Доц. д-р Татяна Буруджиева: БСП катастрофира

Коментар пред novini. bg на доц. д-р Татяна Буруджиева, политолог, преподавател, бивш депутат от БСП за явната война между президента и премиера, за неадекватното поведение на БСП, партията излъчила държавния глава Румен Радев, за чистките и поведението на опозицията.

„И от най-лошата ситуация може да се извлече добра новина и на дневен ред сега е, че журналистите ще престанат да питат има ли война между двете институции на  „Дондуков” – Министерския съвет и Президентството. Румен Радев сложи точка на подобни колебания с вчерашното си обръщение към народа. Аз лично смятам, че така е честно и коректно, тъй като напрежението между двете ведомства е налице и е по-силно, отколкото смятахме ние, анализаторите и коментаторите. Лично аз очаквам тепърва да получим повече яснота за настъпилия необратим разрив между двамата. Ясно е, че снемането на доверие е чисто символично, но какво стои зад тези думи?! Символичността легитимира определени действия в политически аспект и се надявам да ни осветлят повече по този въпрос.

2020-та се очертава да е важна политическа година, както в международен, така и в регионален аспект. Любопитно ми е разпрата между президентството и кабинета в какво точно ще се изрази, след като вече имаме явно открити фронтове.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова побърза още вчера да се пришие към действията на президента и напът за летището обяви, че „трябва да се обединим” и да подкрепим Радев. Да де, ама така тя му прави лоша услуга. Политическите партии трябва да умеят понякога да надскочат себе си, за да са адекватни на случващото се в обществото. Мога да дам пример с Италия, където разделението на север и юг там е далеч по-голямо, от това на политическата арена, в която преминава. Неравенството в България е едно огромно разделение и то е неоспорим факт.

БСП в момента, три месеца  преди избор на нов председател, имам чувството, че хептен катастрофира. Въпросът е дали партията може да функционира в ситуацията, в която е. Държавата се тресе от скандали, парламентарната група на социалистите никаква я няма, а лидерката им се е съсредоточила само върху кампанията за своето преизбиране. Тези дни пък взе, че разчисти и част от най-близките си хора, които й бяха като сянка. Никой на „Позитано” 20 няма да смее да направи и една крачка встрани, защото е наясно, че ще е следващият отстранен.

Вътрешнопартийният живот в БСП хич не е розов. Когато тръгваш да правиш кампания за избор на председател на партията, трябва публично да огласиш правилата, по които ще се прави. Обществото трябва да е ориентирано тези 51% от гласовете, нужни за избор на нов председател, от каква база ще бъдат изчислявани. Защото този избор е на важна политическа фигура, която е от значение не само за соцактивистите. Нужни са правила за правенето на вътрешнопартийна кампания. Въпросът е, останалите кандидати за поста кога ще имат време за своята кампания? Кандидатурите са в неравнопоставеност. Ясно е само, че настоящата лидерка си прави кампания. Това показва „демократичността” на бъдещия избор.

Обобщено в БСП има три основни акцента в момента. Първо, тя е парализирана и не действа. Второ, има огромен проблем с легитимността на кампанията по избор на нов председател и управляващи органи. Трето, показва има ли честно състезание в тази мракобесна атмосфера на „Позитано”20, където правят чистки и изхвърлят хора, на които животът им е минал в организация на структурата. С това свое поведение на практика Корнелия Нинова показва ясно, че е много, много несигурна и няма доверие на никого, на себе си, също".

Станете почитател на Класа