Новият любим генерал на народа

- Отиваме на купон!

   - Не, не отивате!

 

Това гласеше само първият от цяла лавина колажи с лика на генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Пред името му, разбира се, стоят и други титли като професор и главен лекар на въоръжените сили на Република България.

И в тази насока не липсваха остроумни подмятания като това, че CV-то на генерала е по-дълго и от историята на Северна Македония.

Да не говорим, че в социалните мрежи меметата с негови снимки не спират, а сред тях има наистина брилянтни образци на сочното чувство за хумор на българите.

Не на шега обаче ген. Мутафчийски се настани в ежедневието ни, където се ползва с голяма част от доверието на българите.

Ако трябва да продължим с остроумията, бихме могли да кажем, че в условия на световна пандемия народът си намери нов "любим генерал". Доказателство за това е, че словесните престрелки между другите двама най-популярни генерали в страната останаха на втори план и причината не е единствено и само COVID-19.

 

Генералът направи това, което много други не успяват - накара мнозинството от българите да бъдат абсолютно единодушни

Генералът направи това, което много други не успяват - накара мнозинството от българите да бъдат абсолютно единодушни

 

Докато над жълтите павета между "Дондуков" 1 и 2 летяха нападки, вниманието си остана все така фокусирано върху проф. Мутафчийски, защото, дори и да не искаме да си го признаем, в такава криза има нужда от силна мъжка фигура. 

Той се превърна в така необходимия в такова смутно време обединител, който може и да се кара и да е строг на моменти, но всичко това е за добро.

Да, очевидно е, че имаме устойчива страст към пагоните, но досега се прехласвахме по тях, ако са в комбинация с мускули или умението за пилотиране на самолет. До момента изборът ни да се доверим на генерал беше продиктуван по-скоро от емоции, отколкото от разум.

Сега се оказва, че сме надскочили баналната любов към мъжете в униформа, защото ген. Мутафчийски не е "просто мъж в униформа".

Реално не пагоните, а неговият спокоен и овладян тон, който не се разколебава при нито един неадекватен и задаван за стотен път въпрос, вдъхват уважение. Емоционалната реч, която генералът произнесе, за да призове българите да не подценяват пандемията от коронавирус, се превърна в тема номер едно за няколко дена напред.

Мнозина отидоха още крачка напред и предвидиха и блестяща политическа кариера за професора от Военномедицинска академия - нещо, което той скромно опроверга (засега).

Малцина могат да се похвалят с толкова силно обществено присъствие, което не са извоювали с пиар тактики и стратегии, изградени от цели екипи имиджмейкъри.

Това е защото в момента нямаме нужда от лустросани говорители, които използват витиевати фрази и хвърлят прах в очите на публиката, вместо да й предоставят така необходимата доза спокойствие и увереност, че вършим нещата правилно. Сега никой не иска да слуша излишен "бял шум" от ефира и никой не обръща внимание на фалшиви идоли.

Дори и да не беше облечен в униформа, проф. Мутафчийски отново щеше да придобие тази популярност.

Разбира се, ситуацията, в която се намираме, ще получи своята окончателна оценка след известно време.

Но отсега е ясно, че генералът от ВМА направи това, което много други - с или без пагони - не успяват: той накара мнозинството от българите да бъдат до голяма степен единодушни по един крайно сериозен въпрос, какъвто е коронавирусът.

 

Мануела Геренова

Станете почитател на Класа