БСП няма никакъв шанс да спечели властта, ако следва модела на ГЕРБ

Свидетели сме на последователното съсипване на икономиката, природните ресурси и демократичното устройство на държавата. Тези процеси бяха точно и обстоятелствено посочени от Президента Румен Радев. С това Президентът върши точно това, което Конституцията му е възложила. Не той трябва, обаче, да прави партия, която да вземе властта по демократичен път и спаси страната от провал. Тази роля исторически се полага на БСП, като партия генетично свързана с широките кръгове на трудещите се от всички сфери на физичиския и интелектуалния труд.

 

Резултат с изображение за герб бсп

 

Няма друг път за реална промяна освен БСП да спечели парламентарни избори и започне процес на реформи, водещи до сигурност, развитие и справедливост.

Как това да стане?

Във всички избори през последните години БСП не успява да вземе властта, нито сама, нито в коалиция. Да, безспорно има опорочаване на избирателния процес – мъртви души в списъците, опрочаване на броенето на гласовете, преправяне на протоколи, огромен брой „невалидни“ бюлетини и т.н., но още по-важен е фактът на ниската избирателна активност.

Точно тук са непростимите политически грехове на БСП – неспособността да мобилизира масите на хората, които мизерстват да видят, че могат да изпратят в Парламента хора, на които вярват, че те ще защитят техните интереси. А точно това са тези, които не гласуват.

Избирателите на ГЕРБ са свързани с държавния раздут апарат, които в голямата си част са назначения на местните партийни организатори, а те са няколкостотин хиляди със семействата си. Избирателите на ДПС са от етническия вот и свързания с тях бизнес. И едните и другите, за да държат този вот, имат нужда от силно централизирана система, която да спуска указания, средства и листи.

БСП няма никакъв шанс да спечели властта, ако следва този модел на централизирана командна система. Тя няма средствата финансови и властови за да конкурира ГЕРБ и ДПС. А за жалост, под сегашното ръководство на Нинова/Добрев, точно това се прави – централизация на властта в партията и строго съблюдаване на кадровия подбор „отгоре“.

Шансът за БСП е в съществена децентрализация на предизборната партийна работа, която да включва следните процедури:

В периода 60-90 дни преди избори общинските партийни органи обявяват дата на провеждане на открити предизборни събрания, на които да се изслушат програмните ангажименти на лицата желаещи да станат кандидати в листите на БСП (както за общински, така и за парламентарни избори).Кандидати могат да бъдат членове или симпатизанти на БСП.

След изслушването, както и след отговорите на въпосите към кандидатите, се пристъпва към гласуване за предпочетените от събранието кандидати.

В кандидатските листи се подреждат имената на участвалите по реда на получените гласове.

В тези предизборни събрания партийни кадри от центъра могат да участват наравно с останалите кандидати на местно ниво.

Същият подход трябва да се прилага на открит състезателен принцип и но областно и национално ниво.

Такъв демократичен подход във формирането на кандидатурите на партията не само силно ще активира партийните структури по места, но най-важното, ще привлече в избирателна активност, както членовете на партията, така и широката маса от ляво мислещи симпатизанти на БСП.

Само с такава мобилизация може да се постигне победа, разбира се, наред с мерките срещу всякакви опити за фалшификация на избирателния процес.

Стоян Жулев

Станете почитател на Класа