Баба ти само криптовалути е копала. Ама... защо не?

Да си фермер в България - а и не само - през последното десетилетие отново стана модерно. Но не с пот на чело да отглеждаш био чушки, био домати или био пържоли-in-the-making, а в някое изоставено хале да наблъскаш петдесетина компютъра, с които да "копаеш" криптовалути. Естествено, с краден ток.

Поредният пример е бургазлия, който е направил нещо подобно в селото с много родолюбоско, макар и не особено оригинално име Българово. Там неговата ферма за криптовалути предполагаемо е "изсмукала" нелегално ток за около 70 бона месечно.

От лошия пример обаче може да излезе добра идея. Замислете се кои са хората по селата, които имат твърде много свободно време, запълвано само от турски сериали и задължителните сутрешна, следобедна и вечерна ракия с комшията/комшийката? Хората, които освен това често разполагат и с полупразни имоти, в които вече рядко се гледат по 3 прасета, 20 кокошки или десетина овце.

Точно така - пенсионерите.

Тази част от българското население поради една или друга причина е на постоянен стрес-тест по оцеляване чрез пенсии с размер, който поражда ежемесечния въпрос "Лекарствата или храната".

И докато предизборно ставаме свидетели на сладки, та чак нагарчащи временни мерки от рода на по 50 лева бонус към пенсията (ама само докато стигнете до урните), истината е, че трябва да се търсят дългосрочни решения.

Едно от тях може би е заровено точно при криптовалутите, а именно - държавни ферми за тяхното копаене! 

Баби и дядовци от цялата страна, обединявайте се! 2020-а е, време е да се забрави копаенето на градините и полетата и да се премине към един по-чист (не и екологично) вариант, в който вместо шума на вятъра жужат само компютърни вентилатори.

Сградите на старите ТКЗС-та, така добре познати на отрудения българин, могат отново да се изпълнят с живот, вместо да пустеят. При това какъв живот - редици и редици компютърна мощ, която да копае криптовалути в името на държавата и благополучието на "фермерите" на достолепна възраст, които се грижат за тези ферми за криптовалути. Ще сме Северната Корея на биткойна, ама без риск Тръмп да ни нюкне, ако се събуди рошав.

Няколко бързи курса и по-оправните пенсионери ще станат чудесна техническа поддръжка. Тези, които прекаляват със сутрешните/следобедни/вечерни ракии могат спокойно да са охрана или в отделите по поддържане на чистота.

Отново на държавна работа, отново в комуникативна среда с наборите, отново вдъхновявани от табели със слогани като "ВСЯКА БАБА - КРИПТОМАЙНЪР" и "Остави жената вкъщи: По-добре битдядо, отколкото бит дядо".

Ще са нужни едни-няколко-много милиони първоначална инвестиция, да, но и без това през последните месеци държавни пари хвърчат във всяка посока - от самолети до нови пътища, все ще се намери някой наш човек да прибере едни пари и за обществена поръчка за видеокарти. А имаше и един суперкомпютър, дето така и не разбрахме какво стана с него.

И така, от държавата - обществените поръчки за компютрите, от енергодружествата - тока, от бабите и дядовците - грижите за мощните машини, защото и без това внуците им си губят времето да правят кариери по Софията или в чужбина и не искат да им направят някой-друг правнук за гледане.

Накрая - биткойни и етер(иум) за всички.

Копаенето на криптовалути е идея и за частен бизнес, с която баба ти хем да да не скучае, хем да се чувства полезна без постоянно да ти готви. Пълниш мазето ѝ с няколко мощни машини, т.нар. копачи, а с жегата, която ще отделят, възрастната жена спокойно може и да се отоплява през зимата.

А и какво по-сладко от баба, която мете покрай няколко редици с изтормозени от смятане компютри. Само ще трябва да предупреждаваме възрастните жени да не слагат върху машините от онези белите покривчици...

Да, "Майкрософт" ни подмина за сметка на Гърция, където ще изгражда центрове за данни, но не е късно да наваксаме в технологичен аспект. При цяла нация копачи, някой ден и "Майкрософт" ще купим.

После ще се събудим и ние също ще се чудим с тия 50 лева лекарства или ядене да купим.

Станете почитател на Класа