Калина Андролова: Нинова не успя в стрес теста за разумен лидер и всяко нейно нападение увеличава головете в полза на ГЕРБ

Лидерката на БСП е наела някакви деца, които се обаждат на възрастни членове, сред които и Пирински, за да гласуват на вътрешните избори

Мутафчийски би бил успешен кандидат за президент на партията на Борисов, но може и да е разочарован от сблъсъка си с неблагодарността на троловете

Радев не се държи като президент, а като фейсбук трол

Не можем да предвидим Кирил Добрев какъв лидер би бил. Но вече сме сигурни, че Нинова е несъстоятелен. Не ѝ стигат качества да се превърне в политическа скъпоценност

В пандемията БСП се самоизключи от участие в грижата за тази държава и за нашия народ

Лидерът ѝ реже глави като профилактика срещу кариеса и трябва да си отиде без писъци

Кирил Добрев е кръвно свързан с партията и ще направи всичко, за да я събере. Даже и заради паметта на баща си

- Написахте гневен пост във фейсбук по адрес на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини премиера Борисов, че употребил ген. Мутафчийски “да му свърши черната работа”. Вие какво прочетохте зад тези нейни думи?

- Това беше прибързан опит на Нинова да внуши, че Борисов се е провалил по време на кризата. Чак на втори план е интригата, която цели на Мутафчийски да му стане неприятно. Мишената е Борисов. Както много пъти нападението на Нинова води единствено до увеличаване на головата разлика в полза на ГЕРБ. Политиката се прави с хора. Политиката е упражнение по ловкост и комуникации. Именно това лидерката на БСП най-малко умее.

Обвинението ѝ към Борисов, че използва министри, партньори и т.н., в това число и Мутафчийски, противоречи на политиката като изкуство. Министър-председателят не “употребява” хората, а работи, прави политики с тях, управлява държавата. Парадоксално е, че самата Нинова беше свалена от поста зам.-министър на икономиката и енергетиката заради аферата “Фронтиер”, където именно беше употребена в смисъла, който тя влага. Истината е, че политическите умения на Нинова се изчерпват с това, че

винаги е била

нечие протеже

И сега, когато трябва сама да прави политика, ситуацията става комична.

- Виждате ли някакъв политически замисъл в променения график на медийни изяви на ген. Мутафчийски като шеф на НОЩ? Заговори се за два лагера и в кризисния щаб - единият искал либерализация, другият - продължаване на мерките.

- Мутафчийски е много добро попадение и донесе на ГЕРБ политически дивиденти. Точно затова ударите на опозицията в мрежите се съсредоточиха върху него. И разбира се, когато опозицията стовари всичките си тролове и злостни шеги върху един преди всичко лекар, а не гъвкав политически играч, няма как да не успее да девалвира поне малко от рейтинга му. Това са обективни закони в употребата на медийните инструменти, особено пък в мрежите, където всичко е позволено.

Политическите противници на ГЕРБ насадиха сред населението всевъзможно недоволство, използвайки естествените импулси у хората, тяхното разочарование от ограниченията, инстинкта им за живот. Трябва да признаем, че успяха. Затова се стигна до момент, в който наистина трябваше да се разреди графикът на брифингите на щаба. Но не мисля, че беше добър ход Мутафчийски да се замени с по-малко харизматичен говорител. Достатъчно е информацията от щаба да се подава до медиите като съобщение и един път в седмицата щабът да има пресконференция за обобщаване на седмичната информация като числа, като тенденции. Щабът беше безкрайно полезен и много важен в началото, създаваше пълна яснота какво се прави. Беше светлина. Опорната точка на опозицията, че щабът е всявал страх, не е сериозна. Всяваха страх репортажите, които показваха какво се случва в Италия, Испания, Великобритания, САЩ и др. Такива бяха новините от света.

Щабът беше на мястото

си денонощно, за да

дава отговори

Колкото до това дали има разногласия вътре в щаба, това е съвсем нормално. България засега минава съхранено през опасността, всичко друго няма значение.

- Ген. Мутафчийски роди израза “диванна армия”, с който “обобщи” критиците на НОЩ, които не уважават усилията на щаба. Каква социология още крие този израз?

- Убедена съм, че ген. Мутафчийски преживява нелеко нападките срещу него. Тъй като не е политик и няма имунитет по отношение на омразата. У нас съпротивата е генетично предаваема мисловна форма. Нашият народ е недоволен от всичко и от всички. Дори и за малко да се впечатли от някого, много бързо обръща гьостерицата и започва да го налага. Нашите политици отдавна са разбрали това, приели са го и понасят стоически народната любово-омраза.

В дните на ограниченията една жена беше пуснала във фейсбук пост, че извела кучето си в парка, но я срещнали силите на реда и ѝ казали, че трябва да е с маска и само около блока. Отговорът на нейна приятелка под поста ѝ се изразяваше с думите: “Уроди!”. Това е само илюстрация как българинът е способен на уникални форми на политическа омраза и самоомраза. Може да се влачи по корем от инат, но никога не би признал, че някое правителство от която и да е партия някога е направило и един сантиметър нещо полезно. Нито сантиметър! Никога! Вероятно българинът използва недоволството като своеобразна форма на защита. Може би това му дава някакво псевдосамочувствие, че

като е недоволен,

всъщност не е прецакан,

щото си е знаел отпреди

Обаче. Парадоксът се състои в това, че въпреки това звучно недоволство, българинът проявява здрав разум. Той се интересува, знае, любопитен е и има силен инстинкт за самосъхранение. И когато гласува, гласува адекватно на това, което вижда. Да, понякога греши на изборите, влага надежда, но после неминуемо се поправя.

- Политолози впрочем предрекоха добро политическо бъдеще на ген. Мутафчийски, спечели 85% обществена подкрепа, добър комуникатор е, има визия и харизма. Някои дори видяха в него достоен съперник за Румен Радев на президентските избори през 2021 г. А вие?

- В началото нацията беше много впечатлена от ген. Мутафчийски. За известно време мислех, че наистина Мутафчийски би бил успешен кандидат за президент. Той има качества, смел е, симпатичен е, не се плаши от отговорност. Опасявам се обаче, че няма да се съгласи, разочарован от сблъсъка си с неблагодарността в публично-политическата дейност. Освен това политическата дейност е професия. А забележителни резултати постигат само тези, които са влюбени в професията си. Веднъж на журналистически въпрос Джон Кенеди отговорил със завидна убеденост: “Да, работата не е лека. Но не познавам никой, способен да я върши по-добре от мен”. Самият Радев, понеже го споменавате във въпроса, може и да е добър пилот, но на мен ми омръзна да слушам как мизерията идва,

как хладилникът ще

проговори с гласа

на Оливър Туист,

а гладните бунтове ще засипят улиците на страната. Радев не се държи като президент, а като фейсбук трол, чиято задача е да даде храна за най-първичните инстинкти. Така че премиерът Борисов има да реши много сложно уравнение по отношение на преценката кой да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент.

- Според вас пандемията и мерките около нея ще повлияят ли на първия пряк избор на лидер в БСП?

- Фактът, че премиерът Борисов е позвънил на Нинова в началото на опасността и тя е отказала среща с него изчерпва всякакви колебливи оценки за нея. Нинова не успя да премине стрестеста за разумен лидер. Има моменти, в които си най-силен, когато си смирен. Нинова разпозна момента, но не ѝ достигнаха качества да се превърне в политическа скъпоценност, споделяйки със своя идеен противник грижата за нацията. Това щеше да бъде жест на много висока политика, за която тя просто няма умения. Без да знае какво ни очаква, Нинова заложи здравето и сигурността на нацията на карта, при това електоратът на БСП би бил най-засегнат. Докато правителството и щабът спяха по два часа на денонощие, за да решават как да се действа,

Нинова се надигна

ваканционно от дивана

на “Позитано” и започна

да сее съмнения

и недоволство сред народа. Започна да говори за хаос, за некомпетентност, за какво ли не. Кажете ми достойно ли е това?! В този смисъл мисля, че пандемията ще повлияе на вътрешнопартийните избори в БСП. Много мислещи членове на БСП просто в деня на изборите ще отидат за гъби, на риба, на море, и т.н.

- Социолог твърди, че подкрепата за БСП е паднала драстично, това знак ли е, че партията се нуждае от ново лице начело?

- Повече от знак, това е крещяща нужда. 100-годишната партия е станала заложник на едно, меко казано, женско неравновесие. Корнелия е като кибритена клечка в купа сено. Отдавна страната ни не е изправяна пред опасност. С този вирус обаче направихме тест на политиците ни за обич към България. Затова с такава ярост се лансира тезата, че всъщност вирусът не е особено опасен, защото по този начин се обезценяват усилията, които положи правителството. Знаете ли, няма значение дали ваксината срещу туберкулоза ни пази, дали ограничителните мерки дадоха резултат, дали вирусът не е толкова агресивен, това е само фон.

Най-важното е, че в началото, когато още нищо не беше известно, реакцията на БСП беше озадачителна. БСП се самоизключи от участие в грижата за тази държава и за нашия народ. Това е фатално. Не може да искаш властта, а при опасност да се скриваш. Корнелия загуби всякакъв политически смисъл. И трябва да си тръгне без писъци. Казвам го, защото е склонна към патологични реакции.

- Дали спряганите за конкуренция на Нинова - Кирил Добрев и Красимир Янков за най-високия пост в партията, са в състояние да я променят и възродят?

- Нинова практикува рязане на глави като профилактика срещу кариеса, ако мога да перифразирам един сатирик. Не е нужно да си велик лидер, достатъчно е да си нормално умен ръководител, който няма психопатологии, за да знаеш, че така не се прави. Нинова демонстрира смайващ авторитаризъм, при това неинтелигентен, груб, дилетантски. Не можем да предвидим Кирил Добрев какъв лидер би бил. Но вече сме сигурни, че Нинова е несъстоятелен. Кирил Добрев има няколко силни предимства пред Корнелия. Първото е, че е кръвно свързан с партията. Сигурна съм, че нещо вътре в сърцето му трепва за БСП и той ще направи всичко, за да я събере. Даже и заради паметта на баща си. Второто негово предимство е, че е политически играч. Какво означава това ли?! Както казва Аристотел: “Не е достатъчно да се спечели войната. По-важно е да се организира мирът.” Нинова нито войната може да спечели, нито да организира мира. Бих посочила и още едно много важно предимство, но феминистките ще ме подгонят. Колкото до Красимир Янков, той участва, за да обмени нещо, да се договори за нещо.

- Какви са вашите прогнози за изхода от лидерската битка в БСП и в частност - дали ще е след пряк избор?

- Нинова е наела малчугани, които нямат нищо общо с БСП, да звънят по телефоните на партийните членовеи да им казват, че трябва непременно да гласуват. Въпросните деца се обаждат на общински и областни председатели в провинцията, за да им обясняват как да гласуват. Нали разбирате абсурда, как едно външно за БСП дете обяснява на опитен партиен фукционер какво да прави.

Така възникват и редица комични ситуации. Например, един малчуган позвънил на Георги Пирински, видял в списъка, че е над 70 години, и му предложил, ако не може да се движи, да му прати кола, която да го вземе и да го закара да гласува. На Пирински, който е емблематична фигура в БСП, не му станало приятно. Вие представяте ли си партиен лидер да комуникира с партията си чрез телефонно убеждаване?! Това е вицът на деня. Но Корнелия вече разказа на аудиторията много вицове. В момента лидерката се стреми изкуствено да намали членския състав на партията, като зачертава от партийните организации живи хора. Ако си вдигнеш телефона, те убеждават да гласуваш, ако не си вдигнеш телефона, те зачертават. Това минава всяка граница на допустимото. По този начин Нинова е зачертала от партийните списъци дори майката на Михаил Миков! Нинова се надява, че така с машинации на броя ще може да постигне повече от 50% одобрение и да остане на поста си. Не мога да дам прогноза какво ще се случи, защото не знам колко живи лидерката ще превърне в мъртви. БСП никога не е имала толкова смешен ръководител.

- Идват парламентарни избори след година - какво ще постигне БСП?

- Ако Корнелия остане на поста си, БСП ще катастрофира. Разликата с ГЕРБ от евроизборите минус 7% ще се увеличи още повече. Защото оттогава досега обърканите ходове на Корнелия не спират. Тя разчита, че някои врагове на Бойко, които разполагат със средства и влияние, ще ѝ помогнат, и като си обединят омразите, заедно ще свалят Борисов. Не, няма да ѝ помогнат. Защото партия не се възражда, като мразиш и рушиш всичко около себе си. Възражда се с политически талант и с конструктивен ум. Чак след това парите изобщо имат значение.

Корнелия изхарчи милиони за телевизия, за да може електоратът ѝ да гледа предавания за артрита или новини от светския живот. Затова сега случайни деца, нямащи нищо общо с БСП, въртят телефони и убеждават членовете на БСП да гласуват. Само този факт е достатъчен, за да се разбере, че Нинова не се интересува и не общува с организационните структури в страната, тя е един фасаден ръководител, който ползва БСП за лични, а не за колективни цели. Нейните политически умения започват и свършват в сферата на интригите, късите невротични, необмислени и гръмотевични пасове срещу Борисов, техники от евтиния маркетинг - пласиране на известни лица във вид на гражданска квота за маскиране на партийния дефицит, лов на другомислещите и изобщо на умномислещите партийни “другари” вътре в партията, източване на касата и поставяне на партията “на червено” и пр. Опасявам се, че партия, доведена до подобно плачевно състояние, няма как да се пребори за властта. Дори сега да изберат Корнелия отново за председател, възможно е да се стигне до ситуация, в която Националният съвет да я изключи, например за нанасяне на непоправими щети и за финансова безстопанственост. Примери как се случва това има.

 

Интервю на Мила Гешакова 24 часа

Станете почитател на Класа