Евгений Дайнов: Управляващите изкормиха институциите

”Управляващите нямат инструмент да управляват, защото изкормиха институциите”, каза пред БНР проф. Евгений Дайнов. Според него институциите са превърнати от управляващите във фирми за обслужване на частни интереси и дори и да искат да управляват - не могат.

"Това, което остава да правят, е да се влачат по корем до края на мандата, което е висшата цел", коментира той.

По думите му всички партии в този парламент са опитомени и са съюзници на ГЕРБ, а в обществото има недоволство и съпротива, но няма усещането, "че е възможно да бъдат премахнати и заменени с нещо по-конструктивно".

Проф. Дайнов коментира ", че не трябва да се подценява общественото недоволство и т.нар."мъртво вълнение", но посочи, че опозиционната партия "БСП титанично се излага в своята неспособност да бъде алтернатива".

"Разделение на властите няма, всички бяха приобщени от Бойко Борисов. Само една власт остана извън кокошарника - това е президентската власт. Няма начин двете власти (премиер и президент - бел.ред.) да не влязат в конфликт, защото това е единственото разделение на властите и там се събира цялото напрежение, което броди из обществото, и което се опитва да бъде представено чрез президента", заяви Евгений Дайнов.

Политологът коментира дейността на главния прокурор Иван Гешев с думите: "той не е на полето на правото, той е напълно на полето на политиката".

По думите му Гешев продължава линията на Сотир Цацаров да изземва власт от обезвластените институции в държавата: "Гешев е един от най-мощните, може би вече най-мощният политически играч. Той има властта да взема решения, които влияят на всеки един гражданин на страната. Той има повече правомощия от министър-председателя, да не говорим колко повече от президента. Той е човекът, който успява да превръща събраната на едно място власт в своя", заключи Дайнов и припомни, че от 2014-а година той е предупреждавал, че прокуратурата ще започне да акумулира политическа власт.

Според политолога Гешев е произведен като самостоятелен играч от събрали се на едно място интереси.

За партията на Слави Трифонов проф. Дайнов коментира, че такива популистки проекти винаги влизат в парламента, но той няма политически нюх.

Станете почитател на Класа