Ако политиците ни бяха шоумени

В днешния свят на кликове и екрани, в който потокът от информация е толкова огромен и бурен, че човек може да се удави в него, политиката все повече прилича на развлечение.

Да, идеята за тази развлекателна политика не е нещо ново, за подобни ефекти се говори от десетилетия. И все пак, ако човек се загледа към българската реалност, нещата достигат истински висини.

У нас политическият и публичният живот не престават да произвеждат ангажиращо зрителите развлечение, което да им дава поводи за разговори, теми за обсъждане и дебатиране.

Сякаш политиците, осъзнали огромната експертиза, която 9 от 10 българи получават още от раждането си, решават да създадат възможно най-голямо количество спорни моменти, които да занимават народонаселението и да го държат в състояние на постоянно развлечение. Погледнете новините и ще видите - от кметове, които говорят за "секса на жабките" по време на пресконференция, до ежеседмичните крамоли и скандали в парламента.

Да не говорим, че най-новият претендент за парламента имаше години наред собственото телевизионно шоу, а наскоро от него си направи цяла една телевизия.

Разбира се, понякога става нещо екстремно и се оказваме в ситуация, в която медицински сестри стоят на един прозорец на Партийния дом, привличайки внимание към исканията си.

Там е въпросът - ако човек погледне политиката ни, а след това погледне и развлекателната ни индустрия (с малки, но важни изключения), не е трудно да стигне до тъжния извод кое от двете изглежда по-забавно и интересно за гледане...

А сега си представете нещата да се променят и да видим собствените ни политици в ролята на "ентъртейнъри".

Премиерът Борисов - водещ на вечерно шоу

Ще е велико. На Борисов контактът с публиката му идва отвътре и тя ще го заобича на мига в тази му роля. Още в момента, в който той започне да говори на гостите си на диванчето така, както говори с министри, кметове или шефове на агенции, рейтингите ще счупят тавана.

Да разказва смешки му се получава толкова леко, че понякога в интервюта и пред журналисти го прави дори неволно. Въобще ако Бойко Борисов обмисля смяна на кариерата си, в телевизията и на стендъп сцената го очаква повече от бляскаво бъдеще.

Корнелия Нинова - мотивационен говорител

Не може да се отрече на лидерката на БСП, че я бива и нея пред публика. Но за разлика от Борисов, нейният специалитет, особено пред подходящата аудитория, е разпалването на емоции. Какво по-добро за нея тогава от мотивационен говорител.

Тя ще държи дълги речи (както обича), ще нахъсва хората за борба и за социалистическа революция, а след това ще може просто да се прибере вкъщи. От мотивационните говорители никой не очаква действително да свършат нещо и да постигнат резултати.

ДПС - Бразди

Партията на Ахмед Доган е точно като предаването Бразди - има го от незапомнени времена, масовата аудитория не си и мисли да го гледа, но си има вярна и отдадена публика, която предимно се занимава със земеделие. Просто едно към едно.

Демократична България - Култура.БГ

Реално аудиториите на двете малко или много съвпадат.

Националистическите партии - Кеч

Всеки, който някога е гледал шоутата на Световната федерация по кеч или някои други подобни, веднага може да види паралелите с шоуто на патриотичните формации в българската политика. Политиците от този спектър у нас са повече от способни да се заплашват едни други с бой, да държат дълги бурни речи и т.н. А ако си спретнат някой и друг мач, та бил той и предварително разписан като сценарий, само още по-добре.

Парламентът - по-добрият "Биг Брадър"

За да стигнем до истинското риалити шоу у нас - заседанията на Народното събрание. Приликите тук са повече, отколкото на човек може да му понесе. Поне откъм поведението на "съквартирантите". Думите "Шопов, изкъпи се!" толкова добре прилягат на реплика на участник в пореден сезон на риалитито.

През годините по време на дебати в Пленарна зала сме ставали свидетели на такива сцени, за които продуцентите на риалити предавания само могат да си мечтаят - рев, кавги, викове, обиди, псувни, опити за бой, бой... За щастие само секс не е имало, но "Биг Брадър" по принцип също не ги показва такива неща много-много, особено преди 00:00 часа.

От най-скучните и досадни предавания до тотални простотии като JackAss и "Бийвъс и Бътхед" - българската политика може да покрие целият развлекателен спектър.

Някой ще пее "Назад, Назад, моме Калино" в шоу за таланти, други ще правят разбор на политическия сезон в спортно предаване, трети ще гадаят бъдещето като врачка от някоя кабеларка (и със същия успех).

И всичко това в името на това зрителите да се забавляват...

 

Доктор О Боли

Станете почитател на Класа