Много шум за Дони. И шашмите на Кошлуков

Втората излъчена „Събота вечер с Дони” предизвика обвинения в хомофобия, което изглежда търсена постановка, за да предизвика скандал и интерес към шоуто.

Дони поднесе глупави шегички в диалог с робота Питагор, който участва като негов партньор на диванчето. Роботът каза, че сам си е избрал пола, и че обича себеподобни,. Дони каза, че и с хората вече е така, сами си избират пола. Роботът каза, че го харесва, а Дони отвърна шеговито: „аз съм малко извратен и обичам противния пол”…

Това предизвика „правозащитни организации и авторитетни общественици” да напишат протестно писмо до директора на БНТ Кошлуков, че шоуто представлява недопустима хомофобия, припомнени са всички закони и харти за равнопоставеност на хомосексуалните и се изисква шоуто „да преосмисли ценностите си или да бъде свалено от екран“. Както може да се предположи либерални талибани шеги не търпят и с повод и без повод искат забрани.
И Дони побърза да се извини на тази общност и да подготви ново предаване. Че защо? Въпросът беше за едни нелепи шеги, защо бърза да сменя шоуто?

Със сигурност следващото шоу, ако не и много от следващите му издания, ще „преосмислят ценности” и ще занимаят правилно зрителя с проблемите на ЛГБТИ общността.

А какво е всъщност шоуто на Дони? То се появи, след като Емил Кошлуков спря „Ношни птици” с водеща Искра Ангелова. То беше в петък вечер, избутано в късен час. През минали години е избутвано и след полунощ, въпреки това беше едно най-рейтинговите предавания на обществената БНТ, без да има грубиянски хумор, актьорски скечове и т. н.

От телевизията на Кошлуков, както би трябвало да се нарича вече БНТ, обясниха, че

 

Сайтът „Маргиналия“ дава гласност на протести, които искат да свалят шоуто и фактически ме правят реклама.

спират предаването на Искра Ангелова,

защото било много скъпо. Тази новина беше пробутана през всички жълти вестници по всички канали, които използват официално и неофициално пиар агенции.

В действителност не се разбра, че това е едно от най-евтините шоу програми, били някога в ефир. Във в. „Сега” посочиха дори сума – около 10 хил. лева на месец, 2300 лв. на предаване. Толкова е плащала БНТ за шоуто и тези пари са разпределяни като хонорари между 15-ина души, повечето от които се виждаха в кадър. БНТ предоставя и студио, които седи почти цяла седмица празно, и хора от технически екип, които са на заплата, също и монтажно студио.

И някак се набива сравнението с шоуто на Дони. За него има специално изработен по-скъп декор в студиото, има и екип от петима актьори, които разиграват тъпи скечове. Поне в последното шоу бяха тъпи, дано нататък станат по-интересни. Мъж с боядисано с черно лице се представя като чех… Тия с хомофобията това не забелязаха ли? Ако беше в Щатите в шоу актьор да си боядиса лицето, щеше да стане много по-голям скандал. Може би и това е търсено, но не го забелязаха…

Следва гост Момчил, лежерно диалогче, как бяхме съученици, как са децата, на колко станаха, не трябваше да се разделяте, подмята роботът Питагор.

Вместо музикалната група от 5 души в „Нощни птици” сега има камерен струнен оркестър от 9 души, заедно с диригента. Може би така има повече възможности да изпълняват песни и хитове…

Има екип от двама души от БАН, които пък управляват робота Питагор, участник партньор на леко неадекватния водещ Дони.

По източници от БНТ това шоу струва около четири пъти повече от „Нощни птици”. Водещият е и сценарист, както беше и с Искра Ангелова, само че малко си е надскочил нивото на компетентност.

Нека има и такова шоу. Дони е талантлив музикант и певец, опитващ се да не бъде комерсиален през годините, през които по екраните шестваше предимно друг тип музика. Добре, обществената БНТ пуска на екран нещо различно от просташката музика (не само чалга), която тече от множество радио и тв канали.

 

Тъп скеч с актьори. Единият е с боядисано лице и се представя за чех. Това също цели скандал, но го подминаха. Снимка: от екрана

Защо обаче едното за сметка на другото?

Лесно е да се досети човек, че не скъпотия е причина за спиране на предаването на Ангелова. „Нощни птици” беше в някакъв смисъл неудобно предаване. Имаше гости известни личности, които трудно можеш да цензурираш, а и водещата задаваше въпроси извън забавните, без да политизира излишно. И макар това шоу да изглеждаше донякъде като предаване за култура, си имаше авторитет. Който беше зачеркнат с лека ръка от Кошлуков и с подлото определение, че било скъпо.

Но никой няма да говори за това. Ще раздухват „хомофобски скандал”.

Един друг музикант, Венци Мицов, коментира така измисления скандал:

„Ъъъъъ….

После пак ще прочета, че ляволибералната демократична общност си била ОК и да не сме съдели по един, двама, трима, хиляда пет хиляди души за цялата общност.
Аз гледах предаването. Последният му проблем е хомофобията, каквато вътре въобще няма.

Иначе не е като предаването да няма десетки, да не кажа стотици проблеми.

Но първият проблем на обществото ни днес е новия комсомол.

ЛГБТИ, аз живях при социализма. Там имаше организации като вас – комсомола, ЗКПЧ, ВКР, ДС.

Солидарен съм с проблемите и борбите на гей хората. А вие сте нелепи.
Мерси”. Това написа Мицов във фейсбук-страницата си.

Станете почитател на Класа