Нека не подценяваме Цветанов. Нека обаче не го и надценяваме

Отцепници от ГЕРБ-Видин, разпадаща се структура на ГЕРБ-жени във Варна, отцепване на 300 души от СДС в Пловдив... Новата партия на Цветан Цветанов работи с всички сили да установи някакъв притегателен център за бивши кадри от други партии в що-годе-център-дясно пространството.

Припознали републиканската му идея, въпросните отцепници от ГЕРБ и СДС ще се опитат да консолидират силите си, за да вкарат бившия №2 отново в парламента. А оттам, каквото сабя покаже.

Интересното в случая е, че някои започват да виждат Цветанов като едва ли не антипода на ГЕРБ и силата, която ще разбие хегемонията на Борисов и компания от последното десетилетие. Самият той обикаля телевизии и радиа, градове и села да проповядва за краха (морален и фактически) на бившата си партия, виждайки как от нея и бившите ѝ членове ще се възнесе неговата собствена звезда.

На фона на това обаче социологическите изследвания упорито продължават да пращат "Републиканци за България" толкова дълбоко в графата "Други", че сякаш вторият му поход в политиката изглежда обречен още от самото начало.

И все пак не бива да го подценяваме и факторът за това е, че Цветанов не търси просто членове, той търси за редиците си отракани стари политически кучета, които имат свои структури, пари, връзки на терен и едно от най-важните оръжия в реалната политика - влияние върху значителна група хора.

Той вече веднъж е градил партия и е напълно наясно, че ако иска да постигне нещо, обичайните тактики няма да работят. А когато можеш да си вземеш цяла или почти цяла структура от старата ти партия, защо да се сдържаш?

Години наред за ГЕРБ се говореше, че лидерът може да е Борисов, но партията е на Цецо - той упражняваше контрола над структурите и всяваше страх в "непослушните", карайки ги да влязат бързо в строй.

На практика властта на Цветанов в партията беше толкова сериозна, че на няколко пъти трябваше да бъде вкарван в строя от лидера - първият скандал с апартаментите още по времето на кабинета "Борисов 1", след това назначаването на други двама зам.-председатели на партията. За да бъде отстранен от позицията си накрая отново покрай скандал с апартаменти.

За цялото това време в партията и толкова високо в държавния апарат обаче той е събрал достатъчно услуги и гаранции, че когато си ги поиска, ще му бъдат върнати.

Така че, както "Галъп" писа в последното си проучване, в момента електоралният потенциал на "Републиканци за България" е много нисък, но никой не може да предвиди реално колко сила има тази нова партия покрай всички онези фактори, които социологията няма как да измери.

Това обаче е и слабостта на Цветанов. Както е добре да не го подценяваме, така е добре и да не го надценяваме.

Защото той може и да държеше структурите на ГЕРБ в страната, да организираше добри избори (за партията си), да владееше умението да... кара нещата да се случват, но той сам знае, че няма едно ключово качество - лична харизма.

Човек не тръгва да гласува за партията на бившия №2 в ГЕРБ, защото харесва политиките му или още по-малко - самия него. Партията му ще трябва да работи на терен и да разчита на влиянието на местните, за да се осигурят гласове. Много малко ще дойдат "от телевизора", просто защото някой си е казал - "повярвах му на този човек, чакай да го подкрепя".

Истината е, че макар сега да говори за проблемите в бившата си партия, Цветан Цветанов и ГЕРБ са едно и също нещо, просто вече разделено на две. Той създаде тази работеща машина, която днес е на власт и твърди, че няма кой да я бие на избори. И я създаде на много места по свой образ и подобие.

И дори днес някои от най-верните му хора да бъдат изтласквани от партията или сами да я напускат, тя още носи духа и начина на работа, които той е вменил.

Нима човек може да очаква нещо различно от проект, който вече си е изцяло негов? По-скоро не.

Затова и трезво погледнато, един от най-вероятните сценарии за съдбата на "Републиканци за България" може да се види в друга, вече съществуваща партия - АБВ.

Отцепила се от по-голямата сила, събрала недоволни и отхвърлени, изкарала един мандат в парламента (тук това е спорно, но все пак има вероятност), но след това загубила инерция и подкрепа.

Така че на дневен ред стои само въпросът доколко тази нова формация ще успее да уязви ГЕРБ. А това вече ще може да се разбере само на избори.

 

Александър Петров

Станете почитател на Класа