Борисов: Хубав бой няма!

Извънредна пресконференция свика премиерът Бойко Борисов в Гранитната зала на Министерски съвет. В началото той подчерта, че Камен Донев му е приятел, че харесва монолозите му, след което направи 45-минутно изявление. Ето и част от акцентите в него.

За сценариите и сценаристите

Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши. Искам да го предотвратя, доколкото мога.
Има сценарий за спиране на евро-атлантическия път на България. Първата част на този сценарий беше протестът на медицинските сестри преди няколко месеца в парламента, когато десетки служители на НСО не са се справиха. Втората част се случи с дебаркирането на Христо Иванов като Христо Ботев със знаме в ръка на плажа край Росенец. На този плаж Ахмед Доган не е бил, следователно не са се налагали такива действия, които на всичкото отгоре се снимат. Кой нормален човек би допуснал да прави такива "неща - да хвърля знамето, докато то снимат,
Случилото се е добре обмислен сценарий, който иска да попречи на европейския път на България. Тази вечер ще получим добри новини от Европа. Христо Иванов протестира с тези, които го къпаха, те го изкъпаха, а той отива да ги подкрепя. Иванов действа заедно с президента Румен Радев, който контролира охранителите от НСО. За разлика от много политици, които са по протестите, никога не съм ходил нито в зимните, нито в летните сараи, допълни премиерът.
Защо сега се прави този сценарий, а не се е направи, когато ДПС бламираха кворума в парламента и заедно с БСП искаха вот на недоверие на правителството.

За охраната и охраняваните лица

Валери Симеонов още през 2018 г. настояваше да се свали охраната на Ахмед Доган. Охраната на Пеевски е назначена заради конкретна заплаха. Става дума за случая от 2015 г., когато имаше стрелба с гранатомет по колата на Алексей Петров. Тогава организаторите планирали и убийството на Пеевски. Същите бяха наели апартамент и ми дадоха схемата, с която със снайпер е трябвало да бъде ликвидиран, със снайпера от апартамента. Темата за охраната на Пеевски и Доган не е моя тема. Сигурен съм, че те двамата ще си поемат охраната. Но президентът Радев да поеме отговорността за това сваляне.
Охрана сложихме и на Иво Прокопиев, когато дойдоха сигнали. В парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО. Те трябва да останат да пазят само тримата - държавния глава, председателя на парламента и премиера.
ДПС подкрепи президента Румен Радев на президентските избори през 2016 г. Мустафа Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента. Но тогава темата за охраната нее стояла. Защо? Защото са били удобни.
В момента искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно. Винаги съм имал ясна подкрепа от ДПС по важните национални въпроси, които са свързани с евроатлантическата ориентация. Пример е подкрепата на ДПС за гласуването на изтребителите Ф-16, когато не стигаха гласове на ГЕРБ, а много проруски партии искаха да провалят тази стратегическа сделка.
Никога не съм посещавал нито летните, нито зимните сараи на Доган, за разлика от някои политици.

За юмруците, боя и банковия съюз

Цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И след това, като седнеш да вечеряш, не ядеш хубаво. Щипе ти. И да победиш, пак боли. Бой хубав няма и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива и предстои.
Чакаме новини за членството на България в Банковия съюз днес след 20.00 ч. Днес е важен ден, цел ден ще се работи. Цялата ярост идва за това, което ако успеем, ще се случи -вече няма да могат да се фалират банки, да с помпат, надуват и след това да се фалират. 1Няма да могат да се теглят пари кеш, без да светнат и в Европа. Ще паднат лихвите по кредитите, ще се вдигне кредитният рейтинг и ще сме на мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС.

За арестите и преврата

Какъв преврат? Никой не е отишъл при президента, а при негови функционери, при които е видно, че има нарушение. Оставете ги, нека си завършат. Ако са виновни, да си понесат вината. Мен за всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка да ме снимат и не съм казал една дума. Прокуратурата влиза в сградите на Министерски съвет, защото и министерствата са към МС и ги извлича един по един, казали ли сме дума? И аз го научава от медиите. И аз гледам министърът ми с белезници в ареста. Видях в най-важната служба на МВР ГДБОП как ги наредиха по земята. И веднага поисках оставките на всички тези хора и ръководители. Иво Спиридонов е 20 години офицер, който е работил с мен, прекрасен офицер, но пое отговорност за това, което се е случило в службата му. Имаше и оставки. Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи и президентски съветник?

 

 trud.bg

Станете почитател на Класа