За направление за PCR - на другата опашка

Хаос пред лекарските кабинети, изсипване на всички болни от COVID-19 при личните лекари и опашка от чакащи заедно хронично болни, бременни и потенциални носители на коронавирус. 

Такива опасения предизвиква новата идея на здравното министерство да разреши на общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с PCR тестове.

Подробностите все още се уточняват, но отсега изглежда, че идеята ще създаде повече въпроси и евентуално проблеми, отколкото да разреши такива.

Като цяло с тази мярка се цели да се намали периода от началото на симптомите до евентуалното хоспитализиране, както и да се обхване по-голям брой пациенти. 

Но дали решението е в това личните лекари да издават тези направления? По-скоро не.

Не е далеч мисълта, че това почти буквално би означавало всички преносители на COVID-19 да се наредят на опашки пред кабинетите на личните лекари. Това би заличило всички усилия до момента да се отдели потокът на останалите пациенти от тези с коронавирус.

И ще принуди лекарите в опит да разделят пациентите, или да мислят за различни дни, в които да идват хора за профилактика, такива за преглед и други за COVID-тестове, или със стрелки да обозначават коя опашка да е за обикновени болни, коя за потенциални носители на коронавирус. 

Втори проблем е, че направленията просто няма да стигат. При хиляди хора в пациентската листа на едно джипи и разпределяне на направленията за тримесечие, колкото и бланки да бъдат отпуснати специално за PCR-и, те ще са недостатъчни.

Отсега някои лекари са готови да се хванат на бас срещу каса дезинфектант, че ще се покрие само малък процент от нуждаещите се от тест.

Също така въпросният пациент може и да няма нужния брой симптоми, за да попадне в графата "подходящ за направление". Критериите при какви условия да се издава такова все още са обект на дискусии от компетентните органи - БЛС, здравно министерство, НЗОК и Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Но да речем, че си стиснат ръцете за това човек да се тества безплатно, ако има четири от общо седем симптома, предполагащи COVID-19, каквато идея се лансира.

Не е нужна лекарска експертиза, за да се досетим, че човек може да има коронавирус и със само три симптома, или дори с никакви. И уви, и в двата случая след четири дни положението да е коренно различно. С което се проваля и аргументът, че идеята е да се намали времето от установяване на заболяването до хоспитализацията на пациента.

Оттук следва и третият проблем - спекулациите, които ще последват. Общопрактикуващите лекари могат да попаднат в нелепи ситуации с хора, които настоятелно държат да се изследват безплатно за коронавирус, без да имат симптоми, но пък самодиагностицирали се по интернет.

Не е като да не сме виждали как лекарите се ползват само за документи, а диагнозата е издадена предварително от д-р Google или някоя фейсбук група на (свръх)загрижените майки.

А и каква трябва да е реакцията на личния лекар срещу опитите за спекулации и обяснения от сорта "Сега нямам температура, защото пих прахче преди да дойда", или "В момента просто не ми се кашля, но цяла нощ се драх"?

Възможна е и другата крайност. За да не бъдат връщани по сто пъти, пациентите да чакат да стигнат до състояние на бронхопневмония, преди да се обърнат към джипито. Което, от друга страна, обезсмисля и направлението за PCR, защото тогава пациентът просто ще бъде хоспитализиран.

Въпросите не спират дотук. Да речем, че човек все пак се сдобие с искания документ. Каква е следващата му крачка?

Отива в случайна лаборатория, работеща с касата или в РЗИ за тест. Но по-важното е как отива - пеша, с градския транспорт или с линейка? В това отношение възможности за интерпретации не бива да се оставят точно за да се избегнат подобни абсурди.

Друг спорен момент е, че пациентите могат да се връщат отново и отново всеки месец за изследване, ако тестовете им са отрицателни. И с даването на право на личните лекари да издават направления за PCR-и, ще има още повече сърдити, че не са ги получили.

За да се избегне целият този хаос пред кабинетите на личните лекари по-скоро посоката на финансиране трябва да е за повече звена за диагностициране на коронавирус, или мобилни пунктове със същата цел.

Да, оправданието е в липсата на кадри за това. Но може ли то да служи като обяснение и за това, че с новата мярка ще гледаме как едни и същи лекари преглеждат диабетноболни и хора с коронавирус?

Този филм вече го гледахме в болниците във Видин и Добрич и краят не беше щастлив.

Станете почитател на Класа