Агенцията по туризъм оставя нов документ на следващото управление, а дали не към папка „Архиви“

Едно, две, три и ето я поредната стратегия. Този път френски специалисти ще оценят качеството на българските вина и туристическите възможности във всеки регион. Събраните изводи, оценки и препоръки ние пък ще кръстим стратегия.
Никак не се съмняваме в професионализма на французите в бизнеса с вино, отдавна са го доказали. Но сякаш забравяме, че при изготвянето на такъв документ оценката е само част от работата. Необходими са план и мерки за развитие на този продукт като част от цялостната стратегия за туризма. Важно е също какви са прогнозите ни за очакваните туристи и възможните печалби. И не на последно място – анализ на винопроизводството в страната и по региони.
А да не говорим, че сме в период на властови промени след избори.
Макар вече да е одобрена, националната стратегия за туризма пак се оказва неактуална особено по време на криза. И неслучайно браншът настоява да бъде разработен нов документ. Време ли е тогава да се говори за секторни политики и на кого ще свършат работа те?
Бизнесът пък е толкова разединен по въпроса, че основно дърпа конците към собствената си печалба. Няма и симптоми, че в България ще се развива качествен продукт с печелившите алтернативни форми на туризъм каквито са виненият, културният, селският и СПА туризмът. Нищо че има томове проучвания и анализи.
Ако друго не сме успели да свършим, то със сигурност можем да се назовем „царете на стратегиите“.

Станете почитател на Класа