„Таралежи” в гащите на перничани ли?!

В Перник може жадни да ходят, ама секса не спира да ги вълнува. Там две неправителствени организации се хванаха гуша за гуша и спретнаха скандал на терена на 7-мо основно училище в града. „Деца в Пернишко училище карани насила да рисуват голи мъжки и женски тела”, алармира репортаж на Нова тв, в който гражданката Дима Ненчева се оплаква от „лошите”, решили да просветляват детето й за интимностите на пола пряко волята й.

 

Става въпрос за програма за сексуално образование в пернишкото 7-мо основно училище с кодовото наименование „Таралежи”, която е заимствана от други европейски държави и цели да създаде превенция срещу насилието въобще и в частност срещу сексуалните посегателства. Тази програма достигнала до училището и учениците чрез фондацията „Пулс”. Няма нищо лошо и никак не се съмнявам в благородните подбуди на организаторите да запознаят децата с човешката натура и да ги предпазят от опасностите на съвремието ни.

 

„Таралежи” в гащите на перничани ли?!

 

Още повече, че по 1 милиард деца всяка година стават жертви на насилие, според Световната здравна организация.  Заключенията на експертите са, че тормозът се е  превърнал в епидемия по целия свят.

По данни на Агенцията за социално подпомагане у нас през миналата година са получени 1106 сигнала за насилие над деца. При една трета от тях е установен риск за детето и са взети мерки за закрила. Своя статистика води и прокуратурата, според която близо 4320 деца са пострадали от престъпления.

Тези статистики са илюстрация за болния свят, в който отглеждаме и възпитаваме децата си и опасностите, които ги дебнат буквално зад всеки ъгъл. Затова е много важно да има повече организации и възрастни, които денонощно да работят за осигуряване на повече мерки за тяхното опазване. Днес обаче директорката на училището в Перник обяви, че спира проекта в училището, тъй като най-вероятно не иска скандали и шумове.

Да, ама не се прави така, въпреки страха, който изяжда душата, както е казал поетът. Не бива да се спира една полезна програма, само защото „майката Дима Ненчева” заявила, че ранното сексуално образование не било полезно за детето й, по собствените й думи в репортажа! 

Всеки има право да определя какво е полезно за него и детето му. Но тук говорим за една друга, обща предпазна обществена норма. Вероятно за г-жа Ненчева, която случайно видях, че е активен автор в проект, наречен „Български суверен”, други неща са полезни. Впрочем и в социалната мрежа има страница на тази организация, където изобилстват разни нестандартни идеи, с които сами можете да се запознаете. Свободия бол по нашите земи. Но никак не е добре да се мъти водата на нашите деца. Опс, пардон, май това за Перник не важи, защото там и вода няма....

 

 

novini.bg/

Станете почитател на Класа