Сърбия закриля Цветан Василев?

Защо вече пет години и половина Сърбия отказва да екстрадира Цветан Василев? Появиха се подозрения, че Василев поддържа тесни връзки с държавното ръководство на Сърбия.

Ето какво научихме от сръбски наблюдатели:

 

Казусът с българския бизнесмен Цветан Василев стана повод за сериозни политически раздори в Сърбия. Властите в западната съседка на България вече пет години и половина отказват да отговорят на искането за екстрадиция в България, поради което страната сезира Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността. В самата Сърбия лидерът на "Нова партия" Зоран Живкович заговори за тесни връзки между българския бизнесмен и държавното ръководство на Сърбия. Пред репортери в сръбския парламент Живкович заяви, че Сърбия отказва да екстрадира българския бизнесмен, тъй като той финансира Сръбската прогресивна партия и Сръбската социалистическа партия. Лидерът на "Нова партия" смята, че именно тук се крие една от причините за бавната европейска интеграция на Сърбия и затова призова сръбския президент Вучич да реагира на искането за задържане и на жалбата на България.

Цветан Василев се появява в Сърбия през 2012 година, когато приватизира сръбска фабрика за стъкло. Две години по-късно се мести да живее в Сърбия - само десет дни преди да бъде издадена международна заповед за арестуването му. Върховният съд в Белград на два пъти постановява, че са изпълнени условията за екстрадирането му, но и в двата случая Апелативният съд отменя решенията.

Спонсор на властта?

Йелена Радивойевич от Мрежата за разследване на престъпност и корупция (KRIK) заяви пред ДВ, че няма никакви доказателства за твърденията на Живкович, според когото Василев финансирал управляващата партия в Сърбия. Но Радивойевич казва и това: "Безспорно е, че Василев се появи в Сърбия през 2012 година, след което беше обявен за спасител на сръбската фабрика за стъкло в Парачин. По-късно той направи и голямо парично дарение за фондацията на Драгица Николич, съпругата на тогавашния президент Томислав Николич, което вече породи някои съмнения, тъй като по това време в България вече беше започнало разследването срещу Василев“.

 

Цветан Василев

 

Според Йелена Радивойевич, по времето, когато прави дарението за фондацията на Драгица Николич, Цветан Василев вече е натрупал огромни дългове към сръбската държава като собственик на фабриката за стъкло и е спрял да плаща сметки, данъци и такси.

"Не стана много ясно как така Василев има пари за хуманитарна дейност, а в същото време няма средства за фабриката, която впоследствие фалира, а работниците загубиха работата си", казва Радивойевич.

Томислав Николич отрича да има нещо общо с факта, че Василев е намерил сигурно убежище в Сърбия, припомня Радивойевич и добавя: "Николич настоява, че няма лични отношения с Василев и че дарените от него средства представляват само малка част от даренията за фондацията на съпругата му. В медиите междувременно се появиха спекулации, че Василев съвсем официално е получил убежище в Сърбия, но досега това не е потвърдено от официална институция“, обяснява Радивойевич.

Съмнение буди самият факт, че вече пет години и половина няма никакво решение по казуса "Василев", казва пред ДВ адвокатът и бивш полицейски комисар Божо Прелевич. "Можем само да гадаем дали става дума за корупция или за причини от техническо естество - чисто процедурни. Работа на съда е да прецени дали има основания за искането на българската страна. Или има технически причини за забавянето, или пък съдът смята, че няма основания за искането“, казва Прелевич.

Сърбия - рай за бегълци?

Има случаи, в които страни отказват екстрадиция - ако съществуват опасения, че обвиняемият няма да получи честен и справедлив процес в страната, която е поискала екстрадирането му. Но в конкретния случай това най-вероятно не е причината за забавянето, смята Божо Прелевич. "Особено ако си припомним как Сърбия предаде на Турция човек, за когото от ООН бяха предупредили, че няма да получи справедлив процес."

Цветан Василев не е единственият беглец, намерил убежище в Сърбия. Бившият румънски депутат Себастиан Гица получи убежище в Сърбия през юли 2018 година. Букурещ също беше поискал неговото екстрадиране, но през март 2019 съд в Румъния отмени заповедта за арест на Гица. През същата година сръбско гражданство получи бившата министър-председателка на Тайланд Инглук Шинаватра, осъдена в родината си на пет години затвор за корупция. Убежище в Сърбия редовно намират и престъпници от региона, предимно от Черна гора и Босна и Херцеговина. Заради всичко това на сайта на разследващата мрежа KRIK може да се прочете, че Сърбия е "рай за издирвани бегълци".

 

 

Станете почитател на Класа