше да е подал оставка и вече да е клиент на прокуратурата. Инатът му да задържа властта си с непрекъсната смяна на министри и защитни акции на обслужващанта прокуратура и медии, задълбочава кризата. Борисов неизбежно ще се опита с разрастването на епидемията през есента да укрепи властта си в ролята на спасител. Но при голям брой заразени развитието на политическата криза е непредвидимо.

 

Станете почитател на Класа