Искате да е вече 2021-а? Внимавайте какво си пожелавате!

Неделя. Най-добрата изолация, за която знам, е тая на съседа ми отгоре. Сам си я постави още преди няколко години. Прави-струва, опакова целия апартамент за по-добра енергийна ефективност. Не съм, вика, толкова богат, че да фалирам заради времето. Не се знае колко може да продължи една зима. Прав излезе. Кой да предполага тогава, че сегашната ще е до средата на май.

Уви, и най-добрата санировка не изолира качествено от шум. Откак сме в карантина всеки ден кърти и пробива нещо. Като знам колко е далновиден в прогнозите, страх ме е да си помисля срещу какво взима мерки в момента.

 

"С Великден обаче може да има проблем. Църквите отказват да затворят; вътре нищо не можело да се прихване, дори ДДС на свещите"

"С Великден обаче може да има проблем. Църквите отказват да затворят; вътре нищо не можело да се прихване, дори ДДС на свещите"

 

Вие оптимисти ли сте за бъдещето? Вярвате ли, че винаги може и по-добре да ви стреснат? И аз така. А специално на тия, които искат вече да е 2021-а, искам да кажа: внимавайте малко повече какво си пожелавате, приятели.

Понеделник. Хващам се, че давам лош пример на сина си. Гледа ме, че се измъквам все по-рано от работа в хоумофиса и започна да се чупи от дистанционните часове по математика. Не му се карам, защото действа самостоятелно. Ако навиваше съучениците си да бягат групово, щеше вече да си има проблеми. Следя развитието му от разстояние. И съм наложил мораториум на джобните като фискална мярка в кризата.

Може и да не работя кой знае колко, но поне много чета. Днес например четох статия, че лекарство за паразити по котките май лекувало коронавируса. Довечера ще ръкопляскам на ония здравни работници, които за наша радост си отглеждат домашни любимци хем с краста, хем с ковид. В тях ми е надеждата. Дано само не излезе фейк. Надеждата имам предвид.

Вторник. Отбелязваме Световния ден на здравето. Макар че световните дни напоследък са по-скоро "на наздравето", нали това ни е самопредписаната профилактика по къщите. Президентът и правителството пак нещо се сдърпаха здраво. От задължителната си дистанция, естествено. Цакат се с цитати от Гьоте. Кой ще го интерпретира повече едно към гьотере. Друго си е да те управляват начетени люде. Както е казал бай Шилер.

Бойко си е организирал здравослoвна среща с Херо Мустафа. Такива важни мероприятия не могат по скайп. А и английски не се упражнява от разстояние, това да не е Мис Тигрова. Посланичката е с две маски, дано премиерът не надушва емоционален хлад. Аз така тълкувам, че носът му не е покрит. Не че е пораснал или нещо.

Сряда. Не одобрявам намалението на глобата за разходка в парка от 5000 на 300 лева. Аз така или иначе не се разхождам, но поне преди спестявах повече пари. Мислите ли, че с подобна финансова дисциплина имам шанс да поема Българската Банка за Развитие? Тоя Мавродиев е твърде ларж. Отпуснал кредит за 75 милиона на колекторска фирма. А ще ми разправят да се избягвали големите събирания. Но и това си е част от Българското Развитие. Сигурен съм, че го е направил, за да могат хората да даряват.

Ето, ако не беше КТБ, как щяхме пълноценно да усетим дейността и на "най-големия дарител". Вие вашите пари ги управлявате твърде скръндзаво; необходими са хора с по-широки пръсти да ги преразпределят. Лошото е, че като не знаеш кой къде пипа в тия времена и току-виж се възпалил имиджа на правителството. Радвам се, че министър-председателят е човек на изрядната хигиена и си изми ръцете. С Мавродиев.

Четвъртък. Покрай данданията вчера съм пропуснал да отбележа подобаващо Международния ден на ромите. И етническата толерантност напоследък май е под карантина. Пускам си изчистената версия на Едерлези у дома, скоро е Гергьовден.

Чувам, че воинските честванията за 6-ти май все още не са отменени. Каква безразсъдна храброст в лицето на опасността! Но така или иначе с това постоянно генералско присъствие наоколо лично за мен всеки ден си е виртуален военен парад. Команда "остани" се изпълнява два пъти по-бързо.

С Великден обаче може да има проблем. Църквите отказват да затворят; вътре нищо не можело да се прихване, дори ДДС на свещите. От Синода са склонни да направят единствено компромиса да не ходят за нов Благодатен огън до Йерусалим, имали още наличности от миналогодишния. Толкова се радвам, че поне тоя резерв ще ползваме, без да теглим заем.

Петък. Обобщавам. На Църква да ходят само тия, които наистина имат нужда. За останалите е опасно. Същото важи и за фейсбук. Станал е направо инфекциозно отделение. Олимпиада може и да няма, но сме си спретнали постоянно съизмерване на мерки. Не е ясно ние къде сме в класирането, но нонстоп се дават контестации кой не спазва правилата.

Развили сме системата "ястребово око" да следим за нарушения от балкона. За първи път усещаме какво значи да си доброволен сътрудник на Държавната сигурност. Че то било за общо благо бе! Апропо, ако срещате твърде много хора по улиците, значи и вие сте на грешното място.

Поздравявам Фандъкова за хода й относно пазарите. Работят на пълни обороти, но е въведено еднопосочно движение. Толкова съм дистанцирам, че посоката ми отдавна е обратна на тях. Марули и репи мога да срещна и на по-самотни места.

Събота. Маските пак стават задължителни. Така разправя Бойко. Усещам, че и неговата тактика е да обърка тотално вируса с посоката ни на движение. Ту на едната, ту на другата страна. Това се казва "финт", нали не сте забравили какъв умел футболист ни е той. Затова отпусна фандък, освен маски, можело и шалове да се носят. Не уточни на кой отбор, но те всички са му еднакво скъпи на сърцето. Все пак по мои наблюдения на Лудогорец ще пазят най-добре.

Иначе подкрепям повторната заповед дори повече от първата и нямам търпение премиерът най-после да даде брифинг с маска. Така де, може и с шалче или фишу. Но то май Министерски съвет не се водеше обществено място, а по-скоро лични покои. Но защо тогава няма никаква хигиена кой влиза вътре и как се държи?

Непрекъснато щъкат някакви мисирки. Ох, много съм тъп. Пак не си дадох сметка, че това всъщност са домашни любимци.

Станете почитател на Класа