Войните за коронавируса се задълбочават. А Борисов се обърна от Мутафчийски към Мангъров

Едни го наричат невинна "китайска кашлица", а всеки пети българин не вярва, че въобще има такъв вирус

 

 

Премиерът Борисов даде да се разбере, че лично той определя режима в държавата срещу пандемията с коронавируса. На откриване на пътен участък край Поморие в неделя той каза: „Ако щаба питам, ще предложат още днес да затворим всичко. Като затворим баровете, тези чартъри какво да ги правим?“ И поясни, че мерки няма да се затягат допълнително през лятото.

Това става в момент, в който от слабо засегната страна от епедимията, се нарежда в челото на страните от ЕС с най-много нови случаи на ден. В момента на ден новооткритите случаи например в две от най-засегнатите страни Италия или Белгия са по-малко от България с нейните няма и 7 млн. население. От съседите само Румъния и Сърбия имат повече нови случи дневно от нас.

Великобритания нареди България сред страните със забранителен списък, от които пристигащите трябва да престояват в дву-седмична карантина. Поради многото български емигранти във Великобритания, това представлява голям проблем за много българи през лятото.

 

Доц. д-р Мангъров, ген. д-р Борисов и ген. проф. д-р Мутафчийски. Снимки: от тв екрана

 

Така от разбирането, че „ще сме в ада”, което показа Борисов в началото на април, и когато той и ген. Мутафчийски заплашваха с чували трупове, премиерът е направил еволюция към разбирането на доц. Мангъров, и сега проповядва

идеята да боледуваме колкото можем през лятото

„Считам, че юли и август, колкото и гадна да е тази болест, ние няма да затворим сега… Юли и август колкото можем да го преминем това като заболяване. Представете си вече ноември, декември – грип, други простудни заболявания – това ще ни смаже“, каза той.

Това става на фона на все по-ожесточени спорове сред българите за опасността от болестта. Всеки пети българин не вярва, че въобще има коронавирус и смята пандемията за някаква световна конспирация, показа социологическо проучване на агенция „Тренд”.

В социалните мрежи невярващи в коронавируса се ожесточават и коментарите им вече граничат с религиозен фанатизъм. Наричат луд или „ковидиот” всеки, който споменава за брой заразени или дава пример с починал от вируса. Специално се води война за маските. Те били намордници, слагат ни ги за да мълчим. Впрочем, маската не може да накара никого да мълчи. Който има да каже нещо, може да говори. Който иска може и да го напише. Борят се с маските като метафора, вместо да критикуват властите конкретно и поименно.

И по-ожесточените си измислят аргументи един след друг – докторът от Спешна помощ бил починал от рак, имал рак четвърта степен. Дали си го представят толкова болен човек как ще ходи на работа? Тази фалшива новина беше опровергана с декларация от колегите на починалия, а говорителката на Спешна помощ излезе специално по телевизиите да опровергае, но невярващите в пандемията продължават да разпространяват измислицата.

Има широка група, които все пак приемат, че вирус има, но са убедени, че от него не се умира, умират само хора с други заболявания, и то от другите заболявания, а не от вируса. И нищо не може да ги убеди. Ако няма друго заболяване някой починал, ще му го измислят.

За тях Ковид 19 е нищо повече от обикновена настинка, даже не и грип, защото се кара без симпоми. Някои го наричат „китайската кашлица”. Увереността е много силна на база личен опит –

„Аз кашлях две седмици през февруари,

изкарал съм го, няма страшно, каква е тази паника”. Някой щом е кашлял, значи е безопасно, не може друг да умре или да получи увреждания на дробовете.

В споровете някои отправят към невярващите предложения – щом смятат, че няма вирус или не е опасен, да декларират публично, че няма да търсят лекарска помощ, ако се заразят. За да не претоварват болниците.

Новите случаи в България се увеличиха близо до 200 на ден и някои болници вече съобщиха, че са пълни и не приемат повече. Около 15% от заразените карат болестта като грип, а 3-5% боледуват тежко и имат нужда от болнично лечение. Това го установи СЗО още в Китай през януари-февруари. Ама СЗО лъже, смятат невярващите за вируса…

Вирусът е стигнал до 220 страни в света, а в българските социални мрежи спорят дали има ли пандемия и как у нас нямало епидемия според стандартите за грип. Става дума за вирус, който вече достигна до всяко кътче на планетата, и до островите в океаните, както Испанския грип преди век.

В момента у нас има активни 2579 случая. В болница са 458 души. Ако караме без предпазни мерки, „долу маските” и т. н., заразените ще се увеличават и скоро в болниците няма да има място. Така че… Спокойно, без паника, трябва да се приготвима да посрещнем разширяването на епидемията. От нас зависи да става по-бавно, да не се претоварват болници и лекари и сестри колективно да напускат.

Станете почитател на Класа