Да си играеш с детето на руска рулетка

Какво е необходимо, за да се убеди един баща, ваксинирал седем от деветте си деца, че ваксините са ненужни, дори опасни? Как се стига до това ниво на съпротива, в която родителят не просто да откаже да имунизира останалите си две деца, но и да се превърне в убеден антиваксър, завел съдебно дело заради "дискриминация"?

В случая с отец Евгений от Сливен - достатъчна е била една стресова ситуация за дъщеря му с (предсказуемо) повишаване на температура след имунизация, дообогатена с „разни информации по въпроса за ваксините" от интернет.

Историята му вече обиколи медиите. Бащата подава жалба срещу Районната здравна инспекция в Сливен, която не допуска неваксинирания му син до детска градина. Жалбата му е отхвърлена на база на две наредби - 15/12.05.2005 г. за имунизациите в Република България и 3/05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини - които задължават имунизирането на деца, освен ако няма трайни противопоказания.

Бащата обаче завежда съдебно дело пред административен съд и печели... Печели правото неваксинираното му дете да бъде допуснато в градината сред другите (ваксинирани) деца. И отецът е сигурен, че е прав - вярва, че след като другите деца са защитени, опасност няма нито за неговото, нито за тях. Въпреки че медицината говори за обратното - риск от заболяване все пак има.

Интернет обаче е голям и невярна информация дебне отвсякъде.

„Случаите са толкова много, че не мога да си играя с моето дете на руска рулетка", казва в края на септември отец Евгений от Сливен, аргументирайки отказа от ваксини със случаи на проблеми след поставяне на ваксина. Дори извежда пред същите тези медии, от които се е информирал за опасността от ваксините, спорни аргументи за връзки между ваксината срещу морбили и различни тежки заболявания. Между другото, той неведнъж е попадал в публичното пространство и с други спорни изказвания - като вярването му, че 80% от хомосексуалните "рано или късно посягат на деца".

Твърденията му получават широк мегдан за разпространение - като морбили сред неваксинирани деца.

Ако ваксините са руска рулетка, то това не е заради рисковете от поставянето им, а заради опасностите от пропускането им.

През лятото на 2019 година в България бяха регистрирани над 1000 случая на морбили - основно сред деца, основно заради пропусната ваксина. През 2018 година епидемия от морбили върлуваше в Украйна, Сърбия, Румъния, Италия... През 2017 година в Пловдив 10-месечно бебе почина от морбили, защото имунизацията му е трябвало да се прави на 13 месеца, а детето е било в среда от неваксинирани лица.

Но да не забравяме - интернет е голям и информация дебне отвсякъде. Дори такава, която показва, че благодарение на ваксините в периода между 2000 и 2017 година имунизацията е предотвратила смъртта на 21.1 милиона души. Такава, която показва, че броят на починалите вследствие на морбили за 17 години е намалял с 80%. И данните не са от фейсбук групи и случайни сайтове, нито от религиозни центрове и родителски кооперативи.

Те са официални данни на Световната здравна организация, които са на един клик разстояние от желанието на всеки да се информира. На един клик от фалшивите новини и спекулативни информации. И именно този клик разстояние може да се окаже разликата между живота и ада за много семейства.

В интернет освен спекулативна информация за ваксините, всеки, дори отец Евгений, може да открие и тази от листовката за странични ефекти от поставянето на ваксини - като повишена температура и безпокойство, болка на мястото, на което е поставена ваксината. Всичко това са временни неразположения, които не крият риск за детето.

Общественото здраве е споделена отговорност и трябва да бъде третирано като такава.Ако решения като това на съда в Сливен се повторят, опасностите и за ваксинирани, и за неваксинирани деца ще стават все по-вече.

Защото ако един вярва, че играта на руска рулетка е негов личен избор, лишава от избор безброй други родители и деца. В този случай играта наистина е опасна.

Станете почитател на Класа