Ген. Румен Ралчев: На протеста рано или късно ще се стигне до сблъсък

 

Една малко по-силна провокация и нещата могат да излязат извън контрол И това че се гордеем, че преходът премина безкръвно и без бунтове, и това единствено наше достойнство може да го загубим, заяви той.

Рано или късно на протеста ще се стигне до сблъсък - нарочно или случайно. И тогава ще се стигне до разрастване на протеста и енергията ще се прояви по гротескен начин.

Това заяви генерал Румен Ралчев, бивш служител на НСО.

Определени политически сили искат да канализират протеста, но може да се стигне и до изненада, прогнозира той пред Нова телевизия.

Мисля че е арогантно политиците да казват, че нищо не става, че всичко е под контрол, когато улиците в София и други градове са пълни с хора. Една малко по-силна провокация и нещата могат да излязат извън контрол И това че се гордеем, че преходът премина безкръвно и без бунтове, и това единствено наше достойнство може да го загубим, заяви той.

Провакацията може да е в метрото, аерогарата, вечер в тъмното - и това може да доведе до сериозни последици, смята генералът.

Гражданското неподчинение към което върви обществото е свързано с многообразност. Хвърляха се бутилки, камъни, пиратки. Някой може ли да каже това докъде ще продължи? И знае ли се, как ще се реагира?, постави въпроси той.

Страшно е, когато се събират два паралелни митинга. Това е изпитание., независимо дали те са в София или Росенец. При хора с лабилна нервна система може да се стигне до ескалация. Овладяване на такъв тип сблъсъци е труден. И управлението на този процес се губи. Стига се до употреба на специални средства. Може да се пуснат по тежко въоръжени полицаи, да се използва газ, спрей. И това може да катализира напрежението, обясни експертът.

Той коментира и проблемите около НСО. Създаването на паралелни структури на НСО е противопоказно. При едно голямо мероприятие може да се получи голяма бъркотия. Може на всеки покрив да има пушка и иди обяснявай на кого е. Това е голяма грешка и може да се стигне до лоши последици, посочи Румен Ралчев.

 

 

 

Станете почитател на Класа