ЗА МЕНДА ХОНОРИС КАУЗА , ЖЪЛТАТА КЪЩА И ЗА ЕДНА ПОЗИЦИЯ...

 

Или защо Менда Стоянова е почетен доктор на Пловдивската музикална академия,

а създателят й - проф. Асен Диамандиев, не е...

 

 

Историята започна преди четири години. Сградата на Музикалната академия в Пловдив, т.н. Жълто училище, отдавна се нуждаеше от спешен ремонт, особено на покрива. Но жалбата на музикантите в Града под тепетата за дълго остана нечута. Нито от МОН, нито от МК, нито от Общината. Накрая, тогавашният ректорът на вуза – проф. Милчо Василев, успя „да изпроси” по партийна линия / ГЕРБ/ от председателката на бюджета при НС Менда Стоянова един милион за ремонта и зданието трябваше да бъде спасено. Планира се някакъв ремонт. Но се оказа, че само е планиран. Ето вижте една нова снимка на въпросната сграда. И досега не го направиха нито Милчо Василев, нито неговата вярна заместничка проф. Тони Шекерджиева. За сградата, която плаче за основен ремонт, нехаят и от министрите- гербери на просветата и културата – Красимир Вълчев и печално известния Боил Банов, макар да е тяхна грижа и задължение.

 

1assswgg

Ректорът Милчо Василев и щастливата „доктор хонорис кауза” на изкуствата Менда Стоянова


След превода на въпросния милион / къде ли отиде той?!/ се случи нещо твърде недостойно. Въпросната „дарителка” беше удостоена на тържествена церемония с високото академично звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивската музикална академия – за „заслуги и съпричастност към устойчивото развитие на Академията” (?!). Интересно защо все още не е предложила някои свои научни трудове и не е изнесла поне една лекция? Минаха цели четири години!
Да, академичната общност и широката общественост бяха направо скандализирани, изумени от този акт! Започна голяма подписка за отменяне на абсурдното решение. Протестно писмо до ректора изпратиха и голяма група действащи преподаватели и възпитаници на Академията от страната и чужбина. Реагираха десетки медии – централни и пловдивски.
А въпросният ректор не само че не се засрами, но реши да уволни заради... „уронване на престижа на институцията“ двама дойстойни български професори с безспорен принос към родната просвета, наука и култура.– Юлиан Куюмджиев и Албена Димова, изразили своята лична принципна позиция против даването на тази титла на Менда Стоянова.

През 2018 година с "Предупреждение за уволнение" бяха наказани проф. Юлиан Куюмджиев и проф Димова. Тогава от МОН изпратиха до него писмо, с твърдението, че министерството е "извършило проверка" по подаден от него сигнал за редица нередности в Пловдивската академия. Всъщност проверка е нямало, но на 13 април 2018. проф. Куюмджиев е вече наказан. Просто ректорът се е саморазправил с него, защото бил дръзнал да се усъмни в "непогрешимостта" му !По-късно министър Вълчев, все пак, назначил проверка и тя установила редица нарушения в АМТИИ, които изнесе на 11 май 2018 г. по време на парламентарен контрол. Но наказаните продължават да бъде унижавани. И едва в края на май с. г. "великодушно" наказанието е отменено, но не защото са прави, а защото... нямат други нарушения. Но историята не свършва дотук. В началото на 2019 година проф. Юлиан Куюмджиев е отново наказан... с "Предупреждение за уволнение" (за втори път в рамките на по-малко от година). Този път ("случайно") и на съпругата му, Полина Куюмджиева, също професор по„музикална естетика” в Академията, е наложено същото наказание. Впрочем и тя не е гласувала за г-жа Менда Стоянова. Скандалното е, че и двамата не са били изслушани преди налагането на наказанието, макар че по Кодекса на труда това е задължение на работодателя. Всъщност, по този начин ръководството се опитва да сплаши всички, несъгласни с политиката му. Тормоз заради едно лично мнение...Типично по герберски, нали?!

 

1qqqsde

Редом до портретите на оперната прима  Красимира Стоянова и Теодоси Спасов в коридорите на пловдивската музикална академия все още се мъдри и ликът на... депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова, която доскоро казваше „бюжет” вместо „бюДжет”!


Тук ще вметна скоба и ще припомня, че преди около пет години пък ректорът на Пловдивския университет – проф. Запрян Козлуджов,  удостои със същото звание... Христо Стоичков.  Разликата в случая обаче е, че футболистът дари лични средства за ремонта на новата спортна зала пловдивската Алма матер, докато за спешния ремонт на Музикалната академия депутатката Менда предостави не свои... а държавни пари. И тя като шефа си, който щедро и безконтролно „дава” и „раздава”, може би от джоба си?! При това на определени фирми и хора.

Накрая, ще припомня, че сред личностите, удостоени от вуза с това високо академично звание, четем имената на един от големите композитори на ХХ век – Кшищов Пендерецки, музиковеда акад. Виктор Ванслов, цигуларя проф. Владимир Аврамов,  композиторите- класици Марин Големинов, Лазар Николов, още: Милчо Левиев, Димитър Тъпков,  пианиста Юри Буков, оперната прима Красимира Стоянова, фолклористът  проф. Николай Кауфман...

П.П. Наистина, странно, дори скандално, че ръководството почете г-жа Менда, а с това високо почетно звание все още не е удостоен, макар и посмъртно, основателят на Академията, многозаслужилият пловдивски и български музикант- градител, проф. Асен Диамандиев!

 

 

 

Станете почитател на Класа